2.3.13

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού



Πρόσκαιρη μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και από τα δυτικά με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που την Κυριακή θα κινηθούν ανατολικότερα και μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά, όπου από το απόγευμα της Κυριακής θα εξασθενήσουν.

Πιο αναλυτικά:
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα δυτικά θα αυξηθούν δίνοντας τοπικές βροχές στη Βόρεια Ελλάδα και σημαντική επιδείνωση του καιρού από το βράδυ στη Δυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες περιμένουμε σήμερα. 


Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Βόρειας Ελλάδα, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ τη νύχτα ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της δυτικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 8 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -2 έως 14 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 0 έως 15 στην Ήπειρο, από -2 έως 13 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 18 στη Δυτική Ελλάδα, από 2 έως 15 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 2 έως 14 βαθμούς στο Βόρειο Αιγαίο και από 5 έως 16 στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, με τις μέγιστες στην Κρήτη να είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερες. 



Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί σχεδόν μέτριοι, ενισχυόμενοι σταδιακά σε μέτριους μέχρι ισχυρούς, ενώ το βράδυ στα βόρεια πελάγη θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις μέχρι θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, αλλά από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς και σταδιακά θα ενισχυθούν σε σχεδόν θυελλώδεις μέχρι θυελλώδεις και τη νύχτα τοπικά σε πολύ θυελλώδεις εντάσεων 8 με 9 μποφόρ.

Αραιές νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν θα είναι το σκηνικό του καιρού που θα επικρατεί στηνΑττική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Κυριακή θα εκδηλωθούν βροχές και στα νότια κυρίως τμήματα καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι και σταδιακά μέτριοι. 

Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν δίνοντας τις απογευματινές και βραδινές ώρες τοπικές βροχές, θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα από τα δυτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ χιόνια στα ορεινά. Η θερμοκρασία σε πτώση θα κυμανθεί από -01 βαθμούς Κελσίου έως και 13 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου,την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές περιμένουμε το βράδυ στα ορεινά. Η άνεμοι θυελλώδεις θα φτάσουν τα 8 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, περιμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα ενταθούν στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο όπου και θα χιονίσει στα ορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι έως και 5 μποφόρ ενώ η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες όπου βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν. Οι άνεμοι ενισχυμένοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται λίγες μόνο νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί έως 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στα νότια θα φτάσουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αστατος ο καιρός την Κυριακή
Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές περιμένουμε την Κυριακή σε όλη τη χώρα. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επεκταθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της στερεάς και της Πελοποννήσου. Έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Νοτιοανατολική Στερεά ,στην Αττική και στη Νότια Εύβοια.

Οι άνεμοι σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα πνέουν στο Αιγαίο, περισσότερο ενισχυμένοι στα νότια πελάγη όπου οι εντάσεις θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση από τα βόρεια ενώ νωρίς το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα, επηρεάζοντας περισσότερο την Κεντρική Στερεά και την Κεντρική - Νότια Πελοπόννησο. Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι στα δυτικά και σταδιακά μέχρι το τέλος της ημέρας και στις 
 υπόλοιπες περιοχές.