12.4.13

Οι Αμερικανοί αύξησαν το επίπεδο ετοιμότητας για πυρηνικό πόλεμο – Πρώτη φορά απο το 2001


ΗΠΑ: ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DEFCON 3
Σε κατάσταση DEFCON 3  («κίτρινος» συναγερμός) από τις πέντε συνολικά βαθμίδες της κατηγοριοποίησης πυρηνικής ετοιμότητας  βρίσκονται οι πυρηνικές δυνάμεις των ΗΠΑ καθώς η Βόρεια Κορέα απειλεί πως θα προχωρήσει σε εκτόξευση των δικών της βαλλιστικών πυραύλων.
Η βαθμίδα DEFCON 3 είναι η τρίτη κατά σειρά ανώτατη κατάσταση συναγερμού σύμφωνα με την οποία διατάσσεται αυξημένη ετοιμότητα των πυρηνικών δυνάμεων πάνω από την κανονική ετοιμότητα έτσι όπως αυτή προβλέπεται υπο κανονικές συνθήκες. Το αμέσως ανώτερο στάδιο είναι η βαθμίδα του DEFCON 2 όπου περιγράφεται πως το επόμενο βήμα είναι πυρηνικός πόλεμος και η DEFCON 1 όπου ο πόλεμος είναι επικείμενος.

Τα χαμηλότερα στάδια επαγρύπνησης είναι τα DEFCON 5 και 4.Η τελευταία φορά που οι ΗΠΑ είχαν μπει σε κατάσταση ετοιμότητας DEFCON 3 ήταν κατά την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη στις 9/11 του 2001.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια άμεση απειλή για τις ΗΠΑ, παρόλα αυτά η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως ρευστή και μπορεί να αλλάξει από λεπτό σε λεπτό», δήλωσε σχετικά ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου, δίνοντας το στίγμα για την αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας με την αναφορά του στην «ρευστή κατάσταση».
Σε αντίθεση με δηλώσεις του Λευκού Οίκου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε ότι «η Βόρεια Κορέα πιθανότατα έχει πυρηνικά όπλα τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους». Το παραπάνω είναι μια πολύ σημαντική παραδοχή από τις ΗΠΑ αλλά και μια επικίνδυνη μεταβολή στην κορεατική υπόθεση.
Πολλοί είναι αυτοί στις ΗΠΑ που εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σε εκτόξευση των πυραύλων της στις 15 Απριλίου, αποφεύγοντας πάντως να δικαιολογούν που ακριβώς στηρίζουν τις εκτιμήσεις αυτές.
Η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε κινητοποίηση των στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα για την αποφυγή κύματος προσφύγων από την Βόρεια Κορέα, όπως ισχυρίζεται το Πεκίνο, ενώ η  Pyongyang Έχει εγκαταστήσει κινητούς εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Musudan στις ανατολικές της ακτές.
Στελέχη πάντως του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ερμηνεύουν τη κινεζική στρατιωτική κινητοποίηση όχι μέτρο αποτροπής της Βόρειας Κορέας αντίθετα ως υποστήριξη των μέχρι τώρα ενεργειών της.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr