27.3.13

Ψάχνουν ονόματα και διευθύνσεις

Αποφασισμένη να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα και να εντοπίσει τους υπαίτιους της οδυνηρής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος είναι η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου. Ήδη από χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε επαφές με στόχο τον σχηματισμό ερευνητικής επιτροπής και διαμόρφωση των όρων εντολής της και η οποία θα αναζητήσει τυχόν ποινικές, αστικές ή πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικονομική τραγωδία που έπληξε τον τόπο. Για το θέμα αυτό, ίσως να ληφθούν αποφάσεις και σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβουλεύεται με συνεργάτες του και άλλους συμβούλους με στόχο να ορίσει μια ομάδα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης. Αυτή η ομάδα-«ομπρέλα» διαχείρισης της κρίσης θα αποτελείται από υπουργούς, εμπειρογνώμονες και θα έχει ακόμη τη βοήθεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, είτε σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών είτε σε επίπεδο Προεδρείου της Βουλής. Σε αυτή την ομάδα διαχείρισης της κρίσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσοι μπορούν να προσφέρουν σε πολύ ψηλό επίπεδο.

Αντίστοιχες ομάδες διαχείρισης της κρίσης θα δημιουργηθούν και σε κάθε υπουργείο, με την αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, στοχεύοντας το κάθε υπουργείο ξεχωριστά να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο έργο που έχει, ιδιαίτερα σε αυτές τις πρώτες μέρες.

Επίσης, ομάδα ειδικών από διάφορα υπουργεία, ακόμη και με εμπειρογνώμονες που προσφέρουν τη βοήθεια τους αφιλοκερδώς από τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, επεξεργάζεται σενάρια για το πώς θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Προνοίας με βάση την εξαγγελία του Προέδρου του Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης αρχίζει συσκέψεις που αφορούν σε θέματα επενδύσεων και στην υλοποίηση των καθυστερημένων αναπτυξιακών έργων. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος οι αρμόδιοι με το αντικείμενο αυτό υπουργοί, και θα συζητηθεί το θέμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών που δυστυχώς δημιούργησαν πολλές από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε σχέση με αναπτυξιακά έργα. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα της ενέργειας και της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εξάλλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να είναι γύρω στο 30%. «Κανείς αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να υπολογίσει αν θα φτάσει στο 30% ή στο 40%. Πάντως θεωρώ ότι θα φτάσει στο 30%», τόνισε.

Την ίδια ώρα, στα άκρα βρίσκονται οι σχέσεις του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκου Δημητριάδη. Ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Όταν υπάρχουν σφάλματα συντονισμού, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του», ανέφερε για τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και πρόσθεσε ότι «οι επόμενες μέρες θα δείξουν και ο καθένας θα κριθεί από τα αποτελέσματα των επόμενων βημάτων που θα γίνουν για να βγει η χώρα από την κρίση».



Οργή για την εκροή χρημάτων
Στο μεταξύ, σάλος έχει προκληθεί από την είδηση ότι καταθέτες προχωρούσαν σε ανάληψη χρημάτων τις ημέρες όπου οι τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου παρέμεναν κλειστές. Σε δημοσίευμα του Reuters τονίζεται πως οι δύο μεγάλες τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο που όλες αυτές τις ημέρες ήταν ανοιχτά, χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις. Επίσης, η ρωσική Uniastrum Bank, που ανήκει κατά 80% στην Τράπεζα Κύπρου, ήταν ανοιχτή χωρίς περιορισμούς στις αναλήψεις κεφαλαίων.

Όσον αφορά ειδικότερα στην Βρετανία, πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για θυγατρικές και αυτόνομες τράπεζες, οι οποίες δεν είχαν λάβει τις προηγούμενες ημέρες κάποια οδηγία προκειμένου να σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ενδιαφερόμενους καταθέτες.

Σε άλλες περιπτώσεις και με την επίκληση της αγοράς φαρμάκων και καυσίμων, καταθέτες των δύο τραπεζών μπόρεσαν να προχωρήσουν τις προηγούμενες ημέρες σε αναλήψεις καταθέσεων. Επίσης, σε επιχειρήσεις δόθηκε πρόσβαση σε τραπεζικές καταθέσεις ώστε να αποφύγουν τη χρεοκοπία, ενώ δόθηκαν εγκρίσεις για μεταφορές κεφαλαίων για «ανθρωπιστικούς σκοπούς» όπως για αγορά φαρμάκων και καυσίμων.

Συγκέντρωση έξω από την Τράπεζα Κύπρου

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας
 φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής και καλώντας τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας να τον παύσει.



Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου 
και ζήτησε από τα μέλη του να παραμείνουν στις θέσεις τους, ώστε να δώσουν μαζί τον αγώνα για διάσωση της τράπεζας.

real.gr