18.4.13

Ανακατάληψη της Κω απο Ειδικές Δυνάμεις - Σε ρόλο "εχθρού" αμύνονται οι μονάδες του νησιού


ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ "ΔΕΛΤΑ"
Πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο για ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, στο πλαίσιο άσκησης διπλής ενεργείας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 3/13», με σκοπό τη διεξαγωγή επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Κω. Στην άσκηση συμμετέχει και το σύνολο των δυνάμεων του προσβληθέντος νησιού.
Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος των Αλεξιπτωτιστών και μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων που λόγω της ικανότητας ταχείας αντίδρασης και ευελιξίας αποτελούν την πρώτη επιλογή για την ενίσχυση των μονάδων στα νησιά. Έτσι λοιπόν Λόχος Αμέσου Επεμβάσεως της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που διατηρείται σε υψηλή ετοιμότητα ανέλαβε δράση.

Συνέδραμαν ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία απογειώθηκαν από τις βάσεις τους με σκοπό να πετύχουν αεροπορική υπεροχή στην περιοχή επιχειρήσεων, στο πλαίσιο συνδυασμένων επιχειρήσεων COMΑO με αποστολές εναέριας περιπολίας CAP, καταστολής αεράμυνας SEAD και συνοδείας Escort υπό την επιτήρηση επίγειων ραντάρ αεράμυνας.
Στην άσκηση μετείχαν επίσης και όλες οι μονάδες που εδρεύουν στην Κω και αποτέλεσαν τη δύναμη εχθρικής απεικόνισης για του Αλεξιπτωτιστές, ενώ αντίστοιχα το σενάριο για τους αμυνόμενους εστιάστηκε στην αντιμετώπιση  αεραποβατικών επιχειρήσεων από εχθρικές δυνάμεις.
H άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» στοχεύει στην αξιολόγηση αλλά κυρίως την εξάσκηση μονάδων του ΕΣ, του ΠΝ και της ΠΑ  σε ρεαλιστικούς χρόνους αντίδρασης και σενάρια, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το συντονισμό τους σε σύνθετες αεροναυτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο με τη συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων και των τριών Κλάδων των ΕΔ.
Σημειώνεται πώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της 80 ΑΔΤΕ της Κω είχαν πρίν μερικές ημέρες πραγματοποιήσει την άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας «Άγιος Φωκάς» την οποία είχε παρακολουθήσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ο «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 3/13» διεξάγεται επίσης τη στιγμή που οι Τούρκοι πραγματοποιούν στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου άσκηση έρευνας και διάσωσης, όπως και στα παράλια της Τουρκίας με συμμετοχή πολλών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, όπως και ειδικών δυνάμεων.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr