20.4.13

Ετήσιος εορτασμός της Μάχης της Καλλίπολης στη Λήμνο...(ANZAC DAY)


 Οι κύριες εκδηλώσεις για τον ετήσιο εορτασμό της Μάχης της Καλλίπολης (ANZAC DAY), ημέρα εθνικής εορτής για την Αυστραλία, έγιναν σήμερα στις 11 το πρωί, στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Πορτιανού της Λήμνου.


Ειδικότερα, ετελέστη επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Λήμνου κ. Ιερόθεο και ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμοί και ομιλίες.

Οι φετινές εκδηλώσεις ήσαν αναβαθμισμένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και αυτό φαίνεται από την υψηλόβαθμη στρατιωτική και πολιτική παρουσία της Ελλάδος και της Αυστραλίας.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων επισήμων που παρέστησαν, ήταν  ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και άλλα στρατιωτικά στελέχη της Ελλάδος, η πρέσβης της Αυστραλίας, ο Αρχηγός του Ναυτικού της Αυστραλίας και 22 Αυστραλοί γερουσιαστές, βουλευτές και δήμαρχοι.

Πριν από την εκδήλωση στο Πορτιανού, έγινε  κατάθεση στεφάνων στο Συμμαχικό Κοιμητήριο στο Μούδρο και στο Μνημείο των Αυστραλών Πεσόντων στο λιμάνι του Μούδρου. 
 
Αντιπροσωπεία Αυστραλών βουλευτών, δημάρχων και άλλων παραγόντων, αναχώρησε για την Ελλάδα με προορισμό τη Λήμνο, όπου θα τιμηθεί και φέτος η επέτειος του Anzac (αυστραλιανό και νεοζηλανδέζικο εκστρατευτικό σώμα) Day, ημερομηνίας σταθμού για τη δημιουργία αυστραλιανής συνείδησης.
Ετήσιος εορτασμός της Μάχης της Καλλίπολης στη ΛήμνοΕπικεφαλής της 21μελούς αντιπροσωπείας είναι ο ομογενής πολιτειακός βουλευτής της Βικτόριας, πρώην υπουργός και νυν πρόεδρος της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Γιάννης Πανταζόπουλος, ενώ συμμετέχουν και οι ομογενείς βουλευτές Τζένη Μικάκου και Λι Βαρλάμης.
Όπως δήλωσε ο κ. Βαρλάμης, οι Αυστραλοί βουλευτές, εκτός από τη Λήμνο, θα επισκεφτούν και τη Μακεδονία και διάφορες άλλες ελληνικές περιοχές, όπου πολέμησαν Αυστραλοί τόσο κατά τον πρώτο όσο και κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
«Πρέπει να αναδειχθούν οι κοινοί αγώνες Ελλάδας και Αυστραλίας σε δύο παγκοσμίους πολέμους» τόνισε ο κ. Πανταζόπουλος, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι μόνο η Μάχη της Κρήτης, που επίσης πρέπει να αναδειχθεί».
«Στη Μακεδονία» συνέχισε «πολέμησε ο παππούς της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλιας Γκίλαρντ, ως Ουαλός. Εκεί υπηρέτησε και η κορυφαία Αυστραλή συγγραφέας Φράνκλιν Μάιλς και έχει γράψει εκπληκτικά κείμενα. Προς τιμήν της έχει καθιερωθεί και το κορυφαίο αυστραλιανό λογοτεχνικό βραβείο».
Ο κ. Πανταζόπουλος και πολλοί Αυστραλοί βουλευτές πιέζουν ώστε στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από την εκστρατεία της Καλλίπολης, που θα γίνουν τον Απρίλιο του 2015, να συμπεριληφθεί και η Λήμνος.
«Ήδη, γίνονται προσπάθειες τα πλοία του αυστραλιανού πολεμικού ναυτικού που θα πάνε στην Καλλίπολη να περάσουν και από τη Λήμνο» σημείωσε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ο οποίος υπενθύμισε πως το ANZAC συγκροτήθηκε το 1914. Παρά το γεγονός ότι ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν απειλούσε άμεσα την εδαφική ακεραιότητα της Αυστραλίας, η τότε κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε, ως μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και λόγω συνταγματικής της υποχρέωσης απέναντι στη Μεγάλη Βρετανία, να λάβει μέρος στον πόλεμο. Στην Καλλίπολη θα ήταν η πρώτη φορά που η νεοσύστατη Αυστραλιανή Αυτοκρατορική Δύναμη, όπως ονομάστηκε η στρατιωτική δύναμη των Αυστραλών, που στάλθηκε στην Ευρώπη, θα έπαιρνε μέρος σε πολεμική αναμέτρηση.
Η Λήμνος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τότε επιχείρηση. Στις αρχές του 1915 ο Έλληνας πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, ελπίζοντας ότι η κατάληψη των Δαρδανελίων θα είχε ως αποτέλεσμα τη διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης, έδωσε την άδεια στη Μεγάλη Βρετανία να χρησιμοποιήσει τη Λήμνο ως ναυτική βάση. Στόχος των συμμαχικών δυνάμεων ήταν να χρησιμοποιήσουν το νησί ως ορμητήριο για την απόβαση στην Καλλίπολη και ως βάση για την εκπαίδευση και την ιατρική περίθαλψη των στρατιωτών.
Στις 4 Μαρτίου 1915 οι πρώτοι ANZACs πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους σε ελληνική γη.
Στις 20 Απριλίου 1915 το λιμάνι του Μούδρου πλημμυρίζει από πολεμικά πλοία των συμμαχικών δυνάμεων των οποίων ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 200. Ανάμεσα σε αυτά, τα περίφημα για την εποχή τους πλοία- νοσοκομεία Britannic και Aquitania και το πλοίο HMS London. Ο Τ. Α. Μάιλς γράφει: «Κανένα άλλο λιμάνι του κόσμου εκείνες τις μέρες δεν είχε περισσότερα πλοία απ' αυτό το λιμανάκι της Λήμνου». Έχει έρθει η ώρα της μάχης. Οι Αυστραλονεοζηλανδοί ξεκινούν από τη λημνιακή γη το απόγευμα της 24ης Απριλίου για να επιτεθούν στην Καλλίπολη και να ανακτήσουν τον έλεγχο των Στενών από τους Τούρκους. Οι νεκροί Αυστραλοί είναι πολυάριθμοι, όπως άλλωστε και οι τραυματίες.
Από τον Αύγουστο και μετά η Λήμνος καθίσταται κέντρο ιατρικής περίθαλψης, συγκέντρωσης και υποδοχής ενισχύσεων, αρρώστων και τραυματιών, καθώς και σταθμός εφοδιασμού. Κατασκευάζονται αποβάθρες, ένας καλός δρόμος, ένας υποτυπώδης σιδηρόδρομος και οργανώνονται οι μεταφορές- κυρίως μέσω υποζυγίων. Επίσης, χρησιμοποιούνται μεγάλες αντλίες νερού, δεδομένου ότι το νερό από τα πηγάδια δεν επαρκεί.
Δύο αυστραλιανά στρατιωτικά νοσοκομεία στήνονται σε τέντες και καλύβες- με εξοπλισμό για την εκτέλεση βασικών ιατρικών επεμβάσεων και ακτινογραφιών. Αυστραλές νοσοκόμες, οι μόνες γυναίκες που υπηρέτησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης, φροντίζουν με αυτοθυσία τους τραυματίες και τους αρρώστους. Περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες νοσηλεύονται στη Λήμνο με τη συνδρομή 96 Αυστραλών νοσοκόμων.
Περίπου 150 Αυστραλοί θάφτηκαν στα δύο πολεμικά νεκροταφεία της Λήμνου.

http://www.veteranos.gr