5.4.13

Πρωτοφανής αριθμός μαχητικών των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες


Όταν ανακοινώνεται ότι η αμερικανική Αεροπορία στέλνει στις Φιλιππίνες, όχι ένα και δύο, αλλά 18 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F/A-18 Super Hornet για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις της ασιατικής χώρας, είναι αυτονόητο ότι εκεί θα στραφεί η προσοχή αναλυτών και παρατηρητών.
Είναι η πρώτη φορά που μετασταθμεύει τόσο μεγάλος αριθμός μαχητικών στη χώρα, οπότε η συμβολική αυτή ενέργεια θεωρείται ως μήνυμα της δέσμευσης των ΗΠΑ απέναντι σε μια χώρα που θεωρείται φίλη και σύμμαχος, σε μια χρονική συγκυρία όπου οι εντάσεις στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αυξάνονται. Παρόμοιες αμυντικές συμφωνίες οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει με την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Σιγκαπούρη.

Οι Φιλιππινέζοι επιμένουν ότι η αποστολή δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, δηλώνοντας ότι οι ασκήσεις είχαν σχεδιαστεί εδώ και ένα χρόνο. Οι ασκήσεις ξεκινούν αύριο και θα συμμετάσχουν 8.000 στρατιώτες και από τις δυο χώρες.
Ίσως η ενέργεια των ΗΠΑ να έχει και εμπορικά – οικονομικά κίνητρα, αφού οι Φιλιππίνες δεν διαθέτουν αεροπορικό στόλο μετά την απόσυρση των F-5A/B που διέθεταν από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ. Δεν θα εκπλήξει συνεπώς, εάν οι Φιλιππινέζοι διατυπώσουν σύντομα την επιθυμία να προμηθευτούν μαχητικά αεροσκάφη.
defencepoint