10.4.13

Θρίλερ με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων απο την Πιονγκγιάνγκ - Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ


 Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι επικείμενη. Ταυτόχρονα σε μια νέα υπαναχώρηση – σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις τους- οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε αναχαίτιση κάθε πυραύλου που εκτοξεύεται από τη Β. Κορέα παρά μόνο εναντίον εκείνων που στοχοποιούν ή αναμένεται να προσβάλλουν εδάφη των ΗΠΑ των συμμάχων τους. 

Με τεταμένα νεύρα η διεθνής κοινή π[παρακολουθεί το θρίλερ όπως έχει εξελιχθεί της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο καθώς η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο Νοτιοκορεατών όσο και Αμαερικανών στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς.
ΗΠΑ και Νότια Κορέα έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού των αντιαερπορικών τους συστημάτων καθώς η εκτόξευση των βαλλσιτικών πυραύλων αναμένεται όπως δηλώνεται «από στιγμή σε στιγμή»
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Ban Kim ?Moon δήλωσε πως η κατάσταση στην περιοχή τείνει να ξεφύγει εκτός ελέγχου τη στιγμή που η Pyongyang προειδοποιεί όλους του ξένους υηκόους να εγκαταλέιψουν τη χώρα.
Το γεγονός πως το βορειοκορεατικό καθεστώς ενδέχεται να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα τεκμαίρεται εν μέρει και από την εκτιμήσεις του John McCreary πρώην στελέχους της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ:
«Τα κρατικά ΜΜΕ της Β. Κορέας απέφυγαν να αναφέρουν κάθε είδηση αναφορικά με την ακύρωση εκ μέρους των ΗΠΑ της δοκιμής βαλλιστικού πυραύλου. Είναι η πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα που η κρατική βορειοκορεατική ηγεσία δεν αναφέρει το οτιδήποτε για αμερικανικές στρατιωτικές κινήσεις. Η αποφυγή αναφοράς της αμερικανικής ακύρωσης καταδεικνύει ότι το καθεστώς της χώρας δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον να χαλαρώσει την ένταση, διατηρώντας το λαό της χώρας σε πλήρη επιφυλακή».
Από την πλευρά τους ΗΠΑ, Νότια Κορέα αλλά και Ιαπωνία έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι πρόκειται να καταρρίψουν κάθε βορειοκορεατικό βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί ακόμη και αν αυτό εμπεριέχεται στο πεδίο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Οι πύραυλοι τους οποίους το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα εκτοξεύσει βρίσκονται στην ανατολική ακτή της χώρας και οι ΗΠΑ κάνουν λόγο πως οι εκτοξεύσεις μπορεί να μην αφορούν μόνο ένα άλλα πολλαπλούς πυραύλους. Τόσο το νοτιοκορεατικό Ναυτικό όσο και το αμερικανικό έχουν τέσσερα συνολικά πλοία στην περιοχή με αντιβαλλιστικές δυνατότητες και βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.
Στο μεταξύ και όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ πλήθος ξένων κυρίως διπλωματών εγκαταλείπουν όπως όπως τη Βόρεια Κορέα κατευθυνόμενοι προς Νότο περνώντας μέσα απο την αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.g