24.3.13

Μεταμεσονύκτιο θρίλερ και εμπλοκή με την τρόικα



Η χθεσινή ημέρα αλλά και οι πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής βρήκαν την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τους εκπροσώπους της τρόικας να μην καταλήγουν σε συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο έφεραν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ως τελική λύση την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας από την Τράπεζα Κύπρου. 

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου παρέμεινε σταθερή στην πρότασή της για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών. 


Αγωνία για το αύριο - «Στέγνωσαν» τα πορτοφόλια

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η τρόικα αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να γίνουν δηλώσεις, με τους πολιτικούς αρχηγούς να συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για ακόμα μιάμιση ώρα με την συμμετοχή και των τραπεζιτών. 

Έπρεπε να περάσει ακόμα μία ώρα και στις 2 το πρωί της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξέδωσε ανακοινωθέν σε δραματικούς τόνους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά». 

Λίγο νωρίτερα τα νέα από το Βερολίνο δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αναφορικά με τις διαθέσεις της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, με μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt -που κυκλοφορεί σήμερα- ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα υποχωρήσει κατ' ελάχιστο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Με τη φράση «Δεν θα αφήσω κανένα και τίποτε να με εκβιάσει» έθεσε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στη σημερινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα λέγοντας, ότι αύριο το πρωί εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο η ΕΚΤ σταματάει τη χρηματοδότηση προς τις Κυπριακές τράπεζες.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε στις 7.15 το πρωί με ειδική πτήση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. 

Φώτης Φωτίου (υπουργός Άμυνας Κύπρου): Σήμερα δίνεται μια πολιτική μάχη 

Ο κ. Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Στην αποστολή στις Βρυξέλλες θα συμμετέχει και ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών αποτελούμενη από τους κ.κ. Γιώργο Συρίχα, Αντρέα Τρόκκο και Γιώργο Παντελή. 

Ο πρόεδρος της Κύπρου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 

Να σημειωθεί πως χθες το απόγευμα υπήρξαν πληροφορίες για οριστική συμφωνία για το ύψος του κουρέματος των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου καθώς και στις υπόλοιπες τράπεζες, ωστόσο σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονταν διαρκώς με νέες εξωφρενικές απαιτήσεις, γεγονός που δυσχέραινε τις διαπραγματεύσεις.