19.4.13

Ξεκινά μπαράζ μεγάλων ασκήσεων - «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑΣ» ξανά μετά από 5 χρόνια


Απόλυτα ικανοποιητικά είναι τα αποτέλεσμα τόσο σε ότι αφορά τους χρόνους αντίδρασης όσο και το είδος αντίδρασης στις μικρής κλίμακας ασκήσεις τύπου «Δ»  που υπάγονται στο ΓΕΕΘΑ ερωτηματικό όμως είναι παραμείνει οι δυνατότητες των ΕΔ σε μεγάλης κλίμακας διακλαδικές ασκήσεις.
Κατ΄ αυτόν τον τρόποι αποφασίστηκε η διεξαγωγή για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια της πανεθνικής άσκησης«Παρμενίων» η οποία θα διεξαχθεί στις αρχές Οκτωβρίου και στην οποία θα συμμετάσχουν όχι μόνο τα τρία Όπλα των ΕΔ αλλά στο πλαίσιο διεξαγωγής της περιλαμβάνεται και η συνεργασία υπουργείων όπως αυτά του Δημοσίας Τάξης, του υπουργείου Εσωτερικών, Ναυτιλίας κ.α.  

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα μεγάλο εγχείρημα άσκησης ετοιμότητας των ΕΔ και μόνο το γεγονός ότι η άσκηση γίνεται μετά από 5 χρόνια δείχνει τη σημασία του γεγονότος.
Παράλληλα το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζει και μια σειρά άλλων ασκήσεων οι οποίες αφορούν την ΠΑ και το ΠΝ. Πιο ειδικά μέσα στον ερχόμενο Μάιο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεγάλη άσκηση  «Καταιγίδα» της Διοίκησης Φρεγατών στο Ν. Και ΝΑ Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα διεξαχθεί η άσκηση  «Ηνίοχος» με έδρα την 117ΠΜ αλλά με τη συμμετοχή όλων των Μοιρών της ΠΑ. Επιπρόσθετα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η άσκηση άνευ στρατευμάτων ΤΑΑΣ «Αλέξανδρος».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως κατά τη εκτέλεση ασκήσεων σε τοπικό επίπεδο έχουν διακριβωθεί κάποια κενά σε συστήματα ελέγχου διοίκησης και γενικότερα συντονισμού σε διακλαδικό επίπεδο τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Για αυτό το λόγο θα προηγηθούν πολλές μικρότερες  ασκήσεις –πλην των προαναφερθέντων- πριν από τον "Παρμενίων".
Πρόκειται αναμφίβολα για μια κινητοποίηση η οποία αποκτά ξεχωριστό ειδικό βάρος σήμερα που η χώρα περνά μέσα από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης αλλά και των συνεχών επιθετικών ενεργειών από την Τουρκία, ενεργειών οι οποίες κορυφώθηκαν στις 16 Απριλίου με την υπέρπτηση πάνω από Εθνικό έδαφος τεσσάρων τουρκικών μαχητικών σε σενάριο προσβολής στόχων εδάφους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr