1.4.13

Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια στην Κύπρο – Η Άγκυρα απειλεί για ομόλογα φυσικού αέριου



ΤI ΛΕΝΕ ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Απόρρητες πληροφορίες του ελληνικού Πενταγώνου κάνουν λόγο για πιθανή τουρκική προβοκάτσια στην Κύπρο με αφορμή το θέμα των υδρογονανθράκων. Δεν αποκλείουν οι ίδιες πηγές ακόμη και κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή του Καστελόριζου, αφού η Άγκυρα δράττεται της ευκαιρίας της οικονομικής κρίσης και της διεθνούς απομόνωσης του Ελληνισμού για να πάρει «κεφάλι» στα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «defencenet.gr», οι οποίες στη στρατιωτική αλληλογραφία είναι διαβαθμισμένες ως απόρρητες, οι επιδιώξεις της Άγκυρας και οι κινήσεις της τα τελευταία 24ωρα δείχνουν μία κλιμάκωση των προκλήσεων όσον αφορά στο θέμα της Κύπρου. Μέχρι στιγμής διατυπώνονται φραστικά από τους Τούρκους αξιωματούχους με εκφραστές κυρίως τους Ερντογάν, Νταβούτογλου και Γιλντίζ με εμφανέστατο ωστόσο το στοιχείο της απειλής. Κανείς, όπως είναι φυσικό, δεν είναι βέβαιος ότι οι απειλές της Τουρκίας θα μείνουν σε φραστικό επίπεδο και δεν θα επιδιωχθεί προβοκάτσια σε βάρος της Κύπρου για τον έλεγχο των υδρογονανθράκων. Άλλωστε οι Τουρκοκύπριοι είναι πρόθυμοι…
Για μία τέτοια ενέργεια εκφράζουν έντονους φόβους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, όπως επίσης και για αύξηση της έντασης έως και «θερμό επεισόδιο» στην περιοχή του Καστελόριζου, καθώς τα δύο αυτά σημεία, η ΑΟΖ του ελληνικού νησιού στο άκρο του FIR Αθηνών και η ΑΟΖ της Κύπρου αμφισβητούνται από την Τουρκία. Κι αυτό γιατί, ιδίως στην περίπτωση της Κύπρου που έχει τα τελευταία 24ωρα μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της Τουρκίας, αν η Λευκωσία προχωρήσει σε τιτλοποίηση (εκδώσει ομόλογα) του φυσικού αερίου, τότε η Άγκυρα θα έχει υποστεί μία μεγάλη ήττα. Θα έχει χάσει ένα σημαντικό μέσο πίεσης για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.
Οι ανησυχητικές αναλύσεις από στρατιωτικές πλευράς έχουν μεταβιβαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως άλλωστε και οι προ  διμήνου πληροφορίες που ήθελαν επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Ισραήλ. Αυτές επιβεβαιώθηκαν. Ελπίζουμε πώς δεν θα συμβεί το ίδιο και με τους φόβους μίας προβοκάτσιας στην Κύπρο.  
Αυτός ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος αποφάσισε να κάνει πιο σαφή τη θέση της Ελλάδας (αφού βέβαια συντέλεσε στο φιάσκο της Κωνσταντινούπολης), όταν ο Τούρκος ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε ακόμη και για διχοτόμηση της Κύπρου σε περίπτωση μη συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, λέγοντας ο Έλληνας υπουργός πώς «ούτε πρέπει να το διανοηθούν» και απέρριψε κάθε συζήτηση για εγγυήτριες δυνάμεις.
Οι Τούρκοι όμως επιμένουν στις απειλές σε βάρος της Κύπρου με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ να χρησιμοποιεί μία ρωμαιική παροιμία για να εκφράσει την έχθρα του. «Αν μία πέτρα πέσει πάνω στο αβγό, αλίμονο στ’ αβγό. Αν το αβγό πέσει πάνω στην πέτρα, αλίμονο στ’ αβγο. Γι’ αυτό εμείς προσπαθούμε πάντα να βρισκόμαστε στο σωστό μέρος, προσπαθούμε πάντα να μείνουμε στο σωστό μέρος».
Είναι προφανές πώς οι Τούρκοι θα εντείνουν τις απειλές του σε βάρος της Κύπρου, τεντώνοντας το σχοινί, για το θέμα του φυσικού αερίου. Κι αυτό, σε μία περίοδο που η Μεγαλόνησος βρίσκεται πλέον υπό την «κατοχή» της τρόικας εξαιτίας των χειρισμών Αναστασιάδη, στην οποία τρόικα έχει υποταχθεί και η ελληνική κυβέρνηση…       
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr