12.4.13

"Καμία χώρα δεν υπέφερε από τους Ναζί όσο η Ελλάδα"



Διαφημίσεις Google

Πασχαλινές ΑποδράσειςΜοναδικές Προσφορές σε Ξενοδοχεία
Δείτε τις και Κλείστε Online!
www.ekdromi.gr/Pasxa
Με συγκεκριμένους αριθμούς παρουσιάζει άρθρο της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Το άρθρο σημειώνει ότι "καμιά άλλη χώρα κατοχής όπως η Γερμανία δεν κατέστρεψε τόσο, όσο την Ελλάδα. 130.000 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά, εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών.70.000 Εβραίοι οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 300.000 έπαθαν κρυοπαγήματα και πείνασαν, επειδή οι Γερμανοί κατέσχεσαν τρόφιμα και καύσιμα.Το 50% των υποδομών της χώρας και το 75% της βιομηχανίας καταστράφηκαν".

Στο άρθρο περιγράφεται το δίλημμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. 

"Σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση παραιτηθεί από τις αξιώσεις, τότε στην Ελλάδα θα προκαλούνταν κύματα αγανάκτησης.

Από την άλλη πλευρά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει τις σχέσεις του με την Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο αποκατέστησε τελευταία, ζητώντας της δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η άποψη ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να ξεπληρώσει η χώρα μεγάλο μέρος τους δημόσιου χρέους της είναι ελκυστική, αλλά ελάχιστα ρεαλιστική.

Τη στιγμή μάλιστα που όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες διεκδίκησης αποζημιώσεων με αγωγές Ελλήνων ενώπιον γερμανικών, ελληνικών και διεθνών δικαστηρίων, έχουν αποτύχει.

Η ελληνική κυβέρνηση σπρώχνει μακριά αυτό το ευαίσθητο θέμα. Μετά το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει την άποψη των νομικών του κράτους. Θα κρατήσει σε μάκρος η υπόθεση και θα πρέπει να κρατήσει
", καταλήγει η εφημερίδα.

Το "nein" του Σόιμπλε


Η γερμανική κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετείται στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που ανακινήθηκε τελευταία με το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την πρόθεση των ελληνικών αρχών να τις διεκδικήσουν εφόσον υπάρχει νομική βάση.

Επ’ αυτού ο Σόιμπλε προειδοποίησε μέσω της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung να μην οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση με όχημα δήθεν νόμιμες αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

"Θεωρώ ότι τέτοιες δηλώσεις είναι ανεύθυνες. Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς για τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτήν την πορεία. Η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά μέχρι τώρα, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται. Σε ότι αφορά τις αξιώσεις για καταβολή αποζημιώσεων δεν βλέπω καμιά ελπίδα, γιατί το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό", είπε.

Tagesspiegel: Πρωτοφανείς οι καταστροφές στην Ελλάδα από τους γερμανούς

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ
"Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων", αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την ελληνική πολιτεία.

"Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν αποπροσανατολίζεται από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού", πρόσθεσε.

Γιατί χαρακτηρίστηκε "απόρρητο" το πόρισμα

Ενημέρωση για το ζήτημα παρείχε και ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σημειώνοντας ότι το πόρισμα για τις αποζημιώσεις χαρακτηρίστηκε "απόρρητο" εξαιτίας της μεγάλης σημασίας της «ηθικής και ιστορική διάστασης του ζητήματος».

Τόνισε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για ανακίνηση του θέματος και πρόσθεσε:

"Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνέταξε ένα πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη βάση του υφιστάμενου αρχειακού υλικού. Το παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του το προώθησε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για να εκτιμηθεί αν στοιχειοθετούνται ή όχι οι αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου".

"Αναμένουμε τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους", ανέφερε.

Με πληροφορίες από την dw.de

http://www.nooz.gr