20.4.13

Ιστορική προσέγγιση κυπριακής Δεξιάς & ελληνικής Αριστεράς: "Κοινός εχθρός η τρόικα"


Προσέγγιση Γιώργου Λιλλήκα, πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιου στις πρόσφατες προεδρικές (ηγείται της κίνησης «Συμμαχία Πολιτών») με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφεται εσχάτως, αφού μπορεί ιδεολογικά να τους χωρίζει μεγάλη απόσταση, αλλά "συναντώνται" πολιτικά στην ανάγκη να αποτιναχθούν τα δεσμά του Μνημονίου.
Είναι η πρώτη φορά που η πατριωτική δεξιά της Κύπρου έρχεται κοντά με την ελληνική Αριστερά και αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία, αφού προ του κοινού εχθρού (τρόικα, Γερμανία κλπ) καταγράφεται μείζονα πολιτική σύμπηξη αντίρροπων πολιτικών δυνάμεων.

Σήμερα συναντήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, του ΣΥΡΙΖα Παναγιώτης Λαφαζάνης. με τον Γιώργο Λιλλήκα, σε μια πολιτικά "παραγωγική" επαφή.
«Δεν έχω αμφιβολία ότι, όπως το Μνημόνιο οδήγησε την Ελλάδα σε βαθύτερη οικονομική ύφεση και εξαθλίωση, τα ίδια και πολύ φοβάμαι και χειρότερα θα συμβούν και στην Κύπρο, σε περίπτωση που η Βουλή επικυρώσει και αποδεχτεί τη Σύμβαση και το Μνημόνιο», επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας μετά τη συνάντηση.
Και συνέχισε: "Σαφέστατα ο μεγάλος κίνδυνος είναι η Τουρκία και οι σύμμαχοι της, οι οποίοι καραδοκούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την αποδυνάμωση και εξάρτηση της Κύπρου, αλλά και την οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας για να μας επιβάλλουν απαράδεκτες και καταστροφικές λύσεις στα εθνικά μας θέματα, αρχής γενομένης στο κυπριακό πρόβλημα, όπου αναμένω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τις πρώτες εξελίξεις".
Η παραπάνω δήλωση, δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά ο Γιώργος Λιλλήκας προβαίνει - ίσως για πρώτη φορά - σε προβλέψεις και για την μοίρα που περιμένει την Ελλάδα.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι "Ελλάδα και Κύπρος χρειάζεται αυτή την ώρα, συντονισμένα, να πουν ένα μεγάλο «όχι» στην τρόικα και στα μνημόνια".
"Στην Ευρωζώνη η Γερμανία και το χρηματιστηριακό κεφάλαιο ακολουθούν πολιτικές νέο-αποικιοποίησης για τον Ευρωπαϊκό Νότο, ιδιαίτερα για τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη".
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ "Μετά το πειραματόζωο Ελλάς, πειραματόζωο γίνεται και η Κύπρος, με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια, αλλά στην ίδια πάντα κατεύθυνση".
Ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι, εκτός των τραγικών πτυχών, "υπάρχουν και οι δυνατότητες, υπάρχουν και εναλλακτικοί δρόμοι, υπάρχουν και διαφορετικές προοπτικές". Για την Ελλάδα και την Κύπρο, τόνισε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εκτός από το να αποτινάξουν τη θηλεία της Τρόικας και των Μνημονίων.
"Δεν υπάρχει μόνο η καταστροφή. Υπάρχει και η ελπίδα και η θετική προοπτική", κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά το πρελούδιο αυτού που θα δούμε σε πιο σαφή εικόνα στους επόμενους μήνες: Την μετριοπαθή αντιμνημονική πατριωτική σε Ελλάδα και Κύπρο να προσεγγίζει και να προσεγγίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και το αντίθετο.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους Ανεξάρτητους Έλληνες έχουν αντιληφθεί ότι πέρα από το "αντί" στο Μνημόνιο πρέπει να υπάρξει και σοβαρή εναλλακτική πρόταση, δομημένη σε ισχυρές βάσεις και βιώσιμη για να πειστούν οι φοβισμένοι ψηφοφόροι...
Χθες ο Ν.Μιχαλολιάκος του Λαϊκού Συνδέσμου, χωρίς να έχει προοπτική να κυβερνήσει, προχώρησε στην διατύπωση σαφούς πρότασης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπό προϋποθέσεις. Σε κάτι ανάλογο πρέπει να προχωρήσουν και αυτοί που έχουν προοπτική να κυβερνήσουν. Αν θέλουν να κυβερνήσουν...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr