7.3.13

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: Έγκλημα χωρίς τιμωρία


Με σήμα την σαίτα.. Προφητική αφίσα
 της δεκαετίας του '80.
Με αφορμή την χθεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, οι οποίοι διεκδικούν μισθούς τριών μηνών, θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε για ακόμα μια φορά στην όζουσα υπόθεση της αμυντικής βιομηχανίας στην χώρα μας.

Η πορεία της ανωτέρω εταιρείας είναι αντιπροσωπευτική της γενικότερης κατάστασης στον χώρο και αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα της στρατηγικής..αφασίας στην οποία έχουν περιέλθει οι πολιτικοί προιστάμενοι του ΥΠΕΘΑ και οι εντολείς τους. Δυστυχώς η επιλογή ακατάλληλων προσώπων για τόσο κρίσιμα πόστα, αποτελεί πλεόν πολιτική παράδοση στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Θα πρέπει να καταστεί σαφές πως οι εκάστοτε πολιτικοί προιστάμενοι του ΥΠΕΘΑ είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών, και την κατασπατάλιση δισεκατομυρίων ευρώ από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων: Κρατικές ενισχύσεις για κάλυψη των συνεχών ζημιών, μισθοί για προσωπικό που δεν εργάζεται, επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν χρησιμοποιείται, και (γιατί όχι) διαφυγόντα κέρδη από πιθανές πωλήσεις.


Ας δούμε το παράδειγμα της ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) ΑΒΕΕ, η οποία προήλθε από συγχώρευση ΕΒΟ/ΠΥΡΚΑΛ το 2004, και διαθέτει πέντε εργοστασιακά συγκροτήματα με προσωπικό περίπου 1000 ατόμων. Η οικονομική κατάσταση της εταιρείας περιγράφεται ως τραγική καθώς το λειτουργικό κόστος των περίπου 40εκ ευρώ ετησίως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις μηδενικές πωλήσεις,  η εταιρεία έχει απλήρωτο το προσωπικό, έχει σταματήσει να καταβάλει ΦΠΑ και ασφαλιστικές εισφορές, και κατά συνέπεια δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Αλλεπάληλες κρούσεις για οικονομική ενίσχυση στο Υπουργείο Οικονομικών δεν βρήκαν φυσικά ανταπόκριση, και ορθώς, καθώς υπο τις παρούσες συνθήκες ουσιαστικά πρόκεται για ένα βαρέλι δίχως πάτο.

Η παραγωγή στα εργοστάσια  Λαυρίου και Ελευσίνας είναι μηδενική, στο εργοστάσιο Υμηττού παράγονται φυσίγγια των 5,56 χλστ. και απάρτια του βλήματος IRIS-T, στο Αίγιο παράγονται οι τελευταίοι όλμοι και τα τελευταία Minimi του ΕΣ, ενώ στο εργοστάσιο της Μάνδρας, ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες εργασίες αναβαθμισης του "Βέλος" της Π.Α. Eίναι δε, εξοργιστικό το γεγονός πως μία εκ των μεγαλυτέρων αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (στην οποία έχουμε επενδύσει γιγαντιαία ποσά) δεν έχει να επιδείξει σχεδόν τίποτα στον τομέα τηςανάπτυξης οπλικών συστημάτων. Και προβάλει ως καινοτόμο προιόν έναν έστορα πυροβόλου για ε/π ΑΒ-212ΑSW, τον οποίο μπορεί να κατασκευάσει οποιοδήποτε τοπικό μηχανουργείο..

Η παντελώς ανίκανη πολιτική ηγεσία, η οποία αδυνατεί να χαράξει πολιτική στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, παρακολουθεί το πρόβλημα εξ'αποστάσεως, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της εκποίησης ( ή "αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή" ελέω πολιτικής ορθότητας) μέσω ΤΑΙΠΕΔ, με τις σχετικές διαδικασίες να προχωράνε εντός του επόμενου τετραμήνου.

Η σχεδίαση σοβαρής πολιτικής για την προσέλκυση ξένων παραγγελιών ακούγεται περίπου σαν ανέκδοτο, καθώς η στήριξη του ΥΠΕΘΑ στην τελευταία έκθεση IDEX 2013 περιορίστηκε στην φευγαλέα παρουσία του υπουργού Πάνου Παναγιωτόπουλου. Η δε τουρκική αντιπροσωπία, έφυγε από τα ΗΑΕ με παραγγελίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Γιατί;

Μήπως γιατί θέσεις όπως αυτή του Διευθύνοντα συμβούλου στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες δεν αντιμετωπίζονται ως πάρκινγκ κομματικών ημετέρων; Πχ πρακτικές όπως η τοποθέτηση οδοντιάτρων,ψυχολόγων,φαρμακοποιών, πρώην στελεχών της λαχαναγοράς (ναι!) στο τιμόνι μεγάλων αμυντικών βιομηχανιών δεν ευδοκιμούν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Εκεί λχ, η ΤΑΙ προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό για την  τοποθέτηση έμπειρου τεχνοκράτη στην θέση του διευθύνοντος συμβούλου και οι ζημιογόνες αμυντικές εταιρίες είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία επιδεικνύει σημαντική εξωστρέφεια καταγράφονταςεξαγωγές ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με διακηρυγμένο στόχο τα 2 δις $ το 2016.

Μήπως να τα βλέπουν αυτά όσοι ευαγγελίζονται την ανάπτυξη;

Επιστρέφοντας στα καθ'ημάς, θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή αναφορά στους διοικούντες των χρεωκοπημένων ΕΑΣ, οι οποίοι τον περασμένο Σεπτέμβριο μόλις μία ημέρα μετά την άρνηση του υπουργείου Οικονομικών στο αίτημα νέα χρηματοδότηση, εισηγήθηκαν νέα διοικητική δομή για την εταιρία, βάσει της οποίας δημιουργούνται 3 νέες θέσεις γενικών διευθυντών! Έτσι, στις 24 Σεπτεμβρίου με απόφαση του Δ.Σ. οριστικοποιήθηκε η αναδιοργάνωση με τηναύξηση των θέσεων ευθύνης σε 170, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το μισθολογικό κόστος, την ίδια ώρα που οι μισθοί μειώνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ.

Να σημειωθεί την ίδια στιγμή που λαμβάνουν χώρα όλα τα παραπάνω, η ανικανότητα κάποιων εθνοπατέρων μπλοκάρει την αποπληρωμή ιρακινού χρέους 126 εκ δολαρίων (!) προς τα ΕΑΣ, από παλαιότερες πωλήσεις όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην μεσανατολική χώρα. ( Και μετά απορούμε γιατί η αμυντική βιομηχανία αργοπεθαίνει)

Όπως γράφαμε και προχθές (Eν Τάχει), ενδεικτική της Ελληνικής αφροσύνης είναι η απαγόρευση διάθεσης πυρομαχικών 9mm της ΕΑΣ για την εγχώρια αγορά, με αποτέλεσμα πχ οι πιστοποιημένοι σκοπευτές της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, να εξωθούνται στην προμήθεια πυρομαχικών ξένων εταιριών (καθότι απαγορεύεται και η αναγόμωση). Aν παρ'ελπίδα κάποιος...ανώμαλος Έλληνας αθλητής σκοποβολής θέλει να χρησιμοποιήσει ελληνικά πυρομαχικά για την προπόνηση του, πρέπει να τα...επανεισάγει από το εξωτερικό!!!Σήμερα, τα αγωνίσματα σκοποβολής καλλιεργούνται σε 48 νομούς της χώρας μας από 242 αθλητικά Σωματεία - μέλη της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με 9.000 περίπου εν ενεργεία σκοπευτές και σκοπεύτριες. Οι οποίοι κάθε σαββατοκύριακο αντί να ενισχύουν την εγχώρια βιομηχανία, κάνουν  πλουσιότερες εταιρίες του εξωτερικού και τους τοπικούς αντιπροσώπους τους.. .

Μήπως θα πρέπει να μας απαντήσει κάποιος, αν θα καταλογιστούν ευθύνες για την κατασπατάλιση δημοσίου χρήματος και για την συστηματική απαξίωση της περιουσίας των Ελλήνων φορολογουμένων,  επ'ωφελεία εταιριών του εξωτερικού;


Σχετικά άρθρα:
Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία: Πίθος των Δαναΐδων ή Πανάκεια?
Η άγνωστη Ελληνική αμυντική βιομηχανία
Posted: 06 Mar 2013 07:12 AM PST
Πιθανή διάταξη υποβρύχιων αισθητήρων σονάρ,
ναυτική βάση Ακσάζ
Προς περάτωση οδεύει το πρόγραμμα Yunus (δελφίνι), το οποίο αφορά την ανάπτυξη ενός συστήματος επιτήρησης/ασφαλείας κρίσιμων ναυτικών εγκαταστάσεων για το Τουρκικό ναυτικό. Οι δοκιμές αποδοχής του συστήματος ολοκληρώθηκαν την χρονιά που μας πέρασε και η παράδοση του αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2013. Σε δεύτερη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση του και στις άλλες  βάσεις του TDK.

Toν Ιούλιο του 2005 το τουρκικό υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) εξέδωσε αίτηση παρoχής πληρoφoριώv (Request For Proposal) για την προμήθεια ενός συστήματος και επιτήρησης και εντοπισμού στόχων, για τις ναυτικές βάσεις Φώκαιας και Ακσάζ. Υποβρύχιοι ακουστικοί αισθητήρες (ενεργητικοί και παθητικοί), σύστημα εντοπισμού δυτών, ηλεκτροπτικοί αισθητήρες και ραντάρ επιφανείας θα μεταδίδουν πληροφορίες σε ένα κέντρο ελέγχου, όπου και θα παράγεται η ολοκληρωμένη εικόνα του επιτηρούμενου τομέα, τόσο υποβρύχια όσο και επιφανείας. Τον Δεκέμβριο του 2007, η Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας επέλεξε την πρόταση που επεξεργάστηκαν απο κοινού η τουρκική Αselsan με την Kongsberg Defence and Aerospace, και μετά από διαπραγματεύσεις επτά μηνών υπεγράφει η σύμβαση ύψους περίπου 130 εκατομμυρίων νορβηγικών κορόνων (περίπου 23 εκατομμύρια δολάρια).
Ραντάρ επιφανείας της Aselsan, στην είσοδο της ναυτικής βάσης Φώκαιας κατά την διάρκεια δοκιμών.
Βάσει της αρχιτεκτονικής τους συστήματος, ο υπό επιτήρηση χώρος χωρίζεται σε εξωτερική και εσωτερική ζώνη, έκαστη με τους δικούς της ξεχωριστούς αισθητήρες διαφορετικών τύπων.  Ο βασικός αισθητήρας επιφανείας του προγραμματος Υunus,  το ραντάρ Serdar της Aselsan, έχει χαρακτηριστικά LPI (Low probability of intercept) και εκπέμπει στην X-band με  μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων επιφανείας τα 36 ναυτικά μίλια. Αναφέρεται ικανότητα εντοπισμού στόχων 10m2 στα 20 ναυτικά μίλια, με κατάσταση θάλασσας 5. Το ραντάρ θα πλαισιώνουν ηλεκτρο-οπτικοί αισθητήρες της Αselsan, (Asir Thermal Imaging system). Οι υποβρύχιοι αισθητήρες της εξωτερικής ζώνης (ενεργό σόναρ LASAR(Long Rage Awareness Sonar)/παθητικό σόναρ PASAR)  θα είναι κατασκευής της νορβηγικής Konsberg, ενώ οι αντίστοιχοι της εσωτερικής ζώνης  θα κατασκευαστούν από την Αselsan.
To εικονιζόμενο σοναρ εντοπισμού δυτών DDS 9000 της Κοnsberg έχει μέγιστη εμβέλεια 1000μ και επιτρέπει τον εντοπισμό δυτών σε απόσταση 600μ
  Η επιλογή των δύο κύριων ναυστάθμων του ΤDK στο Αιγαίο για την εφαρμογή του προγράμματος, έχει προφανή κίνητρα: Το τουρκικό επιτελείο αξιολόγησε την υποβρύχια απειλή που αντιπροσωπεύουν οι αμφίβιοι καταδρομείς του ΕΣ ως αρκετά σοβαρή, ώστε να επενδύσει ικανό χρόνο και χρήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισής τους. Και οι δύο ναύσταθμοι (Ακσάζ,Φώκαια) του τουρκικού ναυτικού βρίσκονται σε μικρή απόσταση από μοίρες αμφίβιων καταδρομών στις νήσους του Ανατολικού Αιγαίου. Η δε ναυτική βάση Φώκαιας, είναι έδρα των αποβατικών δυνάμεων του TDK και της ΤΞ Πεζοναυτών και βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20νμ από την Λέσβο και 30 νμ από την Χίο.