11.4.13

«Φρούρια» Ιερισσός και Θεσ/νίκη

Efenpress: κύριοι αρμόδιοι, τα κάνατε μούσκεμα στη διαχείριση της όλης υποθέσεως.Προφανώς εκτελούσατε εντολές "πολύ άνωθεν"  και πολύ άσχετων!

Αποτέλεσμα: εξαγριώσατε το κόσμο.Λίγη διπλωματία και λίγη ευγένεια δεν θα έβλαπτε...
Τώρα; Έχει ο Θεός...



Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο της έντασης στη Χαλκιδική, με φόντο τα ορυχεία στις Σκουριές. Η σύλληψη δυο κατοίκων της Ιερισσού, που φέρονται να εμπλέκονται στην εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο των μεταλλείων χρυσού, προκάλεσε και πάλι αντιπαράθεση. 




Η νέα αναταραχή ξέσπασε από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στα σπίτια των δυο πολιτών και τους συνέλαβαν. Η επιχείρηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της Ιερισσού. 



Πολίτες έκαναν «γυαλιά καρφιά» το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη με εντολή της ΕΛΑΣ, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης έχουν αποκλείσει όλες τις προσβάσεις προς την πόλη με χωμάτινα οδοφράγματα. 



Από χθες το μεσημέρι η ένταση έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Εκατοντάδες κάτοικοι της Ιερισσού συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό μέγαρο όπου κρατούνται οι δυο συλληφθέντες, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Κυριακή.



Νωρίτερα, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της Ιερισσού καθώς και άλλα άτομα που αντιτίθενται στην επένδυση στις Σκουριές και φώναζαν συνθήματα. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν ισχυρή ενώ η οδός Μοναστηρίου, όπου βρίσκεται το Αστυνομικό Μέγαρο, είχε αποκλειστεί.



Μετά από απόφαση οργανώσεων κατοίκων προγραμματίζεται σειρά κινητοποιήσεων συμπαράστασης στους δύο συλληφθέντες της Ιερισσού. Έτσι, σήμερα και αύριο στις 6 το απόγευμα θα γίνουν συγκεντρώσεις ενημέρωσης στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. 



Αύριο, στις 9 το βράδυ θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία με κεριά έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια θα κάνουν πορεία προς το αστυνομικό μέγαρο. Τέλος, την Κυριακή, στις 11 το πρωί, την ώρα δηλαδή της απολογίας των 2 κρατουμένων, θα κάνουν συγκέντρωση και πάλι έξω από το αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.



Πολιτική αντιπαράθεσηΗ ένταση με φόντο τα ορυχεία στη Χαλκιδική προκάλεσε και νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν τηρεί πλέον ούτε τα προσχήματα και ανερυθρίαστα παρέχει πολιτική κάλυψη σε κατηγορούμενους με κακουργήματα άλλα και σε όσους επιχειρούν να αποτρέψουν την εφαρμογή του Νόμου με οχλοκρατικές εκδηλώσεις και καταστροφές δημόσιας περιουσίας». 

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τις συλλήψεις στην Ιερισσό στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «επίδειξη αυταρχισμού στην Ιερισσό» υποστηρίζοντας πως «οι αστυνομικές έφοδοι τις πρώτες πρωινές ώρες, το σπάσιμο των πορτών και οι συλλήψεις πολιτών μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, φέρνουν στο νου σκηνές από παλιότερες εποχές αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Αποκλεισμένη πόλη η Ιερισσός

Σοβαρά επεισόδια και συλλήψεις στην Ιερισσό