25.4.13

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΣΚΟΥΠΑ (Σκουπόξυλο που τους χρειάζεται...)


Ψήφιση σε ένα άρθρο από τη Βουλή

Στο Μαξίμου δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και θεωρούν ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έληξε εν τη γενέσει του
Απόψε, εκτός απροόπτου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο-σκούπα που περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα προκειμένου να διεκδικήσει με αξιώσεις στο Eurogroup της 13ης Μαΐου τη δόση, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Στο Μαξίμου δεν υπάρχουν ανησυχίες για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και θεωρούν ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έληξε εν τη γενέσει του


Η συζήτηση θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το νομοσχέδιο θα αποτελείται από ένα και μόνο άρθρο, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές σε επιμέρους διατάξεις. Ο κ. Β. Μεϊμαράκης έχει εξηγήσει στους εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί αργά απόψε, τότε θα οριστεί το Σάββατο ως ημέρα συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και την Κυριακή των Βαΐων θα γίνει η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη συνοχή της τρικομματικης κυβέρνησης και θεωρούν ότι το θέμα που ανέκυψε με την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον ΦΠΑ στην εστίαση έληξε εν τη γενέσει του. Για τους βουλευτές της πλειοψηφίας, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό ανέφεραν ότι δεν υπάρχει καμιά διάταξη-έκπληξη και πως όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο έχουν συμφωνηθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δηλαδή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει σήμερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις έξι και μισή το απόγευμα, τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου και παράλληλα θα ζητήσει από όλους τους υπουργούς να εντείνουν τους ρυθμούς τους.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας
Κρίσιμη καμπή
Θα επισημάνει ότι η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και πως από την κυβέρνηση εξαρτάται το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει η ανάκαμψη. Θα υπογραμμίσει ότι το κλίμα αρχίζει να αλλάζει και θα δώσει έμφαση στην επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (σήμερα επρόκειτο να επισκεφθεί μαζί με τον κ. Β. Βενιζέλο και τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλη, καθώς ο κ. Κουβέλης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, εργοτάξια στην Ολυμπία Οδό, οι εργασίες στην οποία αρχίζουν και πάλι), στα ευρήματα έρευνας που καταδεικνύει ότι οι προσλήψεις είναι πλέον περισσότερες από τις απολύσεις, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις.
Θα προαναγγείλει την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας και θα τονίσει ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται, επίσης, να αναφερθεί στις διεκδικήσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας, δίνοντας έμφαση στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, που έθεσε ο κ. Βενιζέλος πρόσφατα, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επέμεναν ότι έχει συζητηθεί με την τρόικα και πως οριστική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο.
Τη θέση αυτή επανέλαβε και χθες ο κ. Γ. Στουρνάρας, ο οποίος έπειτα από σύσκεψη που είχε με τον κ. Σαμαρά κατέστησε σαφές ότι δεν ήταν δυνατόν να τεθεί τώρα η μείωση του ΦΠΑ, αφού οι αποφάσεις -σε αυτήν τη φάση- έχουν ληφθεί. «Εχει κλείσει πια η διαπραγμάτευση. Εχουμε κάνει προσπάθειες, είπαμε ότι τον Ιούνιο και να πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα θα το ξαναδούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι δεν υπήρξε ποτέ πραγματικό πρόβλημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και παραπέμπουν στη σημερινή κοινή εμφάνιση που θα κάνουν κ. Σαμαράς και Βενιζέλος στα εργοτάξια των αυτοκινητοδρόμων.
Γιάννης Σαραντάκος
ethnos.gr