8.3.13

Σύσκεψη στην εισαγγελία για την Ιερισσό, συλλήψεις και νέο συλλαλητήριο


Σύσκεψη για την εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή της Ιερισσού θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης, θα συμμετέχει ο ίδιος, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας,  αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου που αντιδρά στην επένδυση στις Σκουριές.
Η ΕΛΑΣ προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις για την επίθεση με μολότοφ στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα Πολυγύρου.

Αύριο Σάββατο έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τρομοκράτηση των κατοίκων της Ιερισσού και κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Χτες η ένταση χτύπησε κόκκινο στην περιοχή της Ιερισσού στη Χαλκιδική, όταν έκαναν την εμφάνιση τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη. Μετά τα επεισόδια που ακολούθησαν με κατοίκους της περιοχής, διενεργήθηκαν έρευνες σε έξι σπίτια και αποθήκες της περιοχής, προσήχθησαν έξι άτομα, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγιναν και τέσσερις συλλήψεις για κατοχή όπλων και κροτίδων.
Τα επεισόδια
Ολα ξεκίνησαν όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον 200 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Ιερισσού μόλις είδαν να πλησιάζουν στην περιοχή κλούβες με διμοιρίες των ΜΑΤ.
Οι κάτοικοι άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, κι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα διαμαρτυρόμενοι για τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή, και κατήγγειλαν την κατατρομοκράτησή τους από αστυνομικές δυνάμεις. Στην είσοδο του χωριού σημειώθηκε και αντιπαράθεση μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών. «Χρειάστηκε να ρίξουμε χημικά για να μην σημειωθούν σοβαρά επεισόδια», είπε στο «Agelioforos.gr» στέλεχος της αστυνομίας. Παράλληλα, αξιωματικός επισημαίνει πως κρίθηκε αναγκαίο να σταλούν ισχυρές δυνάμεις στην περιοχή, καθώς σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις έρευνες της αστυνομίας.
Η κατάσταση στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, ενώ ορισμένοι κάτοικοι κατήγγειλλαν ακόμη και ρίψη χημικών μέσα στην αυλή σχολείου, με συνέπεια όπως λένε, μαθητές να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, ενώ κάποια άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στο περιφερειακό ιατρείο. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Μανούρας διέψευσε αργότερα τις καταγγελίες για ρίψη δακρυγόνων στο σχολείο της Ιερισσού επισημαίνοντας πως έγινε περιορισμένη ρίψη χημικών σε άλλο σημείο της περιοχής και ίσως η αποπνικτική ατμόσφαιρα, που δημιουργήθηκε να οφείλεται για τα προβλήματα που ενδεχομένως να εμφάνισαν κάποιοι κάτοικοι ή και ανήλικα άτομα.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας ανέφερε πως στην περιοχή έφτασαν από νωρίς αστυνομικές δυνάμεις μαζί με εισαγγελέα προκειμένου να γίνουν έρευνες σε σπίτια κατοίκων. «Με έχουν ενημερώσει πως γίνονται έρευνες όπως και ότι σε όλες παρίσταται εισαγγελέας», τόνισε ο κ. Πάχτας. Ο ίδιος μάλιστα επικοινώνησε με τις αρχές και για το θέμα των καταγγελιών που αφορούσαν ρίψη δακρυγόνων σε σχολείο. «Το διέψευσαν κατηγορηματικά. Ξέρω πως το σχολείο είναι κοντά στο σημείο που έγινε χρήση χημικών και ίσως γι'  αυτό η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην περιοχή εκείνη», ανέφερε ο ίδιος.
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. 
Με αφορμή τα απεισόδια στην περιοχή της Ιερισσού εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ. στην οποία αναφέρεται ότι: «σήμερα το πρωί περίπου 400 άτομα συγκεντρώθηκαν - απέκλεισαν την επαρχιακή οδό Γοματίου – Ιερισσού και δεν επέτρεπαν τη διέλευση αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με δικαστικούς λειτουργούς μετέβαιναν στην περιοχή για υποβοήθηση των αστυνομικών ερευνών, που διενεργούνται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τον εμπρησμό σε εγκαταστάσεις εταιρείας στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα ξημερώματα της 17-02-2013».  
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμη πως «οι συγκεντρωμένοι είχαν βάλει φωτιά σε ελαστικά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αποπνικτική ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον δεν ανταποκρίθηκαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις για αποχώρηση από το σημείο και εκσφενδόνιζαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δυο αστυνομικοί. Τελικά η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωθέντες, κινούμενοι προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιερισσού. Δεν πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις ατόμων. Σε καμία περίπτωση δεν έγινε χρήση χημικών ή άλλων μέσων σε κανένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ σχετικές καταγγελίες σε Μ.Μ.Ε για χρήση χημικών σε σχολείο και οικίες της περιοχής, διαψεύδονται κατηγορηματικά».
Στ. Καλαφάτης: Παρακωλύθηκε η αστυνομική δύναμη, που είχε πάει για έρευνα στην Ιερισσό
«Ενημέρωση, που είχε αρμοδίως, για τα επεισόδια στην Ιερισσό» επικαλέστηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης και, μιλώντας στη Βουλή, είπε: «Αστυνομική δύναμη είχε μεταβεί στην περιοχή, παρουσία δύο δικαστικών λειτουργών, με σκοπό να προβεί σε έρευνα για την τρομοκρατική επίθεση που είχε λάβει χώρα στην περιοχή, πριν από δύο εβδομάδες. Κάποιοι κάτοικοι απέκλεισαν την πρόσβαση της αστυνομίας και έκαψαν λάστιχα, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Έγινε περιορισμένη χρήση χημικών στο συγκεκριμένο σημείο, όπου παρακωλύονταν η πρόσβαση των αστυνομικών, που είχαν πάει εκεί για να επιτελέσουν το καθήκον τους».
Δήλωση δημάρχου Βόλβης για επεισόδια Ιερισσού
Με αφορμή τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν σήμερα στην Ιερισσό, ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, δηλώνει τα εξής:
«Τα σημερινά γεγονότα στην Ιερισσό προκαλούν θλίψη και έντονη ανησυχία. Θλίψη για τον κίνδυνο που διέτρεξε η υγεία μαθητών στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ιερισσού. Έντονη ανησυχία για την ανοικτή σύγκρουση αστυνομικών και κατοίκων στο γειτονικό μας δήμο, που δείχνει να κλιμακώνεται επικίνδυνα. Καταδικάζουμε τη χρήση βίας απ’ όπου και αν προέρχεται. Η πολιτεία πρέπει να αποκαταστήσει άμεσα τις διαρρηγμένες σχέσεις της με τις τοπικές κοινωνίες. Υπενθυμίζουμε ότι βαθύτερη αιτία των ακραίων αυτών καταστάσεων παραμένει μια επένδυση, για την οποία ως δήμος εξακολουθούμε να εκφράζουμε την αντίθεση μας».
Ανακοινώσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Οικολόγων Πράσινων
Η Νέα Δημοκρατία
Για «άγαρμπη» στροφή 180 μοιρών επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, το γραφείο Τύπου της ΝΔ. «Τι άραγε άλλαξε για τον Σύριζα και τον Πρόεδρό του, όταν στις 2/5/2010 μέσω του επίσημου κομματικού του εντύπου, της εφημερίδας «Αυγή», εξυμνούσε με ολοσέλιδη καταχώριση, την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και την επένδυση στις Σκουριές; Τι άραγε άλλαξε όταν σε ειδικό ένθετο της κομματικής του εφημερίδας «ΑΥΓΗ», με τίτλο «Η απασχόληση στα χρόνια της κρίσης», ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε με καμάρι την επένδυση στη Χαλκιδική, με αναφορές όπως «Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα» - «Με την κοινωνία δίπλα μας» - «προστατεύουμε το περιβάλλον με χειροπιαστές λύσεις»; Τι είναι αυτό που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην άγαρμπη στροφή 180’ με στοχοποίηση μίας συγκεκριμένης επένδυσης υποκινώντας μάλιστα και έκνομες ενέργειες; Μήπως το γεγονός ότι, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του Ελληνικού κράτους, η κυβέρνηση ξεκινά τη διαδικασία εξασφάλισης τελών υπέρ του Δημοσίου;» ερωτά το γραφείο Τύπου της ΝΔ.
Το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Από την πλευρά του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή «το όργιο αστυνομικής καταστολής στην Ιερισσό Χαλκιδικής» τονίζει ότι «ο ζήλος της κυβέρνησης Σαμαρά για την προστασία των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι τέτοιος που δίνει εντολές για τη συνέχιση και την όξυνση της αδικαιολόγητης και απροκάλυπτης χρήσης βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις.  Με πρόσχημα την επίθεση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι δυνάμεις καταστολής έχουν θέσει υπό κατοχή την Ιερισσό, με εισβολές σε σπίτια, προσαγωγές ανήλικων μαθητών, χρήση χημικών ακόμα και μέσα σε σχολείο».
Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να δώσει τέλος στο όργιο αστυνομικής τρομοκρατίας και καταστολής και να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από την περιοχή.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις αθλιότητες και τους κάθε είδους τραμπουκισμούς των πολιτικών που θεωρούν ότι επειδή αυτοί είναι υποτελείς και υπόδουλοι, έτσι είναι και ο ελληνικός λαός» δήλωσαν οι τομεάρχες Δημόσιας Τάξης και Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρος και Στ. Ξουλίδου αντίστοιχα: Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως δεν ντρέπεται και δεν υποβάλλει την παραίτησή του. Ο υπουργός Παιδείας προφανώς συμφωνώντας, ούτε παρεμβαίνει, ούτε και παραιτείται. Και αυτό γιατί ξέρουν ότι δεν αφορά τα δικά τους παιδιά. Αυτό το αίσχος τους, τους το αφιερώνουμε γιατί τους αξίζει.» αναφέρουν.
Η Αστυνομία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέτρο και με τη στάση της να ρίχνει λάδι στη φωτιά. Σε μια εποχή δύσκολη για όλους ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεννόηση, τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όσο και στην  κοινωνία» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, και προσθέτει: Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει τη βία, επιμένει στην ανάγκη σεβασμού της νομιμότητας, αλλά γνωρίζει ότι μόνο με ψύχραιμες κινήσεις μπορεί να επιτευχθεί ο τελικός στόχος, που είναι η ανάπτυξη και η κοινωνική ειρήνη.
Οι Οικολόγοι – Πράσινοι
Να αποσυρθούν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από την Ιερισσό ζητούν οι Οικολόγοι-Πράσινοι ζητώντας παράλληλα «λύση μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι ωμή καταστολή». Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων, Νίκος Χρυσόγελος, δήλωσε σχετικά: «Καλώ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις και να εγγυηθεί για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων, αποκλιμακώνοντας την ένταση στη περιοχή. Σε άλλη περίπτωση θα είναι υπόλογος στην ελληνική κοινωνία και το δημοκρατικό πολίτευμα».
Δήλωση της Ασημίνας Ξηροτύρη - Αικατερινάρη
Η βουλευτίνα Α’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη σε δήλωσή της τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα, μετά τα καταδικαστέα απ’ όλους γεγονότα επίθεσης και καταστροφών στις Σκουριές Χαλκιδικής, η αστυνομία έχει προβεί σε μια σειρά από αθρόες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν με βάσιμα επιχειρήματα στην εξόρυξη του χρυσού. Κατά την ανακριτκή διαδικασία, τους συμπεριφέρεται σαν κοινούς εγκληματίες, πυροδοτώντας ετσι την ένταση και την βία. Αποκορύφωμα η σημερινή χρήση των ΜΑΤ και χημικών ακόμη και εντός χώρου σχολείου. Η νομιμότητα μπορεί να περιφρουρηθεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αναγκαίες ενέργειες τρομοκράτησης των κατοίκων της περιοχής».
Πορεία στη Θεσσαλονίκη
Το βράδυ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη πορεία νεαρών που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο για να διαμαρτυρηθούν για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ιερισσό και τη στάση της Αστυνομίας. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Καμάρας, πραγματοποίησαν στη συνέχεια την πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
http://www.agelioforos.gr