6.3.13

ΤΑΙΠΕΔ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ Αποκρατικοποίηση ΕΑΣ: Μια τεράστια απάτη - "Τoυς έριξαν στο κεφάλι" και έρευνα της ΕΕ


Στον αέρα τινάζει όχι μόνο την αποκρατικοποίηση τω Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, αλλά και την ίδια την ύπαρξη της κορυφαίας αμυντικής βιομηχανίας της χώρας η ΕΕ με την έρευνα που διέταξε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της για να διαπιστωθεί εάν η κρατική ενίσχυση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία!
Κατόπιν αυτού είναι βέβαιο ότι τα ΕΑΣ στην παρούσα μορφή τους είναι πρακτικά αδύνατον να επιβιώσουν αφού το πρόστιμο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο. Και όποιος ισχυριστεί ότι η έρευνα μόνο τυχαία δεν είναι, θα έχει απόλυτο δίκιο. Βοηθά το ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει την περιουσία των ΕΑΣ και βέβαια βοηθά ξένους ανταγωνιστές των ΕΑΣ...

Η έρευνα αφορά ένα κρατικό δάνειο 10 εκατ. ευρώ, μία αύξηση κεφαλαίου 158 εκατ. ευρώ και εγγυήσεις δανείων έως 942 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το 2004 έως το 2011.
Η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ελληνικό κράτος, με την Τράπεζα Πειραιώς να κατέχει ποσοστό 0,18% και ιδιώτες επενδυτές το 0,02%.
Αλλά όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Όπως αποκάλυψε σήμερα το defencenet.gr το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχεται 100% από την τρόικα δεν ενδιαφέρεται για τα ΕΑΣ και φυσικά δεν ενδιαφέρεται για την αμυντική βιομηχανία της χώρας που θεμελιώθηκε το 1975 από τον Κ.Καραμανλή, αλλά για τα ακίνητα-φιλέτα της εταιρείας. Γιατί με τέτοιο πρόστιμο που θα πέσει (ανάλογο με αυτό τον ΕΝΑΕ) ούτε καν ο διαχωρισμός της εταιρείας σε "καλή και κακή" θα την σώσει.
Έχοντας το κορυφαίο - μετά την έκταση του Ελληνικού - ακίνητο της Ελλάδας στην ιδιοκτησία τους, την έκταση του παλιού "Μαρτσινιώτη" στον Υμηττό και με περιοχές κορυφαίας εμπορικής αξίας, επάνω στα λιμάνια της Ελευσίνας, του Λαυρίου και του Αιγίου, τα ΕΑΣ για όποιον γνωρίζουν είναι ... φιλέτο φιλέτων, αλλά για real estate. Όχι για παραγωγή πολεμικού υλικού που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
Οι κυβερνήσεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ φόρτωσαν χρέη 1,4 δισ. ευρώ και οι συνδικαλιστές κράτος εν κράτει έκαναν κατά κανόνα "ότι ήθελαν". Πολλοί πλούτισαν κάνοντας μπίζνες με τα ΕΑΣ, ενώ τα ίδια τα ΕΑΣ πτώχευσαν. Τα ΕΑΣ είναι το προϊόν της συγχώνευσης ΕΑΒ και ΠΥΡΚΑΛ του 2003.
Με κάπου 800 εργαζόμενους σήμερα και απαρχαιωμένες γραμμές παραγωγής, μια βιομηχανία που θα μπορούσε να κυριαρχεί όχι μόνο εντός Ελλάδος, αλλά εκτός Ελλάδος, οδηγείται στο κλείσιμο...
Γιατί ποιος θα πάρει τα ΕΑΣ ότι επικρέμεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού; Το οποίο πρόστιμο, είναι και άγνωστο ποιος θα το πληρώσει. Κάτι μας λέει πάντως ότι θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι οι οποίοι είναι και ... "ιδιοκτήτες" της εταιρείας!
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr