2.3.13

G-3A4 & θυρίδες βολής τεθωρακισμένων BMP-1


Στιγμιότυπα από άσκηση μηχανοκίνητου πεζικού του Ελληνικού Στρατού, δια χειρός Aegeanhawk. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο γίνεται επίδειξη χρήσης τυφεκίου G3A4 από θυρίδα βολής στο εσωτερικό τεθωρακισμένου οχήματος BMP-1P OST. Υπενθυμίζουμε πως το όχημα έχει από τεσσερεις θυρίδες βολής στα πλαινά και μια στην οπίσθια θύρα, απότοκο του σοβιετικού δόγματος που διαμόρφωσε το ΒΜΡ-1. Κάθε θυρίδα χαρακτηρίζεται από τόξο βολής 34-42 μοιρών.


Ο ΕΣ είχε πραγματοποιήσει περιορισμένες μετατροπές στο ΒΜΡ-1, τοποθετώντας πολυβόλο των 12,7 mm σε σε αντιαεροπορικό έστορα κατά τα ρουμανικά πρότυπα. Tα πρώην ανατολικογερμανικά οχήματα πέρασαν ένα περιορισμένο πρόγραμμα μετατροπών πρίν παραδοθούν στην χώρα μας, το οποίο περιελάμβανε την αφαίρεση του συστήματος αυτόματης τροφοδότησης του πυροβόλου 2A28, την αφαίρεση της εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων AT-3 Sagger, την αφαίρεση της γεννήτριας καπνού (αντικαταστάθηκε από εκτοξευτές καπνογόνων επι του πυργίσκου),– την κατάργηση των δεξαμενών καυσίμου στις οπίσθιες θύρες, την κατάργηση της μίας εκ των δύο αντλιών που εξασφαλίζουν αμφίβια ικανότητα στο όχημα, την αφαί
ρεση του αυτόματου ενεργοποιητή του συστήματος PBX προστασίας, την αντικατάσταση των φώτων πορείας με αυτά του Marder και την τοποθέτηση μηχανισμού δέσμευσης της πέμπτης ταχύτητας του BMP-1, ώστε η μέγιστη ταχύτητα να περιοριστεί στα 65 χμ/ώρα.

Τα τόξα βολής των θυρίδων του ΒΜΡ-1