4.4.13

Πώς θα διαμορφωθεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα – Νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ


Πώς θα διαμορφωθεί ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα – Νέες αυξήσεις στη ΔΕΗ. Σημαντικές οι ελαφρύνσεις στα ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας σε σύγκριση με το χαράτσι


Στις €30.000-€50.000 θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες το αφορολόγητο όριο επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος φόρος, θα διαμορφώνεται κλιμακωτά με βάση 6-8 κλιμάκια πάνω από την αξία του αφορολόγητου ορίου. Οι συντελεστές φόρου αναμένεται ότι θα ξεκινούν από το 0,1% και ενδεχομένως να αγγίζουν το 2% για πολύ μεγάλες περιουσίες. Οι λεπτομέρειες, πάντως, σε ό,τι έχει να κάνει με την προοδευτικότητα του φόρου και τις κλίμακες, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο στόχος του νέου φόρου, ο οποίος αντικαθιστά το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2013, αλλά θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έχει ως στόχο να φέρει στα ταμεία του κράτους έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι παράλληλα εντός του έτους θα εισπραχθούν και οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 , 2011 και 2012, καθώς και οι δύο τελευταίες δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ του 2012.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, μεσοσταθμικά ο νέος φόρος θα είναι χαμηλότερος κατά 10%-15%. Αυτό, όμως, εκτιμάται ότι θα φέρει μια απώλεια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ περίπου στα έσοδα, απώλεια η οποία θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:
• Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.
• Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΤΗΔΕ.
• Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Και οι τρεις δράσεις μαζί εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα. Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια, για τα οποία, όπως και για τις άλλες εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίων πόλεων, θα ισχύει ξεχωριστή κλίμακα υπολογισμού του φόρου, η οποία δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας και σε σύγκριση πάντα με το χαράτσι, ο νέος φόρος αναμένεται να φέρει σημαντικές ελαφρύνσεις, οι οποίες θα μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια αφού πρώτα κλειδώσουν οι συντελεστές του φόρου και εφόσον φυσικά η εφαρμογή του φόρου εγκριθεί και από την τρόικα.

Αυξήσεις στη ΔΕΗ!
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που θα καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, θα παραμείνουν στα ύψη. Άλλωστε μέχρι και τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένο να εφαρμοστούν δύο αυξήσεις στα τιμολόγια της εταιρείας, με την πρώτη δόση της μέσης αύξησης από τον Μάιο να υπολογίζεται σε 2,7% και τη δεύτερη σε 5,6% στο τέλος Ιουνίου. Οι προβλέψεις της ΔΕΗ, με βάση και τα παραπάνω ποσοστά μεσοσταθμικών αυξήσεων, αθροίζονται σε συνολικά έσοδα ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013.
http://www.eklogika.gr