22.3.13

Ας δούμε και μια ευχάριστη είδηση


Οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο έχουν χαλάσει τη διάθεση σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες, λόγω της διαπίστωσης στην πράξη του κυνικού χαρακτήρα της διεθνούς πολιτικής. Το να βρίσκεις ειδήσεις που να σε κάνουν σήμερα να αισθάνεσαι όμορφα, είναι περισσότερο από σπάνιο.
Σε άλλες εποχές ίσως και να μην ασχολούμασταν καθόλου, όμως όταν από αυτή τη γωνιά του διαδικτύου έχουμε υποστηρίξει ότι ο τομέας των ακινήτων, του «real estate» που λέμε και στη… νεοελληνική κρύβει εξαιρετικά σημαντικές υπεραξίες που θα έπρεπε να φροντίζουν ορισμένοι να αξιοποιήσουν και όχι να ξεπουλάνε, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην είδηση που ακολουθεί…

Κάποτε, η Αιδηψός, όπως και τα Καμένα Βούρλα ήταν δυο λουτροπόλεις – κέντρα τουριστικά της Ελλάδας. Σιγά-σιγά, για πλειάδα λόγων, υποχώρησαν με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να πληγεί από τον μαρασμό. Πρώτη η δεύτερη περιοχή άρχισε να «σηκώνει κεφάλι» και παρότι η κρίση την έχει αναμφισβήτητα πλήξει, αποτελεί έναν όμορφο και σχετικά οικονομικό τουριστικό προορισμό που τιμήθηκε δεόντως κυρίως από τους Έλληνες.
Η είδησή μας αφορά όμως την Αιδηψό, μια επίσης πανέμορφη γωνιά της Ελλάδας, η οποία φαίνεται πως για κάποιον λόγο που δεν έχουμε πληροφορηθεί, έχει συγκεντρώσει αρκετά «βλέμματα» πάνω της. Αυτό που ξέρουμε όμως από την όποια εμπειρία διαθέτουμε, είναι ότι το αποκαλούμενο ως «έξυπνο χρήμα» τοποθετείται «όταν χύνεται αίμα στους δρόμους», για να δανειστούμε τα λόγια «γκουρού» των αγορών…
Οι πληροφορίες μιλούν για έκταση, περίπου 5.000 στρεμμάτων στην περιοχή «Βαρβάρα» μεταξύ Αιδηψού και Ιστιαίας, με την τιμή να κυμαίνεται σε 75-85 εκατομμύρια ευρώ, αν και παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι τον παλιό καλό καιρό οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν με νούμερα εννέα ψηφίων…
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ρωσικά, αραβικά και ασιατικά κεφάλαια, με όλη τη διακριτικότητα που απαιτεί η περίσταση, με κάτι ασχολούνται στην περιοχή. Η ομορφιά της απαράμιλλη, ενώ η διαδρομή μέσω Βόρειας Εύβοιας έχει ομορφιά που θα ζήλευε και η Ελβετία. Κυριολεκτικά.
Έχουμε ιδίαν αντίληψη. Οπότε και κατανοούμε το ενδιαφέρον, ενώ δεν θα μας εκπλήξει καθόλου εάν σε μερικά χρόνια από σήμερα, όταν ο εφιάλτης που ζούμε σιγά-σιγά θα υποχωρεί, θα ξεπεταχτούνε κάποιες τουριστικές μονάδες που θα εκπλήξουν. Και προφανώς ωφελημένη θα βγει ολόκληρη η περιοχή.
Η ιστορία της πανέμορφης λουτρόπολης μας προϊδεάζει για το τι «μαγειρεύουν» τα «λαγωνικά» των διαχειριστών κεφαλαίων, τα νούμερα των οποίων προκαλούν ενίοτε πονοκέφαλο, αφού συχνά μοιάζουν… με τα ΑΕΠ μικρών ή/και μεσαίων ακόμα χωρών. Κάτι κινείται στο παρασκήνιο που μας κάνει όλους να ελπίζουμε. Μακάρι.
Όσο εμείς αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε μερικά κατοστάρικα για τους λογαριασμούς και τα χαράτσια, κάποιοι που αυτά τα προβλήματα τα έχουν επιλυμένα, ασχολούνται με τον εντοπισμό των ευκαιριών που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή ανάπτυξης της οικονομίας ενός κράτους με βάση ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο. Υγιές αυτή τη φορά διότι τα περιθώρια του παρελθόντος φαίνεται ότι – εξ ανάγκης – έχουν περιοριστεί δραματικά.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, καθώς έχουμε πληροφορίες και για άλλες γωνιές της Ελλάδας, μιας από τις ομορφότερες χώρες στον κόσμο. Απλά εμείς δεν το έχουμε καταλάβει και το υποτιμούμε αδικαιολόγητα, ενώ άλλοι αναφέρονται στη χώρα μας μιλώντας για «το Μαϊάμι της Ευρώπης»…
http://www.defence-point.gr