16.4.13

Κίνα: "Αυτές είναι οι ένοπλες δυνάμεις μας" - 2,3 εκατ. προσωπικό - 6,7 εκατ. με επιστράτευση!


Η Κίνα αποκάλυψε για πρώτη φορά τη δύναμη και τη σύνθεση των ενόπλων της δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων και των πυραυλικών της πυρηνικών δυνάμεων,  με την έκδοση μιας Λευκής Βίβλου που για πρώτη φορά δημοσιοποιείται και τα όσα αποκαλύφθηκαν είναι πραγματικά εντυπωσιακά,
Η Λευκή Βίβλος φέρει τον τίτλο «Οι ποικίλες δραστηριότητες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι η όγδοη φορά που ένα τέτοιο έγγραφο συντάσσεται από το 1998 που ξεκίνησε και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι για πρώτη φορά ήρθε τώρα στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το έγγραφο οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούνται από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), τη Λαϊκή Στρατοχωροφυλακή και την Εθνοφυλακή και αριθμούν συνολικά 2,3 εκατ. προσωπικό.

Σε περίπτωση μερικής επιστράτευσης με την κλήση των τριών πρώτων κλάσεων οι ένοπλες δυνάμεις φτάνουν εύκολα το εντυπωσιακό νούμερο των 6,7 εκατ. προσωπικού!
Με τη σειρά του ο PLA αποτελείται από τον Στρατό, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τη Δεύτερη Δύναμη Πυροβολικού η οποία είναι και φορέας του πυρηνικού της οπλοστασίου. Ο Στρατός περιλαμβάνει 18 Στρατιές και έχει δύναμη 850.000 ανδρών. Η δύναμη αυτή είναι ανεπτυγμένη και κατανεμημένη σε επτά κύριες  διοικήσεις: Σε αυτές του Πεκίνου, του Σενγιάνγκ, του Λανζου, του Τζινάν, του Ναντζινγ, του Γκουάνγκζοθ και του Σενγκντού.
Το Ναυτικό της χώρας αποτελείται από τρείς Στόλους: Το Στόλο του Μπειχάι, του Ντονγκχάι και του Νανχάι, και περιλαμβάνει στη δύναμη του 235.000 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες.
Η Αεροπορία έχει συνολική δύναμη 398.000 ατόμων και οι δυνάμεις της είναι ανεπτυγμένες ανά διοίκηση  στις επτά κύριες στρατιωτικές περιφέρειες που αναφέρθηκαν.   
Η Δεύτερη Δύναμη Πυροβολικού περιλαμβάνει τόσο πυρηνικούς όσο και συμβατικούς πυραύλους καθώς και μονάδες υποστήριξης και ως κύρια αποστολή της έχει την αποτροπή εναντίον άλλων χωρών από το να χρησιμοποιήσουν το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο εναντίον της Κίνας, Ταυτόχρονα άλλη αποστολή των πυρηνικών δυνάμεων είναι η διεξαγωγή κτυπημάτων αντιποίνων αλλά και επιθέσεις ακριβείας με τη χρήση πυραύλων με συμβατική κεφαλή.
Κυριότεροι πύραυλοι για αυτές τις αποστολές είναι οι βαλλιστικοί Dong Feng και οι πύραυλοι cruise Chang Jian.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Λευκή Βίβλος» «Η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές και πολύπλοκες απειλές» δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της χώρας να προστατέψει «την εθνική της ενότητα, την εδαφική ακεραιότητά της αλλά και τα αναπτυσσόμενα συμφέροντά της».
Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή του Ειρηνικού, οι εδαφικές διαφορές με την Ιαπωνία, και οι αποσχιστικές δραστηριότητες της Ταιβάν αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια της χώρας».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr