23.4.13

Ελεύθεροι οι δύο Μητροπολίτες που απήχθησαν στο Χαλέπι



Οι πληροφορίες που φθάνουν από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και επιβεβαιώνονται και από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα κάνουν λόγο για αίσιο τέλος στην υπόθεση απαγωγής των δυο Επισκόπων από τη Συρία. Το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πηγές από το Πατριαρχείο Αντιοχείας επιβεβαιώνει την είδηση της απελευθέρωσης του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Γρηγορίου Ιωάννη Ιμπραήμ. 

Λίγο νωρίτερα, η ιεραποστολική οργάνωση "l'Œuvre d'Orient" σε ανακοίνωσή της που απέστειλε και στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστήριζε ότι ελεύθεροι αφέθηκαν σήμερα γύρω στις 14:00 τοπική ώρα Γαλλίας (16:00 ώρα Ελλάδος) ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί χθες στην επαρχία του Χαλεπίου, στην βόρεια Συρία.


"Οι δύο Μητροπολίτες φέρεται ότι βρίσκονται ήδη στην ορθόδοξη εκκλησία του Προφήτη Ηλία του Χαλεπίου", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένωση αυτή αρωγής των Εκκλησιών της Ανατολής.

Νωρίτερα σήμερα η συριακή αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει την Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την απαγωγή των δύο Μητροπολιτών, διαψεύδοντας οποιαδήποτε δική της ανάμιξη.

Διεθνής κατακραυγή
Η απαγωγή των δυο υψηλόβαθμων Σύρων Επισκόπων, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συρορθόδοξου Μητροπολίτη Γρηγορίου Ιωάννη Ιμπραήμ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. 

Αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιοι βρίσκονται πίσω από την απαγωγή, αλλά ούτε και τα κίνητρα της ενέργειας αυτής, οι αρχές της Συρίας μαζί με διεθνείς φορείς εργάζονται προκειμένου να απελευθερωθούν –πιθανότατα ακόμα και εντός της ημέρας- οι δυο επίσκοποι. 

Την απαγωγή καταδίκασε το καθεστώς Άσαντ μέσω του υπουργού αρμόδιου για θέματα θρησκευτικών κοινοτήτων, αλλά και η διεθνής κοινότητα. Μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν ο Πάπας Βενέδικτος, ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση. 

Για το ζήτημα της απαγωγής ενημέρωσε τους ομολόγους του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης για την λήξη της ομηρείας. 

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της Συρίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την ομάδα των απαγωγέων προκειμένου να τερματιστεί η ομηρεία και οι δυο άνδρες να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους. 

Λίγη ώρα μετά την απαγωγή του, ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος κατάφερε να στείλει μήνυμα μέσω του κινητού του σε στενούς συνεργάτες του, καθώς οι απαγωγείς δεν είχαν αφαιρέσει τα κινητά τηλέφωνα από τους Μητροπολίτες.

Την αποκάλυψη για το μήνυμα έκανε ο πατέρας Ιγνάτιος. «Μας απήγαγαν και μας πάνε σε μια περιοχή κοντά στα Συροτουρκικά σύνορα», ήταν το περιεχόμενο του sms, σύμφωνα με τον συνεργάτη του Μητροπολίτη Χαλεπίου. 


Συρορθόδοξη Εκκλησία: Οι απαγωγείς φέρεται ότι είναι Τσετσένοι

Αυτοί που απήγαγαν χθες τους δύο Μητροπολίτες της Ελληνορθόδοξης και της Συρορθόδοξης Εκκλησίας αντίστοιχα, στην επαρχία του Χαλεπίου, στη βόρεια Συρία, φέρεται ότι είναι "Τσετσένοι τζιχαντιστές", σύμφωνα με την επισκοπή της Συρορθόδοξης Εκκλησίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ απήχθησαν χθες καθώς επέστρεφαν από την τουρκική μεθόριο, διευκρινίζει η επισκοπή σε ανακοίνωσή της.

"Σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε, μια ένοπλη ομάδα Τσετσένων σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και απήγαγε τους Μητροπολίτες. Ο οδηγός σκοτώθηκε", προσθέτει η επισκοπή στην ανακοίνωσή της, χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία στην οποία έγινε η απαγωγή, ούτε τις συνθήκες θανάτου του οδηγού.

Χθες, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας Sana είχε μεταδώσει ότι μια "ένοπλη τρομοκρατική ομάδα" είχε απαγάγει τους δύο Μητροπολίτες στο χωριό Κάφαρ Ντάελ στην επαρχία του Χαλεπίου.
Μια πηγή της επισκοπής διευκρίνισε σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μητροπολίτης της Συρορθόδοξης Εκκλησίας Γιοχάνα Ιμπραχίμ "πραγματοποιούσε μια ανθρωπιστική αποστολή για την απελευθέρωση δύο ιερέων που είχαν απαχθεί πριν από δύο μήνες" και είχε μεταβεί στην τουρκική μεθόριο έπειτα από πληροφορίες για την παρουσία τους εκεί. Ταυτοχρόνως συνόδευε πίσω στο Χαλέπι τον Ελληνορθόδοξο Μητροπολίτη κ. Παύλο, ο οποίος βρισκόταν στην μεθόριο. Στον δρόμο της επιστροφής, στο χωριό Κάφαρ Ντάελ, η ένοπλη ομάδα σταμάτησε το αυτοκίνητό τους και τους απήγαγε.

Οι απαγωγείς ανάγκασαν τον οδηγό κι άλλο ένα άτομο, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί, να βγουν από το αυτοκίνητο, συνέχισε η πηγή της επισκοπής της Συρορθόδοξης Εκκλησίας.

"Σύμφωνα με το άτομο αυτό, οι απαγωγείς μιλούσαν λόγια αραβικά και έδειχναν ξένοι. Του είπαν ότι ήταν τζιχαντιστές Τσετσένοι", διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Όσον αφορά τον οδηγό, αυτός σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι μετά την αποχώρηση των απαγωγέων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ατόμου που βρισκόταν εκεί.

"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε μπορέσει να επικοινωνήσουμε με τους Μητροπολίτες ή με τους απαγωγείς τους. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους απελευθερώσουν", καταλήγει η επισκοπή στην ανακοίνωσή της.

Ο Μητροπολίτης Γιοχάνα Ιμπραχίμ είναι γνωστός για το έργο του ως μεσολαβητής στις περιπτώσεις απαγωγών, κυρίως χριστιανών.
real.gr