25.4.13

Ιδού η Νέα Δομή Δυνάμεων: Βαθύ "κούρεμα" σχηματισμών - Τα 17 διασωθέντα "εξοπλιστικά"


ΚΑΙ ... "ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ"
Μια πραγματική επανάσταση στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που ο χρόνος και τα αποτελέσματα σε ότι αφορά την ασφάλεια της χώρας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα αποδείξουν την ορθότητά της, παρουσιάζει σήμερα στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στις 11:30 το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος: Την περίφημη Νέα Δομή Δυνάμεων. Εν συνεχεία η Νέα Δομή θα πρέπει να εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ σε ότι αφορά τη νέα δομή δυνάμεων.
Απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν στο defencenet.gr ότι "Πρακτικά σβήνεται από τον χάρτη η νυν δομή δυνάμεων με κατάργηση της διοικητικής δομής δύο ολόκληρων Σωμάτων Στρατού, του Α' και του Β', μειώνεται η δομή διοίκησης κατά 45%, η δομή δυνάμεων κατά 25% κλπ"!

Κινήσεις που σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά τα πράγματα είναι εξαιρετικά "στενά": Πρέπει να μειωθούν σταδιακά κατά 20% οι ανώτατοι αξιωματικοί από τον βαθμό του ταξίαρχου και άνω... Έτσι ή αλλιώς ήδη από εφέτος θα εισαχθούν 30% λιγότεροι Ευέλπιδες, Ίκαροι και Δόκιμοι (αλλο ένα 25% έχουν μειωθεί τα προηγούμενα δύο χρόνια) και μαζί με τον ποσοστό των ελληνοποιηθέντων αλλοδαπών η μείωση των Ελλήνων στο γένος σπουδαστών των παραγωγικών σχολών θα φτάσει το 1/3 αυτών που υπηρετούσαν μέχρι τώρα.
Εν συνεχεία αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ζητήσει από την Βουλή την έγκριση 17 εξοπλιστικών προγραμμάτων τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι προγράμματα εκσυγχρονισμού υλικού, τα οποία θα περάσουν στους κωδικούς συντήρησης υλικού των Κλάδων.
Ανάμεσά τους και η απόκτηση-ενοικίαση των δύο φρεγατών FREMM, των τεσσάρων Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας ATL-2, του εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16, του εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ-200ΗΝ κλπ.
Διαβάζοντας τα παρακάτω εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι η χώρα "αποστρατιωτικοποιείται" σε βαθμό ... παρεξηγήσεως
Ιδού τι προβλέπει η Νέα Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων:
-Μειώνεται κατά 45% η δομή διοίκησης
-Μειώνεται κατά 25% η δομή δυνάμεων
-Μειώνονται κατά 20% οι ανώτατοι αξιωματικοί από το βαθμό του ταξίαρχου και πάνω
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα υπάρξουν τα εξής "κουρέματα":
ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
-Κλείνουν περίπου 45-50 στρατόπεδα
-Κλείνει το Α’ Σ.Σ.
-Κλείνει το Β’ Σ.Σ. και η διοίκηση του περνάει στην 1η Στρατιά, όπως και ο έλεγχος της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας
-Κλείνει τουλάχιστον μία ΤΑΞΥΠ (η 2η) και άλλες 3 μεταπίπτουν σε Συντάγματα
(και ο τελευταίος να ...κλείσει την πόρτα!).
Επίσης:
-Η Μεραρχία της Τρίπολης γίνεται Διοίκηση Κέντρων Εκπαίδευσης
-Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν ενιαία διοίκηση ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης
Πρακτικά από τα παραπάνω συνάγεται ότι από τις Ειδικές Δυνάμεις περιμένουν τα πάντα σε ότι αφορά την επίγεια έκβαση μιας σύγκρουσης.
Σε τέτοιες εποχές ίσως από οικονομικής άποψης είναι λογικό, αλλά επιχειρησιακά μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο αν δούμε επιχειρήσεις μείζονος κλίμακος. Αν ο εχθρός διαγνώσει ότι ξεπερνώντας το επίπεδο εμπλοκής ειδικών δυνάμεων με κλιμάκωση της σύγκρουσης και κινητοποίηση μείζονων σχηματισμών μπορεί να μας "στριμώξει", δεν θα διστάσει να το κάνει.
Πρακτικά όλοι στα Επιτελεία και στην πολιτική ηγεσία πιστεύουν ή δείχνουν ότι πιστεύουν είτε ότι δεν θα γίνει πόλεμος, είτε ότι αν γίνει θα περιοριστεί σε "θερμό" επεισόδιο ή επεισόδια. Και στο τέλος θα επέμβουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία κλπ και θα μας σώσουν.
Το μηδενικό ενδιαφέρον για την εφεδρεία που επιδεικνύεται είναι ένα ακόμα στοιχείο που συναινεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Εν πάση περιπτώσει, από την στιγμή που (και...) στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας κουμάντο στα οικονομικά κάνει η τρόικα και το ΓΕΕΘΑ υιοθετεί αμερικανικά δόγματα επιχειρήσεων που εφαρμόστηκαν σε "αποικίες" τύπου Αφγανιστάν, Ιράκ κλπ. δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα καλύτερο, εκτός από το να ελπίζουμε να μην χρειαστεί να αποδειχθεί στην πράξη η ορθότητα των κινήσεων αυτών.
Γιατί είναι σαφές ότι π.χ. δεν έχουν ληφθεί υπ'όψιν οι ανάγκες επιχειρήσεων στην δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο... Οι νοούντες νοήτωσαν.
ΝΑΥΤΙΚΟ
-Μειώνονται από 17 σε 8 οι Μοίρες Σκαφών
-Μειώνονται κατά 2 οι Διοικήσεις Σκαφών
Σε ένα Ναυτικό που δεν έχει μπαταρίες για τα υποβρύχιά του και βαφή για τα πλοία του, νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτα περισσότερο. Βέβαια η εισαγωγή σε υπηρεσία των δύο FREMM και των 4 ΑΦΝΣ θα δημιουργήσει ένα άλλο κλίμα.
ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
-Κλείνουν 4 αεροπορικά αποσπάσματα (Σαντορίνη, Αγρίνιο. Τυμπάκι και Ιωάννινα) και Σμηναρχίες (όπως η Πρέβεζα) μεταπίπτει σε αεροπορικό απόσπασμα
-Μειώνονται κατά 17% οι σχηματισμοί
Οι οροφές του προσωπικού δεν μεταβάλλονται για την ώρα μέχρις ότου σταδικά αρχίσουν να μειώνονται οι αξιωματικοί. Αυτό είναι και ένα από τα λίγα θετικά από την στιγμή που οι ΕΔ είναι αριθμητικά ακριβώς οι μισές από αυτές που ήταν πριν από 25 χρόνια.
ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
-Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας ATL-2 (ΕADS International, Thales)
-Φρεγάτες FREMM (Γαλλία)
-Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ-200HN (ThyssenKrupp Marine Systems, ENAE)
-Συντήρηση Πλοίων του Στόλου
-Μπαταρίες υποβρυχίων (Sunlight)
-Συντήρηση CH-47 Chinook (Boeing)
-Συντήρηση AH-64 Αpache (Boeing)
-Αποδοχή, μεταφορά και συντήρηση των 400 ΤΟΜΠ από ΗΠΑ
-Πυρομαχικά Αρμάτων των 120 χλστ. (Rheinmetall, IMI - τα ολλανδικά και τα αμερικανικά πυρομαχικά παραλήφθηκαν)
-Ανταλλακτικά πάσης φύσεως για αεροσκάφη
-Εκσυγχρονισμός μαχητικών F-16 (Lockheed Martin)
-Ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης (ΕADS International)
-Συλλογές βλημάτων αέρος-εδάφους SPICE 1000 και 2000 (Rafael)
-Πυρομαχικά διαφόρων κατηγοριών
-Προγράμματα που βελτιώνουν την διοίκηση, τον έλεγχο και την έγκαιρη προειδοποίηση
Σε άλλες εποχές τα παραπάνω θα ήταν απόφαση ... μισού ΚΥΣΕΑ αφού πρόκειται περισσότερο για "πασαλείμματα", παρά για ολοκληρωμένα προγράμματα αμυντικών επενδύσεων. Σήμερα και ευχαριστημένοι να είμαστε αν δρομολογηθούν όλα τα παραπάνω μέχρι το τέλος 2015...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr