27.4.13

Άρειος Πάγος: Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία οι δύο Κούρδοι


Να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι κούρδοι αιτούντες άσυλο, Ζεκί Γκουρμπούζ και Μπουλέντ Κομέρτ, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος την Παρασκευή. 
Έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο ενεργοποίησης «ερυθράς αγγελίας», η οποία είχε σταλεί από την Άγκυρα στην Αθήνα το 2005.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου δέχθηκε την εισήγηση του αντεισαγγελέα Γ. Μπόμπολη και απέρριψε (υπ' αριθμ. 701-702/2013 αποφάσεις) το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοσή τους.  Αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν να εκδοθούν οι δύο Κούρδοι, προτού κριθεί το εκκρεμές αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου στη χώρα μας.

Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται ότι υπέρ της μη έκδοσης των δύο Κούρδων συνηγορεί και το γεγονός ότι επικαλούνται κίνδυνο της ζωής τους σε περίπτωση έκδοσης, λόγω των πολιτικών φρονημάτων τους και της καταγωγής τους.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Γκουρμπούζ για αντικατάσταση της προφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους. Ο Γκουρμπούζ έχει προφυλακιστεί, σε αντίθεση με τον Κομέρτ.
Ο 47χρονος Ζεκί Γκουρμπούζ καταδιώκεται εδώ και δύο χρόνια από το τουρκικό κράτος, ενώ, ο 33χρονος Μπουλέντ Κομέρτ ήταν ένας από τους απεργούς πείνας το 2001 για την υπόθεση των «λευκών κελιών» στην Τουρκία.
Οι δύο Κούρδοι καταζητούνται στην Τουρκία για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες και για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ο Γκουρμπούζ κατηγορείται και για κατοχή όπλων και εκρηκτικών μηχανισμών.
Πρόσφατα, το Συμβούλιο Εφετών Πάτρας αποφάσισε ομόφωνα τη μη έκδοση των δύο Κούρδων. Ωστόσο, η εισαγγελία Εφετών Πάτρας άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο. 

Πηγή: ΑΜΠΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ