12.3.13

«Πώς έσωσα τους Τούρκους γείτονές μου»



Το τηλέφωνό του χτυπούσε χθες ασταμάτητα. Οι κλήσεις που δεχόταν από την Ελλάδα ήταν δεκάδες από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρωτοσέλιδο της τουρκικής «Χουριέτ» που τον αποκαλούσε «Ελληνα ήρωα» στην ηλεκτρονική έκδοσή της. 








Σαράντα έξι χρόνια στη Γερμανία, κάτοικος της πόλης Μπάκναγκ όπου ζουν 1.500 Ελληνες στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Στουτγκάρδης ο 52χρονος μετανάστης είχε συμβάλει τα ξημερώματα της Κυριακής στη διάσωση τριών ανθρώπων, ανάμεσά τους κι ένα 10χρονο παιδί μέσα από φλεγόμενο κτίριο. Λίγα μέτρα πιο δίπλα ωστόσο, 8 μέλη της ίδιας τουρκικής οικογένειας άφηναν την τελευταία τους πνοή. 
Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ωστόσο οι γερμανικές Αρχές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενου εμπρησμού από ρατσιστικά κίνητρα.  «Μας πόνεσε πάρα πολύ όλο αυτό που έγινε, που χάθηκαν τόσες ανθρώπινες ζωές. Μία 42χρονη Τουρκάλα, διαζευγμένη, μητέρα 10 ανήλικων παιδιών και επτά από τα παιδιά της ηλικίας από 6 μηνών ως 16 χρόνων», περιέγραφε στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Κύρογλου. 

Δεν το σκέφτηκε καθόλου, εξηγούσε, να ριχτεί με κίνδυνο και της δικής του ζωής στη μάχη με τις φλόγες. «Δεν είναι λογικό αυτό που συμβαίνει σήμερα, που γίνεται της τρελής με κανάλια και δημοσιογράφους, Γερμανούς, Ελληνες και Τούρκους. Και αυτό γιατί για εμένα δεν έχει καμία σημασία ποια εθνικότητα είχαν οι άνθρωποι αυτοί που έσωσα ή αυτοί που δυστυχώς κάηκαν. Θα βοηθούσα όποιον κι αν κινδύνευε. Είναι παράξενο να ενδιαφέρονται τόσο πολλοί για κάτι που το έκανα εντελώς αυθόρμητα, από την καρδιά μου. Μερικές φορές, άλλωστε, κάνεις πράγματα ενστικτωδώς», ανέφερε μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ/real.gr