22.3.13

Αλλάζουν χέρια υποκαταστήματα των κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα



Εντός της ημέρας θα γίνει η μεταφορά των υποκαταστημάτων των δύο κυπριακών τραπεζών (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή Τράπεζα) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, σε ελληνικό τραπεζικό όμιλο.  

Μετά το πράσινο φως που άναψε η Κυπριακή προεδρία, που επιτρέπει την απόσχιση των 300 υποκαταστημάτων, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και τις επόμενες ώρες θα εξετάσει τις προσφορές που έχουν καταθέσει η Αlpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ υπάρχει και η λύση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μέχρι το βράδυ αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις ύψους 13,5 δισ. ευρώ που διατηρούν οι Ελληνες καταθέτες στα 300 υποκαταστήματα. Κατόπιν αυτού την Τρίτη το πρωί τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, καθώς θα έχουν περάσει στον έλεγχο μιας εκ των ελληνικών τραπεζών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινωθεί η τράπεζα ή οι τράπεζες στις οποίες θα περάσουν τα υποκαταστήματα.

Τι αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών
Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, όπου τονίζεται: 

«Ανακοινώνεται ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. "Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα. Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας».
real