28.3.13

LIVE: Ανοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο- Στην ουρά για λίγα ευρώ




Άνοιξαν στις δώδεκα το μεσημέρι όλες οι τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου, που ήταν κλειστά από τις 16 Μαρτίου. Τα καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας άνοιξαν μισή ώρα αργότερα, λόγω τεχνικού προβλήματος που παρουσιάστηκε στα συστήματά τους. 

Η προσέλευση του κοινού είναι μαζική, αλλά οι συναλλαγές διεξάγονται ομαλά. Παντού έχουν ληφθεί μέτρα από την αστυνομία, αλλά και από ιδιωτικές ασφάλειες. Στις τράπεζες έχουν σπεύσει κυρίως ηλικιωμένοι, οι οποίοι δεν διατηρούν πιστωτικές κάρτες και έχουν ταλαιπωρηθεί περισσότερο αυτές τις ημέρες. Με την επαναλειτουργία των τραπεζών επέστρεψαν στις εργασίες τους 11.000 τραπεζικοί και συνεργατικοί υπάλληλοι.









Από το πρωί με ζωντανές συνδέσεις, τηλεοπτικοί σταθμοί από όλα τον κόσμο παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στην Κύπρο. Στο CNN μίλησε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Πρόδρομος Προδρόμου.



Στη Λαϊκή Τράπεζα oι υπάλληλοι προσήλθαν κανονικά στους χώρους εργασίας τους, αλλά ξέρουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα αποχωρήσουν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς της «καλής» τράπεζας με την προσχώρησή της στην Τράπεζα Κύπρου, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες επιχειρήσεις, δεν αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, που θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα. Οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων θα έχουν χάσει όλη τους την περιουσία.

Στην Τράπεζα Κύπρου, που θ' απορροφήσει σε βάθος χρόνου την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα, όλοι οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους και σε μέρος (άγνωστο ακόμα το ακριβές ποσοστό) των ανασφάλιστων καταθέσεων. Οι υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις θα μετατραπούν σε μετοχές.

Οι 105.000 μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να καταργηθούν με τη διαδικασία εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης, και οι κάτοχοι αξιογράφων δεν είναι βέβαιο αν θα πάρουν μετοχές που θα καταργηθούν ή του νέου σχήματος.

Αμφότερες οι τράπεζες λειτουργούν σήμερα υπό διαχειριστή καθώς στα διοικητικά τους συμβούλια ζητήθηκε χθες να παραιτηθούν. Κάθε πελάτης θα είναι σε θέση να αποσύρει σε μετρητά 300 ευρώ την ημέρα, από κάθε πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έχει λογαριασμό.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να εκτελούν εμπορικές συναλλαγές μέχρι 5.000 ευρώ ημερησίως, ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμό, και να πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού τους.

Διαβάστε τι προβλέπει το 
Προεδρικό Διάταγμα για τις συναλλαγές στα Τραπεζικά Καταστήματα της Κύπρου.
real.gr