24.3.13

LIVE: Σε εξέλιξη το θρίλερ - Καθυστερεί η συνεδρίαση του Eurogroup





Ώρα μηδέν για την κυπριακή οικονομία, μετά την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Καθοριστική για το μέλλον της Κύπρου η έκτακτη, συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.








20.55 Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση του Eurogroup δεν θα ξεκινήσει στις 21.00 και η ώρα έναρξής του παραμένει άγνωστη. 

20.11 O Κύπριος πρόεδρος, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κατέστησε σαφές στους ευρωπαίους επισήμους, με τους οποίους συναντήθηκε, ότι δεν αποδέχεται συμφωνία, που θα προβλέπει ότι η Τράπεζα Κύπρου θα «φορτωθεί» τα 9 δισ. ευρώ, τα οποία έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA.

19.53 Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αναφέρει ότι «την ώρα που ο κυπριακός λαός χρειάζεται την έμπρακτη αλληλεγγύη της χώρας μας, η τρικομματική κυβέρνηση μένει σταθερά προσηλωμένη στην στρατηγική του μερκελισμού που επιδιώκει να δέσει άλλη μια χώρα στα δεσμά της τρόικας και της λιτότητας».

19.41 Με δύο ώρες καθυστέρηση, στις 21.00 ώρα Ελλάδας, θα ξεκινήσουν οι εργασίες του Eurogroup, λόγω διαβουλεύσεων, όπως έκανε γνωστό το Αθηναϊκό πρακτορείο. Η διακοπή των συζητήσεων κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συνεχιστούν οι επαφές των κρατών-μελών.

19.38 «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε λύση σήμερα, μέσα στη νύχτα, για την Κύπρο και για ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργο ο Λ. Φρίντεν.

19.33
 Στις πρώτες επαφές του Ν. Αναστασιάδη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο από την Κύπρο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, φαίνεται ότι δεν τέθηκε θέμα να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου τα 9 δισ. ευρώ που πήρε η Λαϊκή από το ELA.

18.44 Ως καταστροφική και λανθασμένη, χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, Φραντς Βρανίτσκι.
18.30 
«Κανένας δεν θέλει η Κύπρος να φύγει από το ευρώ», τόνισε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κρίστιαν Νόιερ.
18.25 Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. ΡόμπεΪ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και τους επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντέϊσελμπλούμ, του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ.

17.56 Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να είναι έτοιμες να δεχθούν μεγάλες πιέσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αν καταρρεύσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας, τόνισε η γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι.
17.46 Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Χρυσόστομος δήλωσε ότι, αν οι όροι της τρόικας είναι τέτοιοι, που να οδηγούν σε πτώχευση, «ας πάμε σε πτώχευση, αλλά να τους εγκαταλείψουμε όλους και να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις».

17.22 
Έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου οι πολιτικοί αρχηγοίοι οποίοι θα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Ν. Αναστασιάδη κατά την διάρκεια του Eurogroup.