20.3.13

Κύπρος: Στην κόψη του ξυραφιού



Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι πέρασε τις πύλες του προεδρικού μεγάρου το κλιμάκιο της τρόικα προκειμένου να συναντηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, με τον Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση διήρκησε περίπου 1 ώρα με τους εκπροσώπους των δανειστών να αποχωρούν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι χωρίς να προβούν σε κάποια δήλωση.

Προηγήθηκε συνεργασία του Κύπριου προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς παρουσία και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη. Αμέσως μετά το τέλος της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στυλιανίδης είπε: «Εχει μεταφερθεί ομάδα τεχνοκρατών από κάθε κόμμα στην κεντρική τράπεζα προκειμένου να εξετάσουν ένα plan B που υπάρχει με στόχο την χρηματοδότηση των 5,8 δισ. ευρώ».




Το μεσημέρι, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας, Νίκος Αναστασιάδης και Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για διαμόρφωση «σχεδίου Β» και ζήτησε τη στήριξη του Γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, με ίδιους πόρους.

Εξάλλου, ο κ. Στυλιανίδης διέψευσε τις πληροφορίες που φέρουν τη Λαϊκή Τράπεζα να έχει πωληθεί σε Ρώσους επενδυτές.

Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ προς αναβολή οδεύει η έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής.

Χωρίς οριστικό αποτέλεσμα ο πρώτος γύρος συνομιλιών Λευκωσίας - Μόσχας

Συνάντηση με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ είχε ο Μ. Σαρρής, χωρίς να προκύψει συμφωνία για μια βοήθεια της Μόσχας προς το νησί, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή.

Νωρίτερα, δίχως οριστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ. Η συνάντηση των δύο διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και εκτός της αναδιάρθρωσης του παλαιού ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ έχει συμπεριλάβει, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, παραχώρηση μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες, καθώς και ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου. «Οι συζητήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις σε άλλο σημείο», είπε ο κ. Σαρρής καθώς μετέβαινε στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ, ένδειξη ότι αναβαθμίζεται το επίπεδο των διαβουλεύσεων, αλλά και ότι έχουν τεθεί ευρύτερα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Είχαμε μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση, πολύ ανοιχτές, έντιμες συνομιλίες. Κατανοούμε πόσο βαριά είναι η κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ώστε να εξευρεθεί λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να έχουμε την υποστήριξη της Ρωσίας, θα μείνουμε εδώ έως ότου πετύχουμε κάποια συμφωνία» είπε ο κ. Σαρρής. Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις του κ. Σαρρή, που αναμεταδίδει το ρωσικό ραδιόφωνο «Η Φωνή της Ρωσίας», η πρόθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις διαβουλεύσεις αυτές ήταν να εξασφαλίσει και ενδεχομένως να ανακοινώσει και σήμερα ακόμη μια δανειακή συμφωνία με τη Ρωσία, κάτι, που προφανώς δεν είναι ακόμη δυνατό. Παρόμοιο ήταν το ρεπορτάζ το οποίο μετέδωσε από τη Μόσχα και το BBC, επικαλούμενο όμως πηγές του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.



Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος σε δραματικούς τόνους δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ότι η τρόικα δεν έκανε αποδεκτό το σχέδιο Β που κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και για το μέλλον των δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας, της Λαϊκής και της Κύπρου.

«Λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε, δηλαδή από ίδιους πόρους εμείς, δανεισμό ή από τα ταμεία μας, από ασφαλιστικές εταιρίες, κ.λπ. δεν το δέχεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χάσικος. Και πρόσθεσε: «Μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας που είπαμε το μεγάλο “όχι”, η τρόικα απάντησε. Μας είπε: “κύριοι μπαίνετε στην διαδικασία που γνωρίζετε”. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης. Αυτό μας έλεγαν». 



Ωστόσο, το ΡΙΚ μετέδωσε κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν απορρίψει το σχέδιο Β που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, δεν αποκλείεται μέσα στην βδομάδα ή στις αρχές της επόμενης να μεταβεί στη Μόσχα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Εξάλλου, αύριο θα βρίσκεται στη Μόσχα η Κομισιόν με επικεφαλής τον πρόεδρό της Μανουέλ Μπαρόζο. 

Πάντως, αναφέρει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνο» εάν η Λευκωσία δεν πετύχει μια «ολική διευθέτηση» και υποχρεωθεί να συζητήσει με την τρόικα για τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ. Αυτό πέραν του ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το αποδεχτεί η ΕΕ, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο μιας και το γερμανικό κοινοβούλιο θα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις με ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της βοήθειας προς την Κύπρο. 

Επίσης εξετάζεται, επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν -αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα- να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αλλά και με άλλες διευκολύνσεις. Αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών. 

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση μελετά και άλλη επιλογή, αν δεν υπάρξει βοήθεια από τη Μόσχα. Πρόκειται, όπως μετέδωσε από χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ για αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων Πρόνοιας της Κύπρου, που υπολογίζονται σε 3,5-4,5 δισ. ευρώ. 

Σημερινές πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι πρόταση για κρατικοποίηση των ταμείων πρόνοιας στον ημιδημόσιο και ιδιωτικό τομέα έναντι έκδοσης ομολόγων συνδεδεμένων με το φυσικό αέριο συζητά σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τους αρχηγούς των κομμάτων. 

Ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία, που βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση από Ρώσους πελάτες τους, ετοίμασαν και παρουσίασαν προχθές στον πρόεδρο εναλλακτική λύση που περιορίζει σημαντικά το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων κοντά στο 3%.

Οι σημερινές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα τους γράφουν:
«ΠΟΛΙΤΗΣ»: « Ρωσική ρουλέτα με τις Βρυξέλλες. Πειστική αντιπρόταση από τη Λευκωσία περιμένουν στην Ευρώπη».

«ΣΗΜΕΡΙΝΗ»: « Φως στο τούνελ το φλέρτ με τη Ρωσία. Η ολομέλεια της Βουλής "κούρεψε" το νομοσχέδιο για το κούρεμα».

«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»: « Δύο σενάρια διάσωσης. Επιστράτευσης αποθεματικών ταμείων ή ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών».

«ΧΑΡΑΥΓΗ»: « "ΟΧΙ" αξιοπρέπειας».

«ΑΛΗΘΕΙΑ»: «Ρωσική ρουλέτα. Ιστορική απόφαση της βουλής. Απέρριψε το κούρεμα καταθέσεων».
real