7.3.13

Αντισυνταγματική η αναδρομική περικοπή των Συντάξεων στα ''ειδικά μισθολόγια'' !




Αντισυνταγματική η περικοπή των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια

Απότομο «φρένο» στα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Στουρνάρα για αναδρομική (από 1.8.2012) μείωση των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια -στα οποία υπάγονται δικαστές, στρατιωτικοί,
κ.ά- βάζει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίνοντας αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ τη σχετική διάταξη του νομοσχεδίου για την τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών κ.λπ. διατάξεων. 



Η μείωση των συντάξεων

Συγκεκριμένα, για τις αναδρομικές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, η Ολομέλεια αναφέρει πως οι σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου θίγουν «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου».

Κατά την Ολομέλεια, «δεν προκύπτει αν η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, εν όψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».