19.3.13

Θα πληρώσουν μόνο οι μεγαλοκαταθέτες


Με κλειστές τις τράπεζες και με έκδηλο το τσουνάμι αντιδράσεων στις διεθνείς αγορές, η κυπριακή Βουλή θα επιχειρήσει σήμερα να λύσει τον γόρδιο δεσμό μετά και την προφανή υποχώρηση του Eurogroup και το αίτημα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες κάτω των 100.000 ευρώ.


Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις οι μεγαλοκαταθέτες, άνω δηλαδή των 500.000 ευρώ, θα υποχρεωθούν κατά τα φαινόμενα να καταβάλλουν εφάπαξ φόρο αλληλεγγύης της τάξης του 15,6% προκειμένου να βρεθούν τα 5,5 περίπου δις που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία για να συμπληρώσει το αναγκαίο ποσό για τη διάσωσή της.

Με δεδομένο ότι ένας στους δύο μεγαλοκαταθέτες είναι Ρώσος η υπόθεση πλέον προσλαμβάνει και διμερή χαρακτήρα και ενισχύει την ένταση μεταξύ Λευκωσίας και Μόσχας.

Η ανακοίνωση του Eurogroup


Σε γραπτή δήλωσή του μετά την τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζει μεταξύ άλλων ότι το Eurogroup πιστεύει πως οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες. Καλεί τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή για τάχιστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι κυπριακές αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ. Το Eurogroup καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή με στόχο την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, τονίζει ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ως εξής:

«Το Eurogroup πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη απόψε για να εξετάσει την κατάσταση στην Κύπρο. Υπενθυμίζω ότι η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 16 Μαρτίου για τα βασικά σημεία του προγράμματος προσαρμογής και την οικονομικής βοήθειας για την Κύπρο αντανακλά τη συναίνεση που σημειώθηκε μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και του Eurogroup. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προγράμματος αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ευημερία στην Κύπρο και για τους πολίτες της στο μέλλον μέσα από ένα βιώσιμο οικονομικό τομέα, υγιή δημόσια οικονομικά και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Επαναλαμβάνω ότι η εισφορά σταθερότητας στις καταθέσεις αποτελεί εφάπαξ μέτρο το μέτρο παράλληλα με τη διεθνή οικονομική στήριξη θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα και ως εκ τούτου για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο. Εν απουσία αυτού του μέτρου η Κύπρος θα αντιμετώπιζε σενάρια τα οποία θα οδηγούσαν τους καταθέτες σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι μικροκαταθέτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους μεγάλους καταθέτες και επαναβεβαιώνει τη σημασία για πλήρη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ.

Οι κυπριακές Αρχές θα εισαγάγουν μεγαλύτερη προοδευτικότητα στο εφάπαξ μέτρο σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στις 16 Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνεχίσει να διασφαλίζει τη στοχευμένη μείωση της οικονομικής βοήθειας και κατ΄ επέκταση δεν θα επηρεάσει το συνολικό ποσό της οικονομικής βοήθειας που ανέρχεται σε 10 δις ευρώ.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση των κυπριακών αρχών να προωθήσουν μια προσωρινή αργία στον τραπεζικό τομέα στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαρτίου προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό τομέα και καλεί για τη λήψη άμεσης απόφασης από τις κυπριακές αρχές και τη Βουλή για την ταχίστη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων.

Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δηλώνουν έτοιμα να ενισχύσουν την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες επί τη βάσει του συμφωνημένου προγράμματος προσαρμογής».


Την τελική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια του κυπριακού Κοινοβουλίου που συγκαλείται στις 18.00 σήμερα το απόγευμα.

Κλειστές οι τράπεζες

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «τα καταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζικών ιδρυμάτων Τράπεζα Κύπρου, CPB (Λαϊκή Τράπεζα) και Ελληνική Τράπεζα θα παραμείνουν κλειστά στις 19 και 20 Μαρτίου 2013 σύμφωνα με απόφαση των κυπριακών Αρχών». Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βρίσκονται σε φάση αναμονής για την απορρόφηση των κυπριακών πιστωτικών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα από εγχώρια τράπεζα.


(Από το υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα)

Στις 08.00 το πρωί συνεδρίασε το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, όπως αναφέρει το sigmalive.com και από τις 08.45 συνεδριάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αναμένεται να ληφθεί απόφαση για αναστολή των εργασιών του Χρηματιστηρίου όσο διαρκεί η τραπεζική αργία.


(Τρίτη 19 Μαρτίου - Ώρα 08.00 σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας)

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου καλεί τους πελάτες των τραπεζών σε ψυχραιμία και αποφυγή πανικού και αναφέρει ότι οι τράπεζες σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε οι αυξημένες ανάγκες του κοινού σε μετρητά να ικανοποιούνται συνεχώς μέσω των ΑΤΜ. 


(Κανονικά μέσω ΑΤΜ οι συναλλαγές)

Στην ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι αναγνωρίζει την αναστάτωση που έχει προκληθεί μετά την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ζώνης του Ευρώ, σε σχέση με την Κύπρο και τις εξελίξεις που ακολούθησαν εντός και εκτός της χώρας. 

Περαιτέρω αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών και οι τράπεζες μέλη του βρίσκονται σε συνεχή επαφή και διαβούλευση με την Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση και είναι σε ετοιμότητα για τη λήψη των όποιων μέτρων απαιτηθούν για την προστασία της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.

Επαφές Αναστασιάδη με Μέρκελ και Πούτιν

Επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα έχει και σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μεταξύ των οποίων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρίστος Στυλιανίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ο κ.Αναστασιάδης είπε χθες στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι η απόφαση του Eurogroup δεν θα περάσει από την κυπριακή Βουλή.
zougla.gr