25.4.13

Γιατροί αφαιρούσαν έναντι 1.000 ευρώ ωάρια από δεκάδες υποψήφιες «δότριες»


Στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν χτες οι έντεκα συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα παράνομης εισαγωγής και διακίνησης φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης. 
Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε ύστερα από μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ και του ΣΔΟΕ σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, και άλλες πόλεις.
Σε βάρος των έντεκα συλληφθέντων, μεταξύ αυτών γιατροί, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα κι ένα πλημμέλημα. 
Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας και της παραβίασης του νόμου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με πώληση ωαρίων με αντάλλαγμα.
Οι δύο πρώτες κατηγορίες είναι από κοινού, ενώ η τελευταία αφορά τους δύο συλληφθέντες γιατρούς, καθώς, σύμφωνα με την Αστυνομία, φέρονται να αφαιρούσαν έναντι 1.000 ευρώ ωάρια από δεκάδες υποψήφιες «δότριες» και τα χορηγούσαν στη συνέχεια σε υποψήφιες «λήπτριες» που προηγουμένως είχαν απευθυνθεί σ' αυτούς προκειμένου να τεκνοποιήσουν με την μέθοδο της εξωσωματικής. 

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην β' ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης από την οποία ζήτησαν και πήραν την νόμιμη προθεσμία.
Η εξάρθρωση του κυκλώματος
Σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Θεσσαλονίκη κατέληγαν τα σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης τα οποία εισήγαγε από την Τουρκία το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από ΕΛ.ΑΣ. και ΣΔΟΕ. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έντεκα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γιατροί, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της συγκεκριμένης κλινικής, δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και φαρμακοποιοί. Επίσης, στην ίδια υπόθεση εμπλέκονται άλλα δύο άτομα.
Οπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, διενεργήθηκαν έρευνες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο και συγκεκριμένα σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Οπως ανέφερε ο ταξίαρχος Δημήτριος Γεωργατζής πρόκειται για «μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που εισήγαγε παράνομα στην ελληνική επικράτεια και διακινούσε φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή τους σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Επιπλέον, στην παράνομη δράση του κυκλώματος συγκαταλέγεται και η εξαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού».
Από την Τουρκία σε κλινική της Θεσσαλονίκης
Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012, το κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισάγει λαθραία από την Τουρκία, μεγάλη ποσότητα (περίπου 1.000) σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργατζής κάποια από τα φάρμακα δίνονταν σε «δότριες» ωαρίων, οι οποίες έναντι του ποσού των 1.000 ευρώ έδιναν τα ωάρια τους σε άλλες γυναίκες. «Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκαν σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες «δότριες ωαρίων», τα οποία, ο ένας από τους γιατρούς της κλινικής, αφαιρούσε µε τη συναίνεση τους αντί του χρηματικού ποσού των 1.000 ευρώ. Τα ωάρια στη συνέχεια χορηγούνταν σε υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική, προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε την μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ταξίαρχος. Σε έρευνες που έγιναν χθες το πρωί στην ιδιωτική κλινική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.
Οργάνωση με... δομή
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. το κύκλωμα, που εξαρθρώθηκε προέβαινε σε αγορά από την Τουρκία, μεταφορά και λαθραία εισαγωγή στην Ελλάδα, φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία αφού τα αποθήκευαν, στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της χώρας χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Επίσης, προχωρούσαν στην αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από φαρμακεία, χωρίς την έκδοση νόµιµων παραστατικών - τιμολογίων, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν εικονικά μεταξύ φαρμακαποθηκών, µε την έκδοση εικονικών τιμολογίων.
Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. μέλη του κυκλώματος αγόραζαν φάρμακα υψηλής αγοραστικής αξίας, π.χ. αντικαρκινικά, είτε φάρμακα, που η εξαγωγή τους εξασφάλιζε υψηλά περιθώρια κέρδους. Τα φάρμακα αυτά εξάγονταν στη συνέχεια σε συνεργαζόµενη φαρμακαποθήκη της εγκληματικής οργάνωσης στη Βουλγαρία. Μάλιστα, μέλη του κυκλώματος πρόσφατα δημιούργησαν πλαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το οποίο έφερε φωτογραφία µέλους της οργάνωσης. Με το πλαστό αυτό δελτίο σύστησαν εικονική εταιρία, από την οποία εκδίδονταν τιμολόγια για τα φάρμακα που προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή.
Στην κατοχή μελών της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 136.000 ευρώ. Τα σκευάσματα αυτά η εγκληματική οργάνωση τα είχε αγοράσει σε τιμές λιανικής από φαρμακεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, χωρίς την έκδοση παραστατικών και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση παράνομα στο εξωτερικό.
Ανακοίνωση ΣΔΟΕ
Μία off shore εταιρία στη Βουλγαρία, που «περισυνέλλεγε» φάρμακα από φαρμακεία διαφόρων πόλεων, ώστε να δημιουργείται τεχνητή έλλειψη στην αγορά, αλλά και σκευάσματα που έρχονταν κυρίως από την Τουρκία και διοχετεύονταν στην Ελλάδα «χρεώνουν» μεταξύ άλλων στα μέλη του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από ΕΛ.ΑΣ., ΣΔΟΕ και την Επιθεώρηση Υγείας. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό το κύκλωμα είχε προτίμηση σε ακριβά αντικαρκίνικα φάρμακα, αλλά και σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, κάποια από τα οποία δεν ήταν εγκεκριμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το κύκλωμα είχε δύο βασικούς τρόπους δράσης, όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Είτε «συγκέντρωνε» από τα ελληνικά φαρμακεία αντικαρκινικά φάρμακα και στη συνέχεια τα διοχέτευε στο εξωτερικό είτε εισήγαγε από την Τουρκία σκευάσματα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ηδη από τις αρχές έχουν σημειωθεί συλλήψεις ατόμων, μεταξύ των οποίων γιατροί και φαρμακοποιοί.
Οπως ανακοινώθηκε από το ΣΔΟΕ μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο, καθώς και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες. Μάλιστα, εντοπίστηκε Έλληνας γιατρός, - τον οποίο ελέγχει το ΣΔΟΕ και έχει προβεί στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του -, ο ο οποίος είχε ιδρύσει στην Βουλγαρία επιχείρηση εμπορίας φαρμάκων προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στην Ελλάδα. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΔΟΕ «Προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για προώθηση στη Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες, ίδρυσε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει τα φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία παράνομα παρέδιδαν για εξαγωγή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη στην αγορά».
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη σε κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, και Επιθεώρησης Υγείας, έγιναν έρευνες σε δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη, ενώ κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων χωρίς ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας των οποίων ελέγχεται η προέλευση, ενώ εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια - δελτία αποστολής ύποπτης για εικονικότητα επιχείρησης στην Αθήνα. Στη Ρόδο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 ευρώ δια μέσου της Βουλγαρικής offshore εταιρείας. Στην Τρίπολη το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έχει επιβάλει πρόστιμα 12.000.000 ευρώ σε δύο φαρμακαποθήκες για εικονικές συναλλαγές φαρμάκων, ενώ στην Πάτρα διεξάγεται έρευνα για φάρμακα τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος.
O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το κύκλωμα φαρμάκων
Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του κυκλώματος, που εμπλέκεται στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση, ζητάει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) από το υπουργείο Υγείας. Από τις διωκτικές Αρχές ζητά πλήρη και αναλυτική ενημέρωση, προκειμένου -όπως αναφέρει- να συμβάλει από την πλευρά του «στην παραδειγματική τιμωρία και απομόνωση των ελάχιστων φαρμακοποιών που με τη συμπεριφορά τους, εκθέτουν το σύνολο του κλάδου».
Ο ΠΦΣ επαναλαμβάνει ότι πάγια θέση του είναι «η αυστηρή τιμωρία όλων όσων αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα εμπλέκονται σε δραστηριότητες, που βλάπτουν τη δημόσια υγεία, απομυζούν παράνομα δημόσιο χρήμα και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».
Ανακοίνωση Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Πάνω από δέκα χρόνια ανεξέλεγκτη η λειτουργία των Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Αναλυτικά η ανακοίνωσή του έχει ως εξής:
Η εγκληματική αμέλεια της πολιτείας την τελευταία δεκαετία που επέτρεψε την ανεξέλεγκτη λειτουργία των Μονάδες Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ευθύνεται για τα απαράδεκτες καταστάσεις που αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ. Ο ΙΣΑ απερίφραστα καταδικάζει τέτοια φαινόμενα που πέρα και πάνω από οποιασδήποτε ποινικής, οικονομικής ή άλλης φύσης έγκλημα, συνιστούν έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας, και διαταράσσουν βάναυσα τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ορθή παροχή υπηρεσιών στην πρωτοβάθμια, αλλά και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ζητάμε να μας δοθούν άμεσα επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν συντρέχει λόγος ν ασκηθεί πειθαρχικός έλεγχους στους εμπλεκόμενους

Οι Μονάδες Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ) λειτουργούν, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3305/05, σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές ή άλλους φορείς που έχουν όμως διασύνδεση, σε εύλογη χιλιομετρική απόσταση, με Νοσοκομείο του ΕΣΥ, ή Παν/κο Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική που διαθέτει Τμήμα Μαιευτικής –Γυναικολογίας.
Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του ως άνω νόμου ΠΔ για τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των ιδιωτικών Μ.Ι.Υ.Α..Ενώ αρμόδιος φορέας που να χορηγεί άδεια λειτουργίας στις Μ.Ι.Υ.Α. δεν υπάρχει, η δε Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (E.A.Ι.Y.A.) – εξ’ όσων γνωρίζουμε- έχει πάψει να λειτουργεί. ΙΣΑ καταδικάζει την αμέλεια της πολιτείας να προβεί στην έκδοση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση των ΜΙΥΑ που λειτουργούν εκτός Νοσοκομείων και Ιδιωτικών Κλινικών, είναι μονάδες ΠΦΥ και ζητά από τον Υπουργό Υγείας να προβεί άμεσα στην σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Από την πλευρά του δε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να ελέγχει, να εποπτεύει και να χορηγεί βεβαίωση λειτουργίας σε πολυϊατρεία, έχει με απόφαση του ΔΣ του καλέσει τις λειτουργούσες μονάδες της περιφέρειάς του να προβούν στη διαδικασία αδειοδότησής τους ως πολυϊατρεία, σύμφωνα βεβαίως με τις παραπάνω ειδικές νομοθετικές διατάξεις.
agelioforos