13.4.13

16 μήνες στη φυλακή των Σκοπίων.Γιατί;



 Σήμερα ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος  και Μητροπολίτης
Σκοπίων
     κ.κ.Ιωάννης, συμπλήρωσε δέκα έξι  (16)  μήνες  κρατούμενος στις
φυλακές της FYROM.
     Kι΄επειδή δεν κάνουμε τίποτε για τον ΠΑΝΑΞΙΟ αυτόν μαρτυρικό Ιεράρχη,
     ο οποίος και μέσα  στα δεσμά του προσεύχεται για όλους μας,
     ακόμη και για τους σταυρωτές του, του στέλνουμε αυτό το σκίτσο, που
βρήκαμε στο internet,
     και παριστάνει ένα δάκρυ ανάμεσα στα συρματοπλέγματα, το οποίο
ζωγράφισε



     νεαρός κρατούμενος στις Ελληνικές φυλακές  Αυλώνας.

          Θεσσαλονίκη  12 Απριλίου 2013


    KOIN/TAI:  Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος
                     στα  Σκόπια

Thomas Anastasiadhis
________________________________________
Διαβάστε σχετικά:




Η φυλάκιση του Μητροπολίτη Ιωάννη & τα βρώμικα παιχνίδια των Σκοπίων

Η φυλάκιση του Μητροπολίτη Ιωάννη & τα βρώμικα παιχνίδια των Σκοπίων
Σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων συνίσταται η φυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, που βρίσκεται στις φυλακές των Σκοπίων για πάνω από 10 μήνες (!)
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί έχουν συνδέσει το πολιτικό ζήτημα με το εκκλησιαστικό για ευνόητους λόγους και καταπατώντας τα (αυτονόητα) ανθρώπινα δικαιώματα με την φυλάκιση του μαρτυρικού ιεράρχη, αποδεικνύουν ότι το κάνουν για ‘παραδειγματισμό’.
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά. Είναι απαράδεκτο να τον υποβάλλουν στην χειρότερη μορφή φυλάκισης υπό τόσο σκληρές συνθήκες που το θέτουν ανίκανο να σηκώσει το ψυχικό και σωματικό μαρτύριο» όπως υπογράμμισε με δηλώσεις του στο ‘Rhodes Times’ ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Καθηγητής της Ιστορίας και του Συγχρόνου Βίου των Σλαβικών και λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, κ. Μιχαήλ Τρίτος.
Οι λόγοι είναι καθαρά πολιτικοί και το μήνυμα της κυβέρνησης των Σκοπίων με την φυλάκιση του Μητροπολίτη Ιωάννη είναι ξεκάθαρο προς τους ‘αντιφρονούντες’. Όπως γράψαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, σε σχετική επιστολή του (την οποία έχουμε στην κατοχή μας σε γραπτή μορφή) ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, απευθύνεται προς την Εκκλησία των Σκοπίων περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής του. Ο Ιωάννης έχει φυλακιστεί επανειλημμένα από τους Σκοπιανούς, όντας θύμα –δυστυχώς- των πολιτικών παιχνιδιών που παίζονται σε διεθνή, ευρωπαϊκά και γεωπολιτικά/οικονομικά επίπεδα ενώ αυτή είναι η… έκτη συνεχής φορά που βρίσκεται προφυλακιστέος τα τελευταία 10 χρόνια.
Ο ίδιος στην επιστολή του αναφέρεται στην ‘επιρροή από τις πολιτικές καταστάσεις’ που βρίσκονται οι δικαστικές αποφάσεις εναντίον της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στα Σκόπια ενώ ‘οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούμεθα είναι ωμές και απάνθρωπες. Κατά τους θερινούς μήνες, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν είχαμε νερό, με λίγη τροφή και κανενός είδους ιατρική παρακολούθηση. Κλειδωμένοι για 23 ώρες και με μία μόνον ώρα παραμονής στον καθαρό αέρα την ημέρα. Κάθε τι που λαμβάνουμε περνάει από ενδελεχή έλεγχο και για οτιδήποτε είναι γραμμένο σε ξένη γλώσσα περιμένουμε μήνες την άδεια από το δικαστήριο για να μας παραδοθεί’.
Ιστορίες συνωμοσίας και πράκτορες εμπλεκόμενοι
Το γεγονός ότι οι παροτρύνσεις του Πατριάρχη Σερβίας (που βρίσκεται υπό την ευθύνη του το ζήτημα) αλλά και οι παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες της Κοινότητας του Αγίου όρους, της Εκκλησίας της Ελλάδος, ακόμη και Αμερικανών πολιτών δεν πτόησαν τα σχέδια των Σκοπιανών. Δεν είναι τυχαίο που ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Γκεοργκιέφκσι, σε συνέντευξή του δήλωσε ευθέως ότι η κράτηση του ιεράρχη: ‘οφείλεται σε πολιτικούς
λόγους’. * Στην φετινή επιστολή της Σερβικής Εκκλησίας για τα Χριστούγεννα, ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος αναφέρθηκε στη θρησκευτική δίωξη κατά του Ιωάννη και της Αρχιεπισκοπή Αχρίδας, αφού κατά το έτος ιωβηλαίου: 1.700 χρόνια από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, το οποίο επέτρεψε την ελεύθερη ομολογία της χριστιανικής πίστεως, σήμερα στη ΠΔΓΜ εξακολουθεί να υπάρχει δίωξη εναντίων των Χριστιανών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, μόνο και μόνο επειδή υπάγονται στην κανονική αυτόνομη Εκκλησία και για αυτό το λόγο βρίσκονται υπό διωγμούς των κρατικών οργάνων της ΠΓΔΜ με συμφωνία της σχισματικής λεγόμενης «μακεδονικής εκκλησίας».**
Αυτή η τελευταία σχηματική επονομαζόμενη ως ‘μακεδονική εκκλησία’ αποτέλεσε τον ‘Δούρειο Ίππο’ των Σκοπιανών για να παίξουν τα βρόμικα παιχνίδια τους εναντίον της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να προσηλυτίσουν το ποίμνιο. Ήδη από το 2002 ο Κώστας Χαρδαβέλλας στον ‘Αθέατο Κόσμο’*** προέβη σε επισταμένη έρευνα επί του θέματος παρουσιάζοντας και ξεσκεπάζοντας την πολιτική συνωμοσία που προωθήθηκε μέσω του Αρχιμανδρίτη της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νικόδημου Τσαρκνιά, ο οποίος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, φέρεται να είναι πράκτορας των Σκοπιανών και δραστηριοποιείται σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, με στόχο προσηλυτισμού του ορθόδοξου ποιμνίου και προώθησης των πολιτικών σχεδίων.
Η πραγματικότητα, δυστυχώς είναι πολύ πιο τραγική όχι μόνο για τον Αρχιεπίσκοπο που βρίσκεται στην φυλακή αλλά και για την Ορθοδοξία που απειλείται σε ευαίσθητες περιοχές. Τα πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά και γεωπολιτικά παιχνίδια και τα ‘πρακτοριλίκια’ συνοδευόμενα από την παντελή έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής ευαισθησίας και βούλησης των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τώρα, αποδεικνύουν ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και επικίνδυνα. Και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει αφού όλα ήταν γνωστά εδώ και πολλά χρόνια.
‘Κινητικότητα’ των Σκοπιανών με επαφές και παρασκήνιο
Εκ παραλλήλου, ‘κινητικότητα’ καταγράφεται από την κυβέρνηση των Σκοπίων, στο πλαίσιο διμερών σχέσεων τόσο σε διπλωματικό όσο και σε θρησκευτικό επίπεδο. Απ’ ό,τι φαίνεται οι πολιτικοί εκπρόσωποι προσπαθούν να επαναφέρουν και το θέμα της εκκλησίας με προσεγγίσεις ένθεν και ένθεν.
Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ποπόσκι είχε συναντήσεις τον περασμένο μήνα στο Πατριαρχείο Μόσχας, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στη Ρωσία, με την ηγεσία του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη σημασία του για την ιστορία της Ορθοδοξίας στην Μακεδονία, καθώς και τον εξέχοντα ρόλο της στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και σε άλλες χώρες, που έχουν κυρίως ορθόδοξο πληθυσμό. Αναφερόμενοι στη σύγχρονη εκκλησία στα Βαλκάνια, οι συμμετέχοντες επεσήμαναν την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του κανονικού καθεστώτος της Ορθοδοξίας στην ΠΓΔΜ ώστε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εκκλησιών για το θέμα. Από αυτό καθίσταται σαφές ότι οι Σκοπιανοί ζητούν την στήριξη της Ρωσικής Εκκλησίας στις κινήσεις τους.
(Ωστόσο δεν ξεκαθαρίζουν τι θα πράξουν οι Ρώσοι σχετικά με τα ανοιχτά αυτά εκκλησιαστικά ζητήματα).
Εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο
Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις και σε διπλωματικό επίπεδο με παράλληλες δράσεις που έχουν στόχο την οριστική επίλυση του Σκοπιανού στη βάση της κοινής αποδοχής, της ιστορικής αλήθειας και της σοβαρότητας. Σύμφωνα με το ‘newsbomb.gr’ η ελληνική πλευρά προσέρχεται στην επόμενη συνάντηση με ένα ισχυρό δεδομένο. Στις 12 Δεκεμβρίου επέτυχε να μην υπάρξει στην επόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (τον Απρίλιο) αλλαγή της διατύπωσης για το όνομα των Σκοπίων. Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές μάλιστα, δεν αναμένεται κινητικότητα από την πλευρά της πΓΔΜ εξ αιτίας των επικείμενων εκλογών και των εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το γειτονικό κρατίδιο. Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις τρέχουν και ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσης του Σκοπιανού.
Το ζήτημα της φυλάκισης του Μητροπολίτη Ιωάννη είναι μία απόδειξη της κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Σκόπια αλλά και μία ‘προειδοποίηση’ προς πάσα κατεύθυνση για όποιον έχει αντίθετη άποψη σε αυτή την χώρα. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς οχλήσεις από την εκκλησιαστική και διεθνή κοινότητα, οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν τον ιεράρχη για δικούς τους λόγους έως την εξόντωσή του (την οποία απευχόμαστε). Δεδομένης της υφιστάμενης πολιτικής αναταραχής στα Σκόπια αλλά και των εξελίξεων σε διπλωματικό επίπεδο, ίσως να αχνοφέγγει μια ρανίδα ελπίδας για τον Ιωάννη και μία χαραμάδα φωτός για το πολιτικό ζήτημα που έχει πολύ βαθιές, τόσο ιστορικές όσο και οικονομικο-πολιτικές ρίζες.
Πέγκυ Ντόκου