2.3.13

Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση στη ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις εκλογές -


Προσωπικό προσκλητήριο ενότητας, αυτοπεποίθησης και αγώνα, σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια την ανασύσταση της παράταξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εναρκτήρια ομιλία του, στο 9ο- Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος, που διεξάγεται στο ΣΕΦ. Ταυτόχρονα, απηύθυνε ειδική πρόσκληση σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, να επιστρέψουν «στο σπίτι τους». 
Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και το είδος της συνεργασίας με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι «δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και ιδεολογικά με την πρώτη» και απευθύνοντας πρόταση προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για κοινή κάθοδο στις εκλογές, καθώς επίσης και στις άλλες δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε την πρότασή του για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εμπιστεύεται την εφαρμογή της στρατηγικής του (στην οποία, όπως είπε, προσχώρησαν ΝΔ και ΔΗΜΑΡ) σε κανέναν και «επιτέθηκε» σε όσους υποστηρίζουν ότι «επειδή πρόκειται για μια «δεξιά» στρατηγική, ας αφήσουμε τη δεξιά να την εφαρμόσει», χαρακτηρίζοντας τους φορείς αυτής της άποψης «ανιστόρητους».
Αναρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιος που θέλει την πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Εάν αυτό γίνει, έθεσε το ερώτημα «ποιος θα χρεωθεί την αποτυχία», δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι αυτός θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε δε ότι σε περίπτωση επιτυχίας της στρατηγικής αυτής, θα ήταν άδικο να μην πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υπογράμμισε, με αίσθημα εθνικής ευθύνης σήκωσε το βάρος μόνο του 2,5 χρόνια και διαφύλαξε τη δεδηλωμένη στην κρίσιμη ψηφοφορία του περασμένου Νοεμβρίου. «Στο ΠΑΣΟΚ δεν παίζουμε ούτε μικροκομματικά, ούτε εσωκομματικά παιχνίδια με τη μοίρα του τόπου και του λαού», σημείωσε. 
Αναφερόμενος στο Κίνημα, έκανε λόγο για «νέο ΠΑΣΟΚ, ένα άλλο κόμμα, θεσμικό, με απόψεις, τάσεις, όχι ομαδοποιήσεις και παλαιούς μηχανισμούς, συλλογικό και όχι αρχηγικό, συμμετοχικό, συλλογικό διανοούμενο, με κοινωνικά δίκτυα και εθελοντισμό», στο οποίο ανήκει, όπως τόνισε, η πολιτική ηγεμονία, την οποία και «διεκδικεί». Υπογράμμισε ότι «δεν είμαστε μικρό αντίγραφο του παλαιού ΠΑΣΟΚ» και πως «πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και κυρίως με την κοινωνία». Επίσης, ξεκαθάρισε το θέμα της αλλαγής των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας στον ήλιο με τις επτά ακτίνες, ο οποίος είχε παρουσιαστεί στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη.
Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, έθεσε το ερώτημα «πού αποσκοπεί» και «τι επιθυμεί». Απαντώντας στις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ουρά» και «δεκανίκι» της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα εθνικής ευθύνης για την έξοδο από την κρίση» και αναρωτήθηκε η αντιπολίτευση «ποιας συνισταμένης είναι συνιστώσα». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ερώτημα για το τι πιστεύει ότι χρειάζεται ο τόπος: «Τη δική τους αυτοδυναμία ή ένα σχήμα κυβερνητικό με τη μεταξύ τους συνεργασία;» «Θέλαμε», είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί δύναμη εθνικής ευθύνης, αλλά είναι δική του η απόφαση να μη συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Τόνισε επίσης ότι δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος της Κεντροαριστεράς και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανοικτό μέτωπο με την ηγεσία του κόμματος, εξαιρώντας ωστόσο από αυτή την αντιπαράθεση, την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Αναφορά στις ιστορικές ρίζες
Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά στις ιστορικές ρίζες της παράταξης, μνημονεύοντας τον Ελεύθεριο Βενιζέλο, τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, τον Γεώργιο Παπανδρέου, φθάνοντας δε στη σύγχρονη εποχή, μνημόνευσε τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και στελέχη που δεν βρίσκονται εν ζωή, όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς και ο Αντώνης Τρίτσης. Αναφερόμενος στην ιδεολογική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, θέμα που συζητήθηκε τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή αποτυπώθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στην ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος την 3η Σεπτέμβρη 1974. «Οι αξίες μας», πρόσθεσε, «είναι και σήμερα επίκαιρες, για να οργανώσουμε το μέλλον, να κατακτήσουμε τον στόχο της αυτοδύναμης Ελλάδας και να βγούμε από την κρίση». «Από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε ένας ισχυρός κοινωνικός σχηματισμός, ο οποίος, όμως, κάποια στιγμή έπεσε στον τοίχο της κρίσης», είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένας νέος κοινωνικοπολιτικός συνασπισμός που θα εκφραστεί μέσα από ένα πλειοψηφικό ρεύμα της Κεντροαριστεράς». «Στην ιστορική του διαδρομή το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «είχε και καλή και κακή όψη, αλλά δυστυχώς κλωνοποιήθηκε πολιτικά το κακό ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-2009» (περίοδο κατά την οποία πρόεδρος του Κινήματος ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου).
Ως προς την κρίση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα αίτιά της βρίσκονται στο γενετικό υλικό του σύγχρονου ελληνικού κράτους και την έλλειψη κανονικότητας που παρουσιάζει, έχοντας από τη μια πλευρά ένα δυτικό πρότυπο και από την άλλη ανατολική προδιάθεση. Τόνισε ότι την περίοδο 2004 - 2009 δημιουργήθηκε στρατηγικό κενό στη χώρα, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή, με συνέπεια η κυβερνητική αλλαγή του 2009 να γίνει ως εάν να ήταν όλα κανονικά, ενώ υπήρξε και άγνοια κινδύνου στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση του 2009
Σημείωσε ότι αμέσως μετά τις εκλογές του 2009 θα έπρεπε να διασφαλιστούν οι ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, να υπάρξει δίκαιη κατανομή των πολιτικών ευθυνών και να μη σηκώσει όλο το βάρος το ΠΑΣΟΚ. «Αν αυτό είχε γίνει, θα είχαμε αποφύγει τις θεωρίες συνωμοσίας για το πώς ήρθε το ΔΝΤ», είπε και επισήμανε ότι «αυτό το έφεραν η Γερμανία και οι "ενάρετες δημοσιονομικά χώρες των 3Α"». Υποστήριξε, πάντως, ότι παρά την προφανή καθυστέρηση της Ευρώπης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είχε κινηθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας μόνη της τα αναγκαία μέτρα.
Χαρακτήρισε «ελλιπές» και «κολοβό» το πρόγραμμα που μας επέβαλαν οι εταίροι και τόνισε ότι οι εσφαλμένες μακροοικονομικές εκτιμήσεις δεν είναι μόνο του ΔΝΤ, αλλά και των εταίρων στην ΕΕ. Επανέλαβε επίσης την πρότασή του, του Μαΐου 2010, να ζητήσει η κυβέρνηση αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του μνημονίου από τη Βουλή, ως ζήτημα μεγάλης πολιτικής σημασίας. «Αν είχε γίνει αυτό», πρόσθεσε, «θα είχε αποτραπεί η τομή στο πολιτικό σύστημα μεταξύ "μνημονιακών και αντιμνημονιακών" και θα είχε τεθεί η ΝΔ προ των ευθυνών της».
Πρόταση για «βελούδινη έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ»
Αναφέρθηκε στην ανάληψη από τον ίδιο, του υπουργείου Οικονομικών, στην κόντρα του με την τρόικα και στην πρόταση που δέχτηκε, όπως είπε, η Ελλάδα για «βελούδινη έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ», η οποία αποφεύχθηκε, με τη λήψη μέτρων, όπως το «χαράτσι» της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι κάπως έτσι φτάσαμε στην αναγνώριση από την πλευρά των εταίρων του ενδεχόμενου λάθους στο σχέδιό τους και την αποτύπωση της ρήτρας της βαθύτερης ύφεσης. Υποστήριξε ακόμη ότι υπήρξε μόνο κακή ή καταστροφική λύση και ότι το περιθώριο επιλογών εξακολουθεί να είναι και σήμερα «δραματικά στενό». Τόνισε ότι «καταλαβαίνουν όλοι πλέον ότι η απαγκίστρωση από το μνημόνιο είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, που χρειάζεται πολλή δουλειά, κόπο και θυσίες». «Δεν σώσαμε τη χώρα, γιατί μια χώρα σώζεται όταν ο λαός της αισθάνεται ότι σώθηκε», είπε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι «σε αυτό έχουμε να αντιτάξουμε την επιτυχία ότι η χώρα δεν χρεοκόπησε».
Αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες του προγράμματος στήριξης, ο πρώτος εκ των οποίων είναι η δημοσιονομική προσαρμογή και τονίζοντας ότι η βίαιη προσαρμογή και σε σύντομο διάστημα δεν θα ήταν ποτέ ελληνική επιλογή. Σχετικά με τη στήριξη που μας δίνουν οι εταίροι, είπε ότι αυτή μάς χορηγείται μαζί με την «τιμωρία». Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, που ήταν και είναι, εν μέρει, το πρόβλημα, όπως υποστήριξε.
Όσον αφορά στις διπλές εκλογές, είπε ότι δεν ήταν επιλογή του ΠΑΣΟΚ και ότι υπήρξε χαμένος χρόνος εννέα μηνών με θετική έκβαση και θεώρησε ως πραγματικό συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου. Είπε ότι απέτυχε η στρατηγική «εφόδου» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιλογή του λαού ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. 
Η προγραμματική συμφωνία
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην «επικαιροποίηση, βελτίωση και συμπλήρωση» της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του πώς η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ευκολότερη τη συνεργασία της σε επίπεδο κυβέρνησης με τη ΝΔ, παρά τον πολιτικό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ. Η νέα επικαιροποιημένη συμφωνία, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να βασίζεται σε πέντε σημεία: Πρώτον, ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους εταίρους: Όχι νέα δημοσιονομικά και εισοδηματικά μέτρα, δεν τα αντέχει η οικονομία και η κοινωνία, δεν είναι βούληση του πολιτικού συστήματος. Δεύτερον, πραγματικό εθνικό φορολογικό σύστημα στρατηγικής στόχευσης και όχι τμήμα φορολογικών μέτρων μικρής διάρκειας. Τρίτον, μέτρα κοινωνικής συνοχής, που είναι φυσικά και ηθικά αναγκαία. Τέταρτον, καθαρό, σαφές Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και, πέμπτον, καθαροί λειτουργικοί κανόνες στη Βουλή και στην κυβέρνηση και ειδικά για το νομοθετικό έργο. Υποστήριξε δε ότι ο πρωθυπουργοκεντρικός κοινοβουλευτισμός έχει παρέλθει και πως «τώρα είμαστε στην εποχή του συνεργατικού κοινοβουλευτισμού».
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εσωκομματική κριτική που του ασκείται, είπε ότι υφίσταται «πρόκληση αντιφατικών συμπεριφορών από πρόσωπα που έχουν σημαντική ευθύνη, για την πορεία της παράταξης». «Κάποιοι», πρόσθεσε, «κάνουν λόγο για ηχηρές απουσίες από το Συνέδριο, όταν εδώ υπάρχει η ηχηρή παρουσία των συνέδρων και όσων ψήφισαν στη διαδικασία ανάδειξής τους».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος έστειλε το μήνυμα ότι «εμείς θα φτιάξουμε το θαύμα της παράταξης, το θαύμα του έθνους».
agelioforos.gr