17.3.13

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για τον Οτσαλάν


Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να γιορτάσουν το κουρδικό νέο έτος, το Νεβρόζ και να ζητήσουν την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο οποίος συνεχίζει από τη φυλακή τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές.
Το Νεβρόζ γιορτάζεται κανονικά στις 21 Μαρτίου όμως το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) αποφάσισε φέτος να ξεκινήσουν νωρίτερα οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Καζλίτσεσμε, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, έκαναν έκκληση να αποφυλακιστεί ο Οτσαλάν που εδώ και 13 χρόνια εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στη φυλακή του νησιού Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
"Λευτεριά για τον Οτσαλάν, λευτεριά για τον Άπο" έγραφαν στα πανώ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
Σύμφωνα με κουρδικές και κυβερνητικές πηγές ο ιστορικός ηγέτης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) θα κηρύξει μονομερή εκεχειρία την Πέμπτη, με την ευκαιρία του Νεβρόζ. Σε ένδειξη καλής θέλησης, το ΡΚΚ απελευθέρωσε την περασμένη Τετάρτη οκτώ Τούρκους που κρατούσε ομήρους εδώ και δύο χρόνια στο βόρειο Ιράκ.
Στα τέλη του 2012 η Άγκυρα ξεκίνησε συνομιλίες, μέσω των μυστικών υπηρεσιών, με τον Οτσαλάν προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι από το 1984. Ο Οτσαλάν, που μέχρι πρόσφατα είχε επαφή μόνο με τους δικηγόρους του, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει δύο φορές και με αντιπροσωπεία Κούρδων βουλευτών. Στην τελευταία συνάντησή τους έδωσε στους βουλευτές τρεις επιστολές στις οποίες περιγράφει τον "ειρηνευτικό οδικό χάρτη". Η μία απευθύνεται στο BDP, η άλλη στις οργανώσεις του PKK στην Ευρώπη και η τρίτη στη στρατιωτική διοίκηση του PKK στο Ιράκ.
Την ερχόμενη εβδομάδα βουλευτές του BDP αναμένεται να επισκεφθούν και πάλι τον Οτσαλάν στη φυλακή. Πάντως το ότι το ΡΚΚ ανάγκασε την Τουρκία να συρθεί σε διαπραγματεύσεις δείχνει πόσο επιτυχημένη ήταν η καλοκαιρινή εκστρατεία του.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr