23.4.13

Στις 8 Μαΐου θα συνεχιστεί η δίκη Τσοχατζόπουλου


«Αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο, με το οποίο επιχειρείται συστηματικά να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει μία παράνομη εγκληματική οργάνωση, μια συμμορία, που έχει σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και ότι δήθεν πίσω από αυτήν κρύβεται ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, που επί έξι χρόνια κάναμε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει για τη χώρα».
Με ύφος αυστηρό και φανερά εκνευρισμένος ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση διακίνησης παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε την κατηγορία όταν του δόθηκε ο λόγος από το δικαστήριο.
Όπως είπε ο πρώην υπουργός, θίγεται που είναι υποχρεωμένος να επισημαίνει διαρκώς τα ίδια πράγματα, καθώς, όπως είπε, «εδώ υπάρχει μία πορεία κεντρικά καθοδηγούμενη. Επί 12 μήνες είμαι προφυλακισμένος και εγώ και η γυναίκα μου και η κόρη μου, είναι άδικο, υπάρχει κρατική βία εναντίον μας».

Ζήτησε δε από το δικαστήριο να μεριμνήσει ώστε να αποφυλακιστεί η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας του.
«Το βάζω (σ.σ. το θέμα της αποφυλάκισης) εγώ σε σας, διότι είναι μία υποχρέωση που μου επεβλήθη, γιατί εμένα θέλανε», είπε.
Στην τοποθέτησή του επί της κατηγορίας, ο εξάδελφος και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας είπε στο δικαστήριο:
«Δηλώνω την ενοχή μου για τις κατηγορίες που έχω ομολογήσει στον ανακριτή, στην υπόθεση που με έχει εμπλέξει ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ζητώ συγγνώμη απ' όλο τον κόσμο και ζητώ την επιείκιά σας».
Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, δια του συνηγόρου της, δήλωσε ότι το μόνο που έκανε ήταν ότι παντρεύτηκε τον επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό. Η κ. Σταμάτη δηλώνει, όπως είπε ο συνήγορός της, ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους της και ότι έχει δει δύο φορές, σε κοινωνικό επίπεδο, τον Νίκο Ζήγρα.
Ο εκ των κατηγορουμένων Γιώργος Κωνσταντάτος δήλωσε αθώος και σε έντονο ύφος συνέχισε: «Παγιδεύτηκα από τον κ. Ζήγρα που λέει ψέμματα και έχω καταστρέψει την οικογένειά μου. Περιμένω να αθωωθώ».
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους, ενώ ο συνήγορος της κόρης και της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο λόγος της απουσίας των δύο γυναικών είναι η άσχημη ψυχοσωματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο κατά την απαγγελία της κατηγορίας, από τον αναπληρωτή εισαγγελέα έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο.
Η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε ότι ο τόνος και οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν σε ύφος έντονο.
Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης, δεν επρόκειτο για απαγγελία κατηγορίας αλλά για αγόρευση, ενώ έκαναν λόγο για οξύτητα χαρακτηρισμών που, όπως είπαν, δεν καθησυχάζει τους κατηγορούμενους ότι θα έχουν δίκαιη δίκη.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι δεν ανέφερε τίποτε άλλο εκτός των λέξεων που χρησιμοποιούνται στο παραπεμπτικό βούλευμα και ζήτησε από την υπεράσπιση εάν έχει κάτι για τη στάση και τη δικαστική τιμή του να το πει ευθέως.
Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να αποφανθεί για το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση, προκειμένου να αποβληθεί από πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο.
Η εισαγγελέας έδρας Γεωργία Αδιλήνη ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, η επόμενη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Μαΐου.
Η δίκη ξεκίνησε με πέντε απόντες κατηγορουμένουςΚατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζαν η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.
Ο πρόεδρος εκφώνησε και τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου που είναι 18, ενώ στη δίκη παρίστανται, ως πολιτική αγωγή, συνήγοροι του Δημοσίου.
Σημειώνεται πως μαζί με τον Τσοχατζόπουλο, δικάζονται οι: Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρσα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Σπύρος Χατζηνικολάου, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.
Το κατηγορητήριο είναι κοινό για όλους και αφορά στο κακούργημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, για το οποίο προβλέπεται ποινή από δέκα έως είκοσι χρόνια κάθειρξη. 
Όπως δήλωσε ο συνήγορος στο δικαστήριο, το Δημόσιο παρίσταται στη δίκη διεκδικώντας για ηθική βλάβη που υπέστη, ποσό -με επιφύλαξη- 1 εκατ. ευρώ, από κάθε κατηγορούμενο. Κατά τη θέση που εξέφρασε ο συνήγορος του Δημοσίου, το βασικό αδίκημα για το οποίο παρίσταται είναι αυτό της παθητικής δωροδοκίας, καθώς η κρινόμενη υπόθεση σχετίζεται με "παράνομες αμοιβές", από προμήθειες του ελληνικού δημοσίου. Ο συνήγορος υποστήριξε, επίσης, ότι το Δημόσιο διεκδικεί χρηματική ικανοποίηση, καθώς οι παράνομες αμοιβές που διακινήθηκαν, επαύξησαν το τελικό τίμημα των όπλων.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων αμφισβητούν τη δυνατότητα του Δημοσίου να παρασταθεί και τονίζουν ότι η δίκη αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως -όπως υποστηρίζουν- δεν παρέχει δικαίωμα παράστασης του Δημοσίου. Η υπεράσπιση έκανε λόγο για "νομική αβασιμότητα" στην κίνηση του Δημοσίου, καθώς δεν προκύπτει άμεση ζημιά του παθόντος και ζήτησε την αποβολή της πολιτικής αγωγής.
Κατά την επανάληψη της διαδικασίας, η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, δεν μεταφέρθηκε στη δικαστική αίθουσα, από τον χώρο όπου παραμένουν οι κρατούμενοι κατηγορούμενοι. Ο συνήγορός της διαμαρτυρήθηκε στο δικαστήριο, λέγοντας ότι η αστυνομία εντός του κτιρίου, μεταφέρει τους κατηγορούμενους με χειροπέδες.
Να σημειωθεί ότι το πρωί, τόσο ο πρώην υπουργός όσο και σύζυγός του, οδηγήθηκαν στο δικαστήριο χωρίς χειροπέδες. Κατά την επανάληψη της διαδικασίας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος μεταφέρθηκε μέχρι το εδώλιο με χειροπέδες.
Στο μεταξύ λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δίκης, την Παρασκευή, ο Άκης Τσοχατζόπουλος έστειλε δέκα εξώδικα στους κορυφαίους υπουργούς της περιόδου Σημίτη, καθώς και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας τους να καταθέσουν στη δίκη πώς αποφασίστηκαν στις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ οι αγορές για τα υποβρύχια και τα TOR-M1.
«Σε καλώ να εμφανιστείς στο δικαστήριο για να καταθέσεις τι γνωρίζεις για τις κρίσιμες τέσσερις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ» φέρεται να γράφει στα εξώδικα, τα οποία απευθύνονται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους τότε υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Κώστα Λαλιώτη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Αλέκο Παπαδόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Γιώργο Ρωμαίο και Γιώργο Παπανδρέου, καθώς και στους τότε επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων.
agelioforos