23.4.13

Ιάπωνας πρωθυπουργός προς Κινέζους : "Θα σας απωθήσουμε δια της βίας"



ΣΕΝΚΑΚΟΥ: ΣΤΟ ΝΗΜΑ Η ΣΥΡΡΑΞΗ 
Η κατάσταση στα νησιά Σενκάκου μοιάζει έτοιμη για σύρραξη, καθώς στα χωρικά ύδατα των νησιών, που διοικούνται από την Ιαπωνία, εισήλθε ένας κινεζικός στολίσκος, αποτελούμενος από 8 πολεμικά πλοία ναυτικής επιτήρησης και σκάφη που μεταφέρουν εθνικιστές. Γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε : «Θα τους απωθήσουμε δια της βίας αν αποβιβαστούν». Είναι πρωτοφανής η δήλωση-απειλή σε βάρος της Κίνας από το Τόκιο και μία αψυχολόγητη ενέργεια είναι ικανή να πυροδοτήσει έναν πόλεμο στην περιοχή.

«Αυτήν την στιγμή περιπολούμε γύρω από τα νησιά Σενκάκου για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε απόβαση», τόνισε ο Αμπε και πρόσθεσε πως "η ιαπωνική ακτοφυλακή έχει αναλάβει την προστασία της περιοχής". Αυτό απάντησε σε ερώτηση βουλευτή τη στιγμή που τα κινεζικά πλοία μπήκαν στη ζώνη των 12 μιλίων γύρω από τα νησιά που βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και το Πεκίνο ονομάζει Ντιαογού. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πώς σε μία ενέργεια απόβασης τα ιαπωνικά πλοία της Ακτοφυλακής έχουν διαταχθεί να ανοίξουν πύρ.
Είναι η πρώτη φορά που τόσα επίσημα κινεζικά σκάφη εισέρχονται ταυτόχρονα στα χωρικά ύδατα αυτού του ακατοίκητου αρχιπελάγους από το Σεπτέμβριο, οπότε επιδεινώθηκε αυτή η εδαφική διένεξη.
Η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο ανέβηκε όταν η Ιαπωνία αγόρασε τρία απ' αυτά τα πέντε νησιά από τον Ιάπωνα ιδιώτη ιδιοκτήτη τους. Έκτοτε η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία, αλλά και αεροπλάνα στη ζώνη αυτή. Συνήθως παραμένουν μερικές ώρες πριν αποπλεύσουν.
"Διαμαρτυρόμαστε έντονα στην Κίνα», αντέδρασε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο Κινέζος πρεσβευτής στο Τόκιο κλήθηκε για να παραλάβει αυτή τη διαμαρτυρία.
Ένα ιαπωνικό εθνικιστικό κίνημα, το Γκανμπαρέ Νιπόν, ανακοίνωσε παράλληλα ότι έστειλε εννέα αλιευτικά σκάφη που μεταφέρουν 150 ανθρώπους στην περιοχή του αρχιπελάγους για να υποστηρίξει την ιαπωνική κυριαρχία επί των Σενκάκου. Σύμφωνα με έναν υπεύθυνο αυτής της οργάνωσης, τα σκάφη αυτά μπορεί να φθάσουν στην περιοχή σήμερα.
Η άφιξη των κινεζικών κυβερνητικών πλοίων κοντά στα Σενκάκου συνέπεσε με μια μαζική επίσκεψη Ιαπώνων κοινοβουλευτικών στον σιντοϊστικό μνημείο Γιασουκούνι στην καρδιά του Τόκιο. Εκατόν εξήντα οκτώ κοινοβουλευτικοί μετέβησαν σ' αυτό τον τόπο λατρείας όπου τιμώνται 2,5 εκατομμύρια Ιάπωνες στρατιώτες που έπεσαν για την πατρίδα, μεταξύ των οποίων οι 14 Ιάπωνες που κρίθηκαν ένοχοι εγκλημάτων πολέμου από τους Συμμάχους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτοί οι βουλευτές και γερουσιαστές ανήκουν σε διάφορα κινήματα, αλλά κυρίως στο κυβερνών συντηρητικό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επίσκεψη που έχουν πραγματοποιήσει από το 1989 Ιάπωνες κοινοβουλευτικοί στο Γιασουκούνι, το οποίο καταγγέλλεται από τους Κινέζους, αλλά και από τους Κορεάτες ως σύμβολο του μιλιταριστικού παρελθόντος της Ιαπωνίας.
Είναι προφανές πώς η κατάσταση στα νησιά Σενκάκου μυρίζει «μπαρούτι».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr