11.3.13

Πρώτη κίνηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων



Έτοιμο το αρχειακό υλικό του Β Παγκοσμίου Πολέμου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές του Τρίτου Ράιχ. 

Πιο συγκεκριμένα την προηγούμενη Παρασκευή παραδόθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί, το έργο της Ομάδας Εργασίας, που είχε συσταθεί με την υπ’ αριθ. 2/65610/0004/10-09-2012 απόφασή του, για την Έρευνα των Αρχείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στις περιόδους του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


«Πρόκειται για ένα έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου, παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού. Ένα έργο που, για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών. 

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε:
• Συγκέντρωση του σχετικού αρχειακού υλικού σε χώρο του κεντρικού κτιρίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου θα φυλάσσεται διακριτά.
• Ταξινόμηση των φακέλων του αρχείου κατά κατηγορία.
• Ηλεκτρονική συνοπτική απεικόνιση των καταγεγραμμένου αρχειακού υλικού.
• Καταγραφή 761 τόμων αρχειακού υλικού.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας όπως προβλέπεται από τον νόμο παρέδωσε την έκθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ευχαριστεί το Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας, Γενικό Διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού κ. Π. Καρακούση, και τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για την ολοκλήρωση του έργου που τους ανατέθηκε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναλογιζόμενη τον μεγάλο όγκο αρχειακού υλικού που έπρεπε να συγκεντρωθεί για πρώτη φορά» σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών. 

real.gr