15.4.13

Κόμμα κατά του ευρώ αποκτά η Γερμανία

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Κόμμα εναντίον του ευρώ αποκτά από σήμερα η Γερμανία. Το ιδρυτικό συνέδριο άρχισε το πρωί στο Βερολίνο και οι ιδρυτές του θέλουν να δώσουν στους γερμανούς ψηφοφόρους εναλλακτική πρόταση για τις βουλευτικές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Συνοψίζεται στη φράση «Ναι στην ΕΕ, όχι στο Ευρώ».
Η γέννηση του νέου κόμματος θεωρείται ότι έρχεται να καλύψει το κενό εκπροσώπησης που χαρακτηρίζει το αυξανόμενο ρεύμα ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού Spiegel ποσοστό 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν βλέπει νόημα στην επένδυση τεράστιων ποσών για τη διάσωση του ευρώ, στάση που δεν αντιπροσωπεύεται στη Βουλή.
«Όλα τα κόμματα στην Ομοσπονδιακή Βουλή στο θέμα της διάσωσης του ευρώ έχουν τελικά την ίδια θέση, η διαφορά έγκειται στο ποσό και στο χρόνο καταβολής της δόσης, όχι όμως στην ουσία. Το ευρώ θεωρείται ιερό και όποιος έχει διαφορετική άποψη αποκτά την ρετσινιά του λαϊκιστή ή διασύρεται. Αυτό δεν είναι σωστό», λέεει ο συνιδρυτής του κόμματος, Κόνραντ Άνταμ, πρώην συντάκτης στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung
Ο Μπερντ Λούκε ανήκει στους συνιδρυτές του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και είναι καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Διαφωνεί κάθετα με την θέση της Μέρκελ ότι η Ευρώπη θα βγει ενισχυμένη εάν καταπολέμησει την ευρωκρίσης. «Αντίθετα", τονίζει, «το τέλος του κοινού νομίσματος είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη. Φοβόμαστε, ότι η Ευρώπη δεν θα ωφεληθεί από το ευρώ, αλλά θα καταστραφεί σιγά –σιγά με το ευρώ».
Το νέο κόμμα απορρίπτει το ευρώ όχι όμως και την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι προσπάθειες των ιδρυτών του εστιάζονται στην κατάργηση του κοινού νομίσματος, στην επιστροφή των χωρών στα εθνικά τους νομίσματα ή στη δημιουργία μικρότερων νομισματικών ενώσεων. Ακόμη και τη διαίρεση του ευρώ σε βόρειο και νότιο θέτουν υπό εξέταση. Και ζητούν να γίνει ανοικτός διάλογος για τις επιχειρήσεις διάσωσης των χωρών σε κρίση που κοστίζουν στη Γερμανία μέχρι στιγμής 21, 68 δισ ευρώ
Επίσης σήμερα θα τεθούν όρια στις θέσεις τους με αντίστοιχες ακροδεξιών και ξενοφοβικών ομάδων. Σήμερα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα. Το κόμμα ιδρύεται και στη πορεία θα φανεί εάν εκπληρώνει τα κριτήρια για να συμμετάσχει στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση στις Ευρωκελογές του 2014 θα δώσει το παρόν του.
Έθνος