17.3.13

Φωτογραφίες-ντοκουμέντο μέσα από τις φυλακές

Efenpress:Ακόμα τον...φυλάνε!

Την ώρα που το θρίλερ ομηρίας στις φυλακές Μαλανδρίνου κορυφώνεται, κρατούμενος του σωφρονιστικού καταστήματος, εκτελώντας χρέη… φωτορεπόρτερ, έχει την άνεση αλλά και τον χρόνο να απαθανατίσει τις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι όμηροι στα χέρια του Αλκέτ Ριζάι.
Συνεχίζεται το θρίλερ ομηρίας στις φυλακές Μαλανδρίνου, με τις δυνάμεις των ΕΚΑΜ να βρίσκονται σε επιφυλακή και τον Αλκέτ Ριζάι να εμφανίζεται ανυποχώρητος, εξακολουθώντας να κρατά ομήρους στο φρουραρχείο.

Στις 18.30 το απόγευμα καπνοί αναδύθηκαν από τις φυλακές Μαλανδρίνου, με τους υπόλοιπους κρατούμενος να βρίσκονται σε αναβρασμό.






Φωτογραφικά ντοκουμέντα τα οποία διέρρευσαν μέσω αλβανικών site αλλά και του AP, τα οποία παρουσιάζει η zougla.gr, αποκαλύπτουν το αλαλούμ που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές.

Ελλιπή μέτρα φύλαξης, αγοραπωλησίες ναρκωτικών αλλά και προμήθεια όπλων και εκρηκτικών υλών είναι μερικά μόνο από τα μείζονα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα το Υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους:



 

Τα αλβανικά ΜΜΕ φιλοξενούν δηλώσεις της μητέρας του Αλκέτ Ριζάι, η οποία δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό του και τον εμψυχώνει «να φτάσει μέχρι το τέλος».

Οι γονείς του βαρυποινίτη, ο Ραμίζ και η Ντονίκα Ριζάι, δηλώσαν ότι το παιδί τους «κρατείται όμηρος εδώ και 13 χρόνια από το ελληνικό κράτος, που τον κατηγορεί για πράγματα τα οποία δεν έχει κάνει», όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.



Σε επιφυλακή τα ΕΚΑΜΈντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες τόσο εντός όσο και εκτός των φυλακών Μαλανδρίνου, ώστε να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση ομηρίας στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αλκέτ Ριζάι.

Ομάδες των ΕΚΑΜ από την Αθήνα συμμετέχουν ενεργά στο έργο της επέμβασης και της διάσωσης των ομήρων. Παράλληλα, στο σημείο βρίσκεται και διαπραγματευτής προκειμένου να πειστεί ο κρατούμενος να αφήσει τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να λήξει το συμβάν.

Μάλιστα ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις βομβίδων κρότου-λάμψης. Οι άνδρες των ΕΚΑΜ προχώρησαν σε αντιπερισπασμό κι έτσι ένας εκ των έξι ομήρων, σωφρονιστικός υπάλληλος, κατάφερε να διαφύγει από τα χέρια του Ριζάι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του ομήρου που ξέφυγε, ο Ριζάι κρατάει ένα ορθογώνιο αντικείμενο από το οποίο εξέχουν καλώδια, και ισχυρίζεται ότι είναι εκρηκτικός μηχανισμός, ενώ κρατά και ένα τηλεκοντρόλ. Οι συνεργοί του Ριζάι, κρατούν από ένα μαχαίρι.

Αστυνομικές πηγές αλλά και στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφεραν ότι οι άνδρες της αστυνομίας έχουν μπει στο χώρο των φυλακών, ωστόσο ακόμη δεν έχουν προσεγγίσει το φρουραρχείο, αναμένοντας περαιτέρω εντολές.

Μπλόκα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα


Από τη μεριά τους, οι άντρες της αστυνομίας έχουν στήσει μπλόκα σε όλα τα κομβικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας και σε άλλους νομούς της Στερεάς Ελλάδας, για τον εντοπισμό δυο ύποπτων αυτοκινήτων που πιθανότατα τις πρώτες ώρες του θρίλερ στις φυλακές του Μαλανδρίνου περίμεναν τον Αλκέτ Ριζάι για να τον παραλάβουν.

Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες του lamiareport, αναζητά ένα ασημί Opel, όπου φέρεται να επέβαιναν δύο Αλβανοί, καθώς επίσης και ένα Suzuki Vitara, το οποίο οδηγούσε γυναίκα.

Έλεγχοι γίνονται, βέβαια, και σε άλλα ύποπτα αυτοκίνητα, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από όλη τη Στερεά βρίσκονται από χθες βράδυ έξω από τις φυλακές, έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. 

Ξέφραγο αμπέλι το ελληνικό «Αλκατράζ»

Σιγήν ιχθύος εξακολουθεί να κρατεί το Yπουργείο Δικαιοσύνης, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι ο Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Μαλανδρίνου, ζώστηκε με εκρηκτικά και έπιασε ομήρους πέντε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Επίσημη ενημέρωση ακόμη δεν υπάρχει, αν και τα ερωτήματα που εγείρονται είναι καίρια και χρήζουν άμεσης απάντησης. Πώς είναι δυνατόν εκρηκτικές ύλες να περνούν μέσα στις φυλακές και να καταλήγουν στην κατοχή ενός σκληρού ποινικού, ο οποίος μάλιστα έχει αποδείξει ότι έχει «τάσεις φυγής»;

Στην περίπτωση του Βλαστού, οι Αρχές διατείνονταν πως είχαν όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο απόδρασης.

Όσον αφορά όμως τον Αλκέτ Ριζάι, είναι απορίας άξιον αν και πώς διενεργούνται οι έλεγχοι στις φυλακές. Η υπόθεση φαντάζει σαν σίριαλ, καθώς πριν από περίπου έναν χρόνο και συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου 2012 είχαν συλληφθεί στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Μαλανδρίνου, ηλικίας 41 και 28 ετών, οι οποίοι πήγαιναν να αναλάβουν υπηρεσία.

Όπως αποδείχτηκε, σκόπευαν να προμηθεύσουν τον Ριζάι με 213 γραμμάρια ηρωίνη, δύο κινητά τηλέφωνα με τους φορτιστές τους και πέντε κάρτες SIM.

Ο 28χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος είχε ομολογήσει ότι παρέλαβε όσα επρόκειτο να παραδώσει στον βαρυποινίτη από έναν άγνωστό του Αλβανό έναντι αμοιβής. Από το κελί του 39χρονου κρατουμένου κατασχέθηκαν ακόμη δύο κινητά, που τα είχε προμηθευτεί παλιότερα. Τόσο οι συλληφθέντες όσο και ο Ριζάι κατηγορήθηκαν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εισαγωγή ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων σε κατάστημα κράτησης.

Tι αναφέρουν τα ξένα Μ.Μ.Ε.

«Ένας δολοφόνος από την Αλβανία, ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιήσει ελικόπτερο δύο φορές με στόχο να δραπετεύσει, κρατά ομήρους σε μια ελληνική φυλακή και απειλεί να αυτοπυρποληθεί εάν δεν τον αφήσουν να διαφύγει» αναφέρει το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ του σχετικά με την υπόθεση ομηρίας στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι «Αλβανός δολοφόνος κρατά ομήρους σε μια τρίτη προσπάθεια απόδρασης».
zougla.gr


ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ