7.3.13

"NOBLE DINA 2013" Μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση στην Α.Μεσόγειο Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ


Πριν λίγο ανακοινώθηκε επίσημα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ότι η Ελλάδα θα διεξάγει μεγάλη ανθυποβρυχιακή άσκηση επάνω στην περιοχή της δυνητικής ΑΟΖ σε συνεργασία με τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Η άσκηση ξεκινά την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013 και έχει λάβει τον κωδικό “Noble Dina”. Πρόκειται για ετήσια άσκηση στην περιοχή της Α.Μεσογείου και του Αιγαίου η οποία φέτος διεξάγεται νωρίτερα από τις άλλες χρονιές.
Η άσκηση θα διαρκέσει 15 ημέρες και προβλέπεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013.

Η εν λόγω άσκηση θα λάβει χώρα στην περιοχή της Κρήτης και της  Ανατολικής Μεσογείου, τυπικά προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των Ναυτικών των τριών χωρών σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, άμεσης ανταπόκρισης σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωσης περιοχών, καθώς και καταπολέμησης πυρκαγιών σε πλοία.
 Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί από πλευράς ΠΝ οι δυνάμεις οι οποίες πρόκειται να πάρουν μέρος στην άσκηση, στην “Noble Dina 2012” πάντως είχαν συμμετάσχει μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο καθώς και 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52+ από την 115ΠΜ στην Κρήτη.
Το σημαντικό σημείο της άσκησης όπως και προαναφέρθηκε είναι η περιοχή στην οποία εξελίσσεται δηλαδή αυτή της Ν.Α. Μεσογείου καλύπτοντας όλη την θαλάσσια έκταση που βρίσκεται μεταξύ Κρήτης Ρόδου και Μεγίστης σε ένα «καυτό» δηλαδή τρίγωνο όπου η Τουρκία εγείρει διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η κοινή άσκηση “Noble Dina” αποτελεί μέρος της συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού με άλλες ναυτικές δυνάμεις που έχει ως στόχο την προαγωγή των σχέσεων συνεργασίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr