26.3.13

"ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ" Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ Ε.Ε. διαψεύδει Γ.Στουρνάρα για καταθέσεις: "Είναι εργαλεία διάσωσης και είναι δίκαιο"!


Ένα νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα προβλέπει πως είναι δυνατό να επιβάλλεται στους μεγάλους ανασφάλιστους καταθέτες να συμμετέχουν σε μελλοντικές διασώσεις τραπεζών", δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, Σαντάλ Χιούζ,διαψεύδοντας άμεσα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα που δήλωνε λίγο πριν ότι «Διευκρινίστηκε απολύτως στο Eurogroup ότι η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα. Συζητήσαμε στο Eurogroup και είπαμε ότι η λύση που δόθηκε αφορά μόνο την Κύπρο, επειδή έχει ένα ιδιάζων τραπεζικό σύστημα».

«Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία συζητείται, δεν αποκλείεται καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να μπορούν να γίνονται εργαλεία για να χρησιμοποιούνται σε διασώσεις εκ των ένδoν»δήλωσε η Σαντάλ Χιούζ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η Σ. Χιουζ σημείωσε ότι οι προτάσεις της Επιτροπής είναι ξεκάθαρες και εξηγούν ποια στιγμή θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε σήμερα και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γιούρκι Κατάινεν, ο οποίος είπε ότι η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γενική ιδέα της συμμετοχής του ιδιωτικού κλάδου στο σχέδιο διάσωσης «αν θέλει να ακολουθεί τους κανόνες περί δίκαιης οικονομίας της αγοράς».
«Η άποψή μου είναι ότι όλη η τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σκεπτικό του bail-in» δήλωσε σε τηλεγράφημα που μετέδωσε το Reuters.
Η «βόμβα» της εκπροσώπου του Μπαρνιέ ήρθε λίγες μόνο ώρες μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι μοντέλο που αποφασίστηκε για την Κύπρο αποτελεί «πρότυπο» και θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr