15.3.13

"Mας πίεζε το υπουργικό γραφείο για τα δύο υποβρύχια"

Efenpress: Στη θέση σας κ. ναύαρχε,  θα τον "παραιτούσα" εγώ...
Ο -τότε- κυβερνήτης της φ/γ Μπουμπουλίνα,Στυλιανός
Φενέκος παραλαμβάνει αναμνηστική εικόνα από τον
Παντελή Μπούμπουλη, απόγονο της θρυλικής Υδραίας
"Τορπίλη" 
______________________

Εναντίον του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο υποναύαρχος ε.α Στυλιανός Φενέκος σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Π.Καρβουνόπουλο. Σύμφωνα με τον Υποναύαρχο, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο δεχόταν πιέσεις από το υπουργικό γραφείο του του τότε ΥΕΘΑ, για να ληφθεί απόφαση υπέρ της παραγγελίας δυο ακόμα γερμανικών υποβρυχίων U-214, κίνηση που αποτελούσε μέρος της συμφωνίας Βενιζέλου-Σάφα, για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Λιβανέζο επιχειρηματία.

  
Σχετικά με το θέμα των υποβρυχίων δήλωσε χαρακτηριστικά:“Όταν στο ναυτικό συμβούλιο περνάει η αντίληψη ότι πρέπει να πάρετε απόφαση προς αυτή τη κατεύθυνση γιατί αυτό θέλει ο κ.υπουργός ,αντιλαμβάνεστε τι συνέβαινε…”προσθέτωντας πως “υπήρξαν αντιδράσεις από τους ναυάρχους. Εγώ προσωπικά είπα ότι δεν μπορεί να παραγγέλνεις υποβρύχια 1,6 δις και να κόβεις μισθούς και συντάξεις. Μάλιστα σε επόμενες συνεδριάσεις υπήρξαν αντιναύαρχοι που αντέδρασαν σ΄ αυτές τις αποφάσεις και στους τρόπους πληρωμής”. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υποναύαρχος Φενέκος είχε υποβάλει την παραίτηση του το 2010, εκφράζοντας έτσι την έντονη δυσφορία του για τα υποτιμητικά σχόλια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του ιδίου του κ. Ευ Βενιζέλου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει στην συνέντευξη του ο υποναύαρχος, ο Ε.Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει αυτιστικούς τους στρατιωτικούς και μάλιστα ειρωνεύθηκε τους αξιωματικούς ΠΝ , ρωτώντας “πότε εκπαιδεύεστε εσείς του Ναυτικού; Πριν ή μετά την δεξίωση”. 

Ο ίδιος κύριος Βενιζέλος που κρίθηκε Ι3 λόγω παχυσαρκίας και εξαγόρασε το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του θητείας...

Ο AΞΙΟΣ υποναύαρχος Φενέκος, τιμώντας τα παντελόνια του, ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει μέχρι την επομένη το πρωί, αλλίως θα υποβάλλει παραίτηση. Όπως και έκανε.

ΠΡΟΣ: κ. Α/ΓΕΕΘΑ ΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ
Υποναύαρχος
Φενέκος Στυλιανός
του Γεωργίου (ΑΜ: 1564)
Διευθυντής Κλάδου Πόρων
ΚΟΙΝ: κ. Α/ΓΕΝ Αθήνα, 29 Απρ 2010

ΘΕΜΑ: Αίτηση Αποστρατείας
ΣΧΕΤ: Η από 29 Απρ. 2010 Μη Υπηρεσιακή Αναφορά του Υποναυάρχου Φενέκου
Στυλιανού ΠΝ

1. Σας αναφέρω ότι με το σχετ. υπέβαλα αίτημα παραιτήσεώς μου, λόγω της απολυταρχικής και άκριτης απαξίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, από τον κ. Υπουργό, της άγνοιας των αρχών και της ιστορίας τους και της αρνητικής προκατάληψής του προς αυτές.

2. Έκφραση των παραπάνω, είναι και οι απαξιωτικές, ειρωνικές και απροβλημάτιστες γενικεύσεις που εξέφρασε για τις Ε.Δ. και τους Στρατιωτικούς στη σύσκεψη της 28 Απρ 2010 στο ΓΕΕΘΑ.

3. Παρακαλώ για την ενημέρωσή σας

Τον δρόμο του Σ.Φενέκου ακολούθησαν άλλοι δυο ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού (τρείς σε διάστημα τεσσάρων μηνών): O  Διευθυντής Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, υποναύαρχος Κωνσταντίνος Γκιόνης και ο υποναύαρχος Αντ. Παπαϊωάννου που διαδέχτηκε τον Σ.Φενέκο στην θέση του διευθυντή Κλάδου Πόρων του ΓΕΕΘΑ...(Tρίτη παραίτηση υποναυάρχου μέσα σε τέσσερις μήνες). Μετά τις αποκαλύψεις Φενέκου για πιέσεις του ΥΕΘΑ στο Ανώτατο Ναυτικό συμβούλιο, νομίζουμε πως προκύπτουν πολλάσοβαρά ερωτηματικά, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο πρώην υπουργός..

Η παραίτηση Φενέκου επανέφερε στην μνήμη τον πρώην Α/ΓΕΝ αντιναύαρχο Γεώργιο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2002, διαφωνώντας με τις υποδείξεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου για τις προαγωγές και αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.


Ποιός είναι ο Υποναύαρχος Φενέκος

Γεννήθηκε την 22 Οκτωβίου 1957 στην Αθήνα. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τον Σεπτέμβριο 1975 και απεφοίτησε τον Ιούνιο 1979. Υπηρέτησε ως αξιωματικός, Ύπαρχος και Κυβερνήτης.σε διάφορους τύπους πλοίων του στόλου (Αντιτορπιλικά, Πυραυλακάτους, Ναρκαλιευτικά, Φρεγάτες) Την περίοδο 2001 έως 2003 υπηρέτησε ως Κυβερνήτης στην Φρεγάτα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ. Επίσης υπηρέτησε ως διευθυντής στην Διεύθυνση Α1 του ΓΕΝ (2000-2001), στην Εθνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ ως Αναπληρωτής (2004-2006) στην Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ (2006-2007) και ως ΕΓΑ/ΓΕΕΘΑ (2007).

εν κρυπτώ