5.4.13

ΥΠΕΘΑ-Καλορίζικα: Λεφτά υπάρχουν για τα ε/π AH-64 & CH-47


Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου,διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την προμήθεια κρίσιμων ανταλλακτικών.
Τα ανταλλακτικά αφορούν τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache και τα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 Chinook που επιχειρούν οι μονάδες της 1ης Ταξιαρχίας Στρατού (1 ΤΑΞΑΣ) του Ελληνικού Στρατού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «defence-point.gr» η αξία της συγκεκριμένης διακρατικής σύμβασης (LOA) ανέρχεται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ και η υλοποίηση της θα ανακουφίσει άμεσα τον στόλοτων δύο προαναφερθέντων οπλικών συστημάτων που τα τελευταία χρόνια υποφέρει από το άτυπο εμπάργκο που έχει επιβάλλει η οικονομική κρίση.

Οι πόροι για τη χρηματοδότηση του διακρατικού προγράμματος εξευρέθηκαν από την ίδια πηγή που χρηματοδότησε και τη μεταφορά των τεθωρακισμένων οχημάτων M113 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Από αδιάθετα υπόλοιπα παλαιότερων διακρατικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ που παρέμειναν «λιμνάζοντα» στους σχετικούς λογαριασμούς.
Η διάθεση των πόρων δεν επιβάρυνε τον τρέχοντα προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ, αλλά αξιοποιήθηκαν πόροι που είχαν διατεθεί στο παρελθόν.
defencepoint