27.4.13

Βλ. Πούτιν: Απάντησε σε ερωτήσεις δεκάδων Ρώσων πολιτών


Βλ. Πούτιν: Απάντησε σε ερωτήσεις δεκάδων Ρώσων πολιτών
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στη διάρκεια του πρώτου έτους μετά την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο ίδιος στις 25 Απριλίου στη διάρκεια της «Απ’ ευθείας γραμμής», όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
«Τέθηκαν βέβαια πολύ δύσκολοι στόχοι και κάποτε μάλλον ανεβάσαμε πολύ ψηλά τον πήχη», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης σημειώνοντας πρωτίστως την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού. «Οι μισθοί ανεβαίνουν πιο γρήγορα από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος και κατέληξε: «Κινούμαστε σε σωστή κατεύθυνση».

Αναπροσαρμόστηκαν οι συντάξεις με αποτέλεσμα να διπλασιαστούν και να υπερβούν κατά μέσο όρο 10.000 ρούβλια (250 ευρώ). «Επίσης εφαρμόσαμε επίδομα για το τρίτο παιδί σε περιοχές με δύσκολη δημογραφική κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος σημειώνοντας ότι το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 175 ευρώ τον μήνα. Βελτιώνεται η δημογραφική κατάσταση και αυξάνεται η γεννητικότητα. «Έχουμε βέβαια προβλήματα ως προς τη θνησιμότητα και πρέπει να βρούμε άκρη», είπε ο Ρώσος ηγέτης και αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των υποτροφιών των φοιτητών, στους ρυθμούς του επανεξοπλισμού του στρατού και του ναυτικού.

Ανάμεσα στα κυριότερα επιτεύγματά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκατέλεξε τη βελτίωση των συνθηκών της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Ρωσία. «Υπάρχει μια πρόοδος, ειδικότερα απλοποιήθηκε η διαδικασία της καταχώρησης μιας ιδιωτικής επιχείρησης», είπε ο πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτιμά πολύ θετικά την επικοινωνία στο πλαίσιο της «Απ’ ευθείας γραμμής», χάρη στην οποία ενημερώνεται για το τι απασχολεί την κοινωνία.

Στο πλαίσιο της ενδέκατης «Απ’ ευθείας γραμμής» με τους Ρώσους πολίτες ο Πούτιν και πάλι ήταν συνεπής, καθώς για άλλη μια φορά έσπασε ρεκόρ της διάρκειας της τηλεοπτικής επικοινωνίας. Διήρκεσε 4 ώρες 47 λεπτά υπερβαίνοντας κατά 15 λεπτά την προηγούμενη τηλεοπτική παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2011, όπου εμφανίστηκε υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους δικαιολόγησε τις προσδοκίες των πολυάριθμων «οπαδών» του σ’ όλη τη χώρα, οι οποίοι ήταν αυτοί που τον βοήθησαν να σπάσουν το ρεκόρ υποβάλλοντας δεκάδες ερωτήσεις σε ζωντανή μετάδοση. Συνολικά με τον πρόεδρο επιθύμησαν να επικοινωνήσουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους τηλεφωνικώς, με SMS και μέσω του Διαδικτύου.

Για την οικονομική πολιτική: Οι  θεσμικές βάσεις θα παραμείνουν αμετάβλητες

Οι θεσμικές βάσεις της οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας θα παραμείνουν αμετάβλητες, δήλωσε ο πρόεδρος. «Θα εξακολουθήσουμε να αποδίδουμε προσοχή στους μακροοικονομικούς δείκτες και να προσανατολίζουμε την παραγωγική οικονομία στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών του πληθυσμού», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Υπενθύμισε ότι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας αποβλέπει κυρίως στον περιορισμό του πληθωρισμού. Μ’ αυτόν τον τρόπο αναμένεται να βρίσκεται ο δείκτης των καταναλωτικών τιμών σε επίπεδο 5,9% προς το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, οι απόψεις για το μέλλον της οικονομίας διίστανται. «Ορισμένοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι διαμορφώθηκαν μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία. Πρώτον, συνεχίζεται η οικονομική κρίση, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Δεύτερον, πρόκειται για υπερβολικά σκληρή χρηματοπιστωτική πολιτική στη Ρωσία, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι δικαιολογημένη, καθώς αποβλέπει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών των καταναλωτικών ειδών», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του ρωσικού κράτους ο κ. Πούτιν συγκατέλεξε την προώθηση καινοτομιών στην οικονομική ανάπτυξη. «Συμφωνώ ότι οι ρυθμοί της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας πρέπει να ανεβαίνουν πιο γρήγορα από τους μισθούς. Γι’ αυτό πρέπει να εφαρμόσουμε καινοτομίες στην οικονομική μας ανάπτυξη και αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο όταν οι τιμές των ενεργειακών πόρων είναι υψηλές», παραδέχθηκε ο κ. Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν.

Για τα χρήματα κρατικών λειτουργών: «Ας τα επιστρέψουν εδώ»

Οι Ρώσοι υπήκοοι δικαιούνται να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους όπου θεωρούν σκόπιμο, αλλά οι κρατικοί λειτουργοί αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία, δήλωσε ο κ. Πούτιν. «Το υποστηρίζω και το έχω δηλώσει επανειλημμένα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Κατά την άποψή του, στους Ρώσους πρέπει να δοθεί ελεύθερη επιλογή, επειδή αυτοί έχουν εξαπατηθεί πάρα πολλές φορές. «Αλλά όσον αφορά στους κρατικούς λειτουργούς, πρέπει να προσδιορίσουν τι κρίνουν πιο σημαντικό: είτε να έχουν χρήματα στους λογαριασμούς στο εξωτερικό είτε να υπηρετούν το λαό και σε τελική ανάλυση να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος. «Ας τα επιστρέψουν εδώ, αφού απ’ αυτούς εξαρτάται η ευημερία του έθνους», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους και πρόσθεσε: «Ας φέρουν τα χρήματά τους εδώ και να αναβαθμίσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας».
Για την έσχατη ποινή: Είναι θέμα αποτελεσματικότητας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν γνωρίζει ότι υπάρχει κοινωνικό αίτημα για την κατάργηση του μορατόριουμ για την έσχατη ποινή, αλλά δεν το θεωρεί σκόπιμο. «Αυτό το θέμα συζητείται πολύ στην κοινωνία, αλλά πρέπει να εξεταστεί από τους  εγκληματολόγους. Οι ειδικοί αυτοί λοιπόν θεωρούν ότι η εφαρμογή πιο αυστηρής ποινής αυτή καθ’ αυτήν δεν οδηγεί στο ξερίζωμα των αδικημάτων και του εγκλήματος», σημείωσε ο πρόεδρος. Ανέφερε ως παράδειγμα τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, όπου τιμωρία για την κλοπή ήταν η έσχατη ποινή. Ωστόσο οι περισσότερες κλοπές γίνονταν ακριβώς στη διάρκεια της εκτέλεσης, καθώς πολλοί άνθρωποι μαζεύονταν στην πλατεία.

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: Δεν είναι θέμα της εθνικότητας και του θρησκεύματος

Η τραγωδία της Βοστώνης πρέπει να κινητοποιήσει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες χώρες να ενοποιήσουν τις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.
Σχετική ερώτηση υποβλήθηκε στον επικεφαλής του ρωσικού κράτους από έναν απόδημο συμπατριώτη του από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με όσα είπε, μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη «πολλοί κατηγορούν τη Ρωσία επειδή οι δράστες κατάγονται από τον Καύκασο».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η ίδια η Ρωσία είναι θύμα της διεθνούς τρομοκρατίας και τόνισε ότι «πάντα αγανακτούσε, ακούγοντας τα δυτικά ΜΜΕ και εταίρους να χαρακτηρίζουν τους τρομοκράτες που διέπρατταν θηριώδη και αιματηρά εγκλήματα στη Ρωσία, ως εξεγερθέντες και ποτέ ως τρομοκράτες και να τους βοηθούν,  παρέχοντάς τους οικονομική βοήθεια, πληροφορίες και  πολιτική υποστήριξη, άλλοτε άμεση και άλλοτε έμμεση, για να δρουν στο έδαφος της Ρωσίας». «Λέγαμε πάντοτε, ότι δεν πρέπει να κάνουμε διακηρύξεις αλλά να τις κάνουμε πράξεις, ότι η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή και πρέπει να συνεργαστούμε μεταξύ μας. Οι εξελίξεις στη Βοστώνη επιβεβαίωσαν τη  θέση μας», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος. 

Για τη λίστα Μαγκνίτσκι: «Για ποιο λόγο έπρεπε να υιοθετηθεί;»

(Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι είναι ο Ρώσος δικηγόρος ο οποίος εργαζόταν στη Ρωσία στη γνωμοδοτική εταιρεία Firestone Duncan. Ο θάνατός του στο κρατητήριο προφυλάκισης τον Νοέμβριο του 2009 προκάλεσε μεγάλη απήχηση και απετέλεσε αφορμή να υιοθετηθεί στις ΗΠΑ το νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις σε βάρος των προσώπων που υποτίθεται ότι έχουν ανάμειξη, κατά την άποψη των ΗΠΑ, στο θάνατό του).
Ο πρόεδρος θεωρεί τη υιοθέτηση στις ΗΠΑ του «Νόμου Μαγκνίτσκι» ως ένδειξη της αυτοκρατορικής συμπεριφοράς των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

«Για ποιο λόγο έγινε αυτό; Κανένας δε μπορεί να το εξηγήσει, κανένας δε μπορεί να μας πει γιατί έγινε αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η ενέργεια αυτή έγινε «για να μας πουλήσουν τσαμπουκά».
«Πρόκειται για μια αυτοκρατορική συμπεριφορά στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Αλλά ποιος θα την επιδοκιμάσει;», διερωτήθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Για τη δυτική αντίληψη των σεξουαλικών μειονοτήτων: «Έχουμε άλλη κοινωνία"

Σε σχόλιο ότι κατά το πρόσφατο ταξίδι του σε Γερμανία και Ολλανδία δόθηκε μεγάλη έκταση στο θέμα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε: «Όντως αφιερώσαμε αρκετό χρόνο στα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων και σε παρόμοια θέματα. Αν η Ολλανδία ενέκρινε τη λειτουργία μιας οργάνωσης, που ασχολείται με την παιδεραστία, γιατί πρέπει να δανειστούμε αυτά τα πρότυπα; Αν θέλουν να αναπαράγονται μέσω των μεταναστών ας το κάνουν. Εμείς έχουμε άλλη κοινωνία, με διαφορετικά χαρακτηριστικά». Εκφράζοντας δε απορία, ως προς το γιατί οι Δυτικοί θέλουν να επιβάλλουν τα πρότυπά τους, διερωτήθηκε: «Μήπως κι’ εμείς πρέπει να δοκιμάσουμε να επιβάλουμε τα δικά μας πρότυπα;».

Για τον Ρώσο μεταρρυθμιστή της δεκαετίας του ’90 Ανατόλι Τσουμπάις

Κατά την εκτίμηση του Ρώσου προέδρου, ο Ανατόλι Τσουμπάις και οι συνάδελφοί του είχαν θάρρος στη λήψη μέτρων, όταν κρίνονταν αναγκαία, παρά τα «πολλά λάθη» που έγιναν, όπως ανέφερε, κατά την αμφιλεγόμενη ιδιωτικοποίηση της μετα-σοβιετικής οικονομίας. «Κατά την εκτίμησή μου οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να έχουν εφαρμοστεί αλλιώς και με λιγότερη σκληρότητα».

Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση εν ενεργεία αξιωματικών της CIA, οι οποίοι κατά την εποχή των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία πλούτισαν παράνομα και στη συνέχεια δικάστηκαν στη χώρα τους. «Αυτή είναι η διαφθορά», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, αλλά πρόσθεσε ότι «πρέπει να αποδοθεί το δίκαιο στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα».
Για τα σχολικά βιβλία της ιστορίας: Πρέπει να υπάρχει ενιαία προσέγγιση

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την προσήλωσή του στην ιδέα εφαρμογής ενιαίας προσέγγισης στα σχολικά βιβλία της ιστορίας. «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση αυτού του εγχειριδίου ή μάλλον σειράς εγχειριδίων, η οποία πρέπει να παρουσιάζει τη χρονική συνέπεια των γεγονότων και την επίσημη εκτίμησή τους», είπε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι χωρίς την επίσημη εκτίμηση δε θα υπάρχει «ειρμός και κατανόηση του ότι έγινε με τη χώρα μας στη διάρκεια των περασμένων αιώνων και δεκαετιών».

Για τη σχολική στολή και τις μουσουλμανικές μαντήλες

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τάσσεται υπέρ της επαναφοράς της ενιαίας σχολικής στολής, αλλά εναντίον των μουσουλμανικών μαντιλιών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. «Πρόκειται για επίδειξη της σχέσης με ένα θρήσκευμα. Στη χώρα μας δεν είχαμε ποτέ τέτοιο πράγμα», σημείωσε ο πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το να φοριούνται μουσουλμανικές μαντήλες στα σχολεία.

«Πρέπει να βαδίζουμε προς την επαναφορά της σχολικής στολής. Η εργασία αυτή προωθείται και η στολή θα εφαρμοστεί», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Για τους μετανάστες: Η διαδικασία της εισόδου στη Ρωσία πρέπει να γίνει πιο αυστηρή
Ο πρόεδρος συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του μεθοριακού ελέγχου διαβατηρίων για τους υπηκόους των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών, οι οποίοι τώρα εισέρχονται στη Ρωσία επιδεικνύοντας το εσωτερικό δελτίο ταυτότητας. Κατά την άποψη του επικεφαλής του ρωσικού κράτους, η Ρωσία μάλιστα θα μπορούσε να παραχωρήσει βοήθεια στις γειτονικές χώρες για την έκδοση των διαβατηρίων.
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρό αλλά και πιο πολιτισμένο το καθεστώς της εισόδου στη Ρωσία υπηκόων ξένων χωρών, κυρίως των Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας», δήλωσε ο πρόεδρος. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η καινούργια διαδικασία προβλέπεται να εφαρμοστεί από το 2015.
Για τον διάδοχο: «Ο λαός θα τον εκλέξει»
Ο μελλοντικός διάδοχος στη θέση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εκλεγεί από τον λαό του ρωσικού κράτους, δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν απαντώντας σε μια από τις ερωτήσεις για το αν ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού είναι ο μελλοντικός διάδοχος του ιδίου. «Ο διάδοχός μου θα εκλεγεί από τον λαό του ρωσικού κράτους», απάντησε σύντομα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.