19.3.13

Κυπριακό«όχι» στο «κούρεμα» των καταθέσεων



Με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία. 
Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.










«Βαρύ» το κλίμα για τον υπ. Οικονομικών της Κύπρου

Οι εισηγήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων

- Ο αναπληρωτής πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου 
δήλωσε πως η Κύπρος βρίσκεται σε βασανιστικά δυσχερή θέση και ότι «αναβάλλαμε πολλές φορές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος. Δεν είναι η ώρα για επίρριψη ευθυνών. Είναι όμως ώρα αυτοκριτικής, εθνικής ευθύνης και σωτήριων αποφάσεων για την χώρα μας», ενώ σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα έρευνες για αυτούς που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η οργή δεν πρέπει να είναι η πυξίδα που θα καθορίσει την στάση μας», συμπλήρωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι η απόφαση για «κούρεμα» είναι «οικονομικό χαρακίρι στα θεμέλια της ευρωζώνης». «Δεν είναι θέση του προέδρου της Δημοκρατίας το κούρεμα των καταθέσεων», σημείωσε και υπεραμύνθηκε των χειρισμών του κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες. «Δεν παραδίδουμε τα όπλα, πίσω από τις προσπάθειες του προέδρου βρίσκεται το σύνολό της πολιτικής ηγεσίας και σύσσωμος ο λαός», δήλωσε ο κ. Νεοφύτου. «Πιστεύουμε ότι η πιο χρήσιμη στάση από το ΔΗΣΥ είναι η αποχή από την ψηφοφορία. Είναι η έκφραση απόλυτου σεβασμού προς τον Ν. Αναστασιάδη, που έδωσε σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες», κατέληξε. 



- Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του κόμματος ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου,
 ανέφερε πως το ζήτημα είναι αν η κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών. «Όχι στον ωμό εκβιασμό. Αυτή είναι η μόνη αξιοπρεπής απάντηση», είπε. Επίσης, τόνισε πως η απόφαση καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις, απορρίπτοντας τον εκβιασμό. «Μερικοί μιλούν για καταστροφή αν δεν ψηφιστεί αυτή η νομοθεσία. Αν το ψηφίσουμε, αποφεύγεται η καταστροφή; Δεν γνωρίζουμε ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα αφήσει κανείς χρήματα σε κυπριακές τράπεζες; Η πρόταση μας είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου», σημείωσε. 



- Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού 
σημείωσε ότι «καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας». «Η Κύπρος γίνεται το πειραματόζωο του κουρέματος των καταθέσεων», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι τα κριτήρια των Ευρωπαίων στην περίπτωση της Κύπρου είναι και πολιτικά. Οι ίδιες οι εξελίξεις απέδειξαν πως ο δογματισμός βρίσκεται στην πλάνη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, σημείωσε ο κ. Κυπριανού. «Τα όσα συμφωνήθηκαν από την κυβέρνηση Αναστάσιάδη και του Eurogroup στόχευαν και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων, η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο», είπε. «Η Κύπρος και ο λαός μας δεν έπεσαν μόνο θύματα των ψεύτικων υποσχέσεων, αλλά έπεσαν θύματα των δεσμεύσεων που δεν έγιναν πράξη από τον κ. Αναστασιάδη και την ΔΗΚΟ. Δεσμεύτηκε να μην αποδεχθεί το κούρεμα των καταθέσεων», τόνισε. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να αντέξει στις πιέσεις και να επικαλεστεί διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, είπε ο κ. Ανδριανού.



- Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν
είπε πως «η πατρίδα υφίσταται άδικη και απρόκλητη επίθεση. Η απάντησή μας πρέπει να είναι σε προκλήσεις που αφορούν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σημείωσε πως η Κύπρος δεν έδωσε σε κανέναν το δικαίωμα να την χρησιμοποιήσει σαν πειραματόζωο, κάνοντας λόγο για «κούρεμα» των αξιών της Κύπρου. «Η ενέργεια του Eurogroup είναι ένας ωμός εκβιασμός που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας». «Απέναντι στην Ευρώπη της καταστροφής, εμείς αντιτείνουμε την Ευρώπη της ανάπτυξης», σημείωσε. Ο κ. Κάρογιαν είπε: «Ναι υπάρχουν χώρες που είναι έτοιμοι να στηρίξουν αυτήν τη χώρα, όπως και εμείς το κάναμε στο παρελθόν. Ναι έχουμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο με φίλες χώρες, που μας στήριξαν στις δύσκολες στιγμές. Η επιβίωση αυτού του λαού είναι το πρώτιστο». 



Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης 
κατά την εισήγησή του έκανε λόγο για επικίνδυνη απόφαση του Eurogroup, ενώ έκανε λόγο για σχέδιο που έχει ως στόχο την καταστροφή της Κυπριακής οικονομίας. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το κόμμα του λέει «όχι» στο νομοσχέδιο. «Να πούμε το όχι τολμηρά και να εφαρμόσουμε αυτά που επιβάλλονται», είπε. 

- Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρηςτου οποίου η ψήφος τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν δεδομένη και πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε λόγο για «αρπαγή καταθέσεων». «Αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτήν την Ευρώπη», είπε. «Είναι ανέντιμο από μέρους μας αν δεν φανούμε αξιόπιστοι στους ξένους που έφεραν τα λεφτά τους στην χώρα μας», συμπλήρωσε ο κ. Συλλούρης. Επίσης, είπε ότι η επόμενη ημέρα χρειάζεται περισσότερη μεθοδικότητα και όχι λαϊκισμό. «Πρέπει τα προβλήματα δεκαετιών να τα διορθώσουμε σε λίγες ημέρες. Δεν υπάρχει χρόνος. Πρέπει να βρούμε μια τρίτη επιλογή», κατέληξε. 

Αναβολή της συνεδρίασης ζήτησε μόνο το ΔΗΣΥ
Αναβολή έστω και για αύριο της συνεδρίασης ζήτησε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, μέσω του αντιπροέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Υπέρ της πραγματοποίησης της συνεδρίασης τάχθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν: «Δόθηκαν κάποιες μέρες αναβολής, θα πρέπει να υπάρξουν τοποθετήσεις. Να στείλει το σώμα τα δικά του μηνύματα. Τώρα όλοι καλούμαστε να τοποθετηθούμε για το μέλλον αυτού του τόπου. Νιώθω ότι είναι η ώρα να στείλουμε το δικό μας μήνυμα». Υπέρ της διεξαγωγής της ψηφοφορίας τάχθηκε και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, το ίδιο και το ΕΥΡΩΚΟ.
real.gr