3.3.13

Μάχη για τη ζωή δίνουν οι δύο σπουδαστές - Σημάδια βελτίωσης για τον τρίτο


Μάχη για τη ζωή δίνουν οι δύο σπουδαστές - Σημάδια βελτίωσης για τον τρίτο

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται οι δύο από τους τρεις φοιτητές στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Γενικό και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε αυτοσχέδιο μαγκάλι και στοίχισε τη ζωή σε άλλους δύο. Εμφανή σημάδια βελτίωσης παρουσιάζει, σύμφωνα με τους γιατρούς, ο τρίτος σπουδαστής.

Για τον 23χρονο από τα Γιάννενα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι καλύτερα σήμερα και έχει επαφή με το περιββάλλον του. Φέρεται, μάλιστα, να αναγνώρισε τους οικείους του.

Ο σπουδαστής από τα Χανιά παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο φέρεται να παρουσίασε κάποια βελτίωση, καθώς ανοιγόκλεισε τα μάτια του και έδειξε σημεία κίνησης.
Σε ό,τι αφορά τον τρίτο νέο από την Αθήνα, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, με τους γιατρούς να επισημαίνουν ότι η σταθερότητα είναι ενδεικτική της τάσης να ξεπεραστεί ο κίνδυνος, δεν γνωρίζουν όμως σε τι κατάσταση θα είναι η εγκεφαλική του λειτουργία, όταν ανανήψει.
Σημειώνεται ότι και από τα δύο νοσοκομεία έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι γονείς να βρίσκονται συνέχεια κοντά στα παιδιά τους και να δέχονται στήριξη από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους.
Πώς μία ξέγνοιαστη βραδιά κατέληξε σε τραγωδία
Η ανείπωτη τραγωδία συγκλονίζει το πανελλήνιο η ανείπωτη τραγωδία από τη νεανική απερισκεψία των πέντε σπουδαστών του ΤΕΙ Λάρισας, οι οποίοι μετέφεραν στο εσωτερικό του σπιτιού όπου έμεναν δύο από αυτούς μια αυτοσχέδια ψησταριά για να διασκεδάσουν τρώγοντας και πίνοντας.
Δύο από αυτούς τελικά κατέληξαν από τις αναθυμιάσεις, ενώ οι άλλοι τρεις δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή στα νοσοκομεία της Λάρισας.
Τη μονοκατοικία της οδού Παπαζαχαρία, στη συνοικία της Φιλιππούπολης, νοίκιαζαν ο 22χρονος Σάββας Π. και ο 20χρονος Γιώργος Π. από τα Χανιά της Κρήτης, συνήθιζαν όμως να περνούν τακτικά από το σπίτι ο 21χρονος Νίκος Π. από τη Χαλκίδα, ο 22χρονος Λευτέρης Κ. από την Αθήνα και ο επίσης 22χρονος Αλέξανδρος Π. από τα Γιάννενα.
Οι πέντε ήταν φίλοι αγαπημένοι και αχώριστοι, σπούδαζαν στο Τμήμα Πολιτικών Εργων Υποδομής του ΤΕΙ Λάρισας και συναντιούνταν καθημερινά, ενώ αγαπημένη τους συνήθεια ήταν να ψήνουν σε μια αυτοσχέδια ψησταριά που είχαν φτιάξει από έναν παλιό θερμοσίφωνα, τον οποίο έκοψαν στη μέση και μέσα έβαζαν τα κάρβουνα.
Οι πρώτες πληροφορίες ότι χρησιμοποιούσαν το αυτοσχέδιο μαγκάλι ως θερμαντικό μέσο για να ζεσταθούν δεν επαληθεύτηκαν, καθώς στο σπίτι βρέθηκαν ηλεκτρικές σόμπες θέρμανσης τις οποίες χρησιμοποιούσαν. Είχαν ενημερώσει την ιδιοκτήτρια ότι δεν θα αγόραζαν πετρέλαιο και θα έβρισκαν τρόπο να ζεσταθούν με ηλεκτρικές σόμπες.
Το... μπάρμπεκιου ήταν στην αυλή της μονοκατοικίας, το βράδυ ωστόσο της Τετάρτης μετά το ψήσιμο του φαγητού το μετέφεραν στο εσωτερικό του σπιτιού, αφενός για να τρώνε απευθείας από τη σχάρα και αφετέρου για να ζεσταίνονται. Μαζί με το φαγητό κατανάλωσαν και ποσότητα αλκοόλ και όπως είπε στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραβαρίτης, «ο συνδυασμός αλκοόλ και μονοξειδίου του άνθρακα είναι ιδιαίτερα τοξικός και κατέστη μοιραίος για τα παιδιά». Οπως ανακοινώθηκε πάντως στο πλαίσιο των ερευνών, αναμένεται να γίνουν και τοξικολογικές εξετάσεις.
Πεσμένοι στους καναπέδες
Μια φίλη τους που τους έψαχνε όλο το πρωί και το μεσημέρι της Πέμπτης, πήγε να τους επισκεφτεί αργά το απόγευμα, καθώς ήξερε ότι ήταν εκεί. Οταν δεν απαντούσαν στα χτυπήματά της, ειδοποίησε τη σπιτονοικοκυρά που μένει στη διπλανή οικοδομή, η οποία και είχε κλειδί του σπιτιού. Οταν οι δύο γυναίκες μπήκαν στο σπίτι βρήκαν τους πέντε νεαρούς πεσμένους στους καναπέδες σαν να κοιμόνταν, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Αμέσως ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ και παράλληλα έναν γιατρό που μένει στην οικοδομή.
Για τον Σάββα Π. από τα Χανιά και τον Νίκο Π. από τη Χαλκίδα ήταν ήδη αργά, οι γιατροί του νοσοκομείου περιορίστηκαν να διαπιστώσουν τον θάνατό τους. «Ολες οι ενδείξεις οδηγούν σε θάνατο από ασφυξία, ως συνέπεια της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα», μας είπε ο κ. Κραβαρίτης.
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ
Οχι μαγκάλια σε κλειστούς χώρους
«Η άγνοια των παιδιών λόγω του νεαρού της ηλικίας τους και η έλλειψη ενημέρωσης από την πολιτεία οδήγησαν σε αυτήν την ασύλληπτη τραγωδία. Φωνάζουμε συνεχώς ότι τα κανονικά ή τα αυτοσχέδια μαγκάλια είναι εξαιρετικά επικίνδυνα σε κλειστούς χώρους και η έκκληση μονοξειδίου του άνθρακα έχει αφήσει πίσω της πολλούς νεκρούς», είπε στο «Εθνος» ο καθηγητής Χημείας, διευθυντής του Εργαστηρίου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Φυτιάνος.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμη και όταν λειτουργεί το τζάκι, πρέπει να μένει ελάχιστα ανοιχτό ένα παράθυρο για να μπαίνει καθαρός αέρας, ενώ για τη χρήση μαγκαλιού είναι κατηγορηματικά αντίθετοι. Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι αέριο άχρωμο και άοσμο και η έκθεση σε μεγάλες συγκεντρώσεις οδηγεί σε δηλητηρίαση και στο τέλος στον θάνατο. Μάλιστα ο θάνατος είναι αργός και... γλυκός, καθώς το θύμα πέφτει σε λήθαργο, νιώθει μια ευφορία και σταδιακά χάνει τις αισθήσεις και τη ζωή του.
«Είναι εγκληματική αφέλεια η χρήση ψησταριάς ή άλλου τέτοιου είδους ως μέσου θέρμανσης σε διαμέρισμα, τροχόσπιτο ή σκηνή», μας είπε ο κ. Φυτιάνος και προσέθεσε: «Πρέπει αυτό το τραγικό περιστατικό στη Λάρισα να χτυπήσει καμπανάκι στην πολιτεία και να κάνει μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια».
etnos.gr