23.3.13

Μείζον θέμα οι αποδράσεις από τις φυλακές Τρικάλων


Μείζον θέμα οι αποδράσεις από τις φυλακές Τρικάλων
Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εξελίσσεται η κατάσταση στις φυλακές. 
Η απόδραση 11 αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, το «σώου» του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι στον αλβανικό Τύπο πριν από μια εβδομάδα, αλλά και η πρόσφατη απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού μαρτυρούν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά...
Το πρωτοφανές μακελειό που σημειώθηκε χθες στις φυλακές Τρικάλων πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο και αυτή τη φορά να υπάρξουν παραδειγματικές ποινές σε όσους δεν ασκούν τα καθήκοντά τους με την ευθύνη που επιβάλλεται.


Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοινώθηκε πριν από λίγο ότι ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των κρατουμένων στις φυλακές Τρικάλων και τελικά απέδρασαν 11 αλλοδαποί κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί για ληστείες και κλοπές. Την ίδια στιγμή, ισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ βρίσκονται στο σωφρονιστικό όπου (κατόπιν εορτής) κάνουν έρευνες για να εντοπίσουν όπλα και πυρομαχικά μέσα στα κελιά. Ταυτοχρόνως έχει οργανωθεί επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κρατουμένων.
Σύμφωνα με δημοσιογράφους του τοπικού Τύπου στα Τρίκαλα, τουλάχιστον πέντε από τους δραπέτες έχουν αλβανική καταγωγή. Εικάζεται ότι συμμετείχαν στην οργάνωση του σχεδίου απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος επεχείρησε να αποδράσει ανεπιτυχώς στις 24 Φεβρουαρίου με ελικόπτερο από τις ίδιες φυλακές.
Πριν από μία εβδομάδα
Το θέμα είναι γιατί δεν ελήφθησαν και δεν τηρήθηκαν αυστηρά μέτρα μετά το περιστατικό και την επιτυχημένη αποτροπή της απόδρασης Βλαστού. Πιθανώς δεν διατηρήθηκε η κατάσταση συναγερμού στις φυλακές, όπως θα έπρεπε ειδικά μετά και την προσπάθεια απόδρασης του επίσης βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Μαλανδρίνου μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι ο Ριζάι κατάφερε να κρατήσει ομήρους πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους με ένα ραδιοφωνάκι που παρουσίασε ως χειροβομβίδα και με δύο μαχαίρια.
Ο αλβανικής καταγωγής κακοποιός μάλιστα έφθασε στο σημείο να στέλνει φωτογραφίες σε εφημερίδες και ιστολόγια της χώρας του παρουσιάζοντας τους «κρατούμενους» του. Η περιπέτεια τελείωσε όταν ο Ριζάι κουράστηκε και ζήτησε να λήξει το επεισόδιο ύστερα από τις εκκλήσεις της συντρόφου του, όπως δημοσιεύεται και σε κάποιες κυριακάτικες εφημερίδες σήμερα, ενώ η κυβέρνηση κυκλοφορούσε ανακοινώσεις δημοσιοϋπαλληλικού ενδιαφέροντος με ευχαριστίες προς όσους έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους πριν αποφασίσει ο βαρυποινίτης να παραδοθεί!
Τι παρατηρούν οι ειδικοί
Σύμφωνα με απόστρατους αξιωματικούς της Αστυνομίας, οι ευχαριστίες έπρεπε να συνοδευτούν με άμεσες ενέργειες πρόληψης, ελέγχου και καταστολής νέων πιθανών ενεργειών.
Στις φυλακές Τρικάλων αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός. Οι τοπικοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι κατά την αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού στις 24 Φεβρουαρίου έπεσε στο προαύλιο των φυλακών σάκος με όπλα, τον οποίο κατάφεραν να κρύψουν καλά οι Αλβανοί κρατούμενοι μέσα στην αναταραχή. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ο οπλισμός αυτός.
Μία επίσης περίεργη πτυχή της υπόθεσης είναι πώς προσέγγισαν τις φυλακές 15 άτομα με οχήματα και άλλα μέσα, άρχισαν την επίθεση κατά της εξωτερικής φρουράς ενώ δεν φαίνεται να είχαν ληφθεί μέτρα αναγνώρισης και άμυνας. Εξωτερικά της φυλακής βρέθηκαν έξι κρατήρες που προέκυψαν από τη χρήση επιθετικών χειροβομβίδων, καθώς και 400-500 κάλυκες, γεγονός που δείχνει ότι η φρουρά πιάστηκε απροετοίμαστη.
Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκαν δύο εξωτερικοί φρουροί. Ο ένας από τους τρεις, ηλικίας 40 ετών, τραυματίσθηκε στην κοιλιακή χώρα και η κατάστασή του κρίνεται πολύ σοβαρή. Πιο ελαφρά τραύματα είχε δεύτερος φρουρός ηλικίας 37 ετών.
Παραδόξως κανείς από τους δραπέτες δεν φαίνεται να τραυματίσθηκε ενώ από τις ανταλλαγές πυροβολισμών ένας ιδιοκτήτης καφενείου σώθηκε από θαύμα...


newsbomb.gr/