3.3.13

Ρεκόρ αιτήσεων συνταξιοδότησης στις ΕΔ



Τα νέα οικονομικά δεδομένα που διαμορφώνονται και στις Ένοπλες Δυνάμεις οδηγούν πολλά στελέχη που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποστρατείας στην υποβολή παραίτησης. Τετρακόσιες ενενήντα δυο...
αιτήσεις αποστρατείας έχουν κατατεθεί από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς και των τριών όπλων από την αρχή του έτους ως σήμερα.

Ο αριθμός μάλιστα των αιτήσεων τις πρώτες 45 ημέρες τους έτους αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό του συνολικού αριθμού των αποστρατειών που υποβλήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. Το 2012 στο στράτευμα υπήρξαν 1.100 αποστρατείες, ενώ το 2008 είναι η χρονιά κατά την οποία είχε υποβληθεί ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων αποστρατείας. Καταλυτικός παράγοντας στις αποστρατείες των στρατιωτικών είναι και το ενδεχόμενο κατάργησης των μισθολογικών προαγωγών, πράξη η οποία θα μειώσει περαιτέρω τις αποδοχές τους. Αυτό αναμένεται να συμβεί όταν το ειδικό μισθολόγιο αντικατασταθεί από το ενιαίο μισθολόγιο για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως αναφέρουν χαμηλόβαθμα στελέχη, οι σημαντικές απώλειες που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους έχουν ακυρώσει σε τέτοιο βαθμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τους, με αποτέλεσμα πολλοί να μη μπορούν να αντέξουν το κόστος πιθανής μετάθεσης τους. Ο βασικός λόγος των αυξημένων πρόωρων αποστρατειών είναι η έντονη φημολογία τον τελευταίο καιρό περί μείωσης του εφάπαξ κατά 20%. Ήδη μετά τις τελευταίες περικοπές στο ειδικό μισθολόγιο των στελεχών ΕΔ, με τις οποίες μειώθηκαν ο βασικός μισθός και μια σειρά από επιδόματα που πολλαπλασιαζόμενα με τα έτη προϋπηρεσίας διαμορφώνουν το ύψος του εφάπαξ, οι απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί έλαβαν λιγότερα χρήματα από εκείνα που θα έπαιρναν πριν από τις περικοπές.

Έτοιμοι κι άλλοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάρα πολλοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που έχουν συμπληρώσει 25 έτη προϋπηρεσίας και έχουν δικαίωμα κατάθεσης αίτησης αποστρατείας βρίσκονται με το στυλό ανά χείρας και προτίθενται να υποβάλουν αποστρατεία στην περίπτωση που επαληθευθούν οι φήμες για επιπλέον περικοπή στο εφ άπαξ. Ο επόμενος μήνας θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς ξεκινούν οι ετήσιες τακτικές κρίσεις και ορίζονται οι μεταθέσεις για τα στελέχη. Η εκτίμηση, πάντως, που υπάρχει στα επιτελεία είναι ότι τον Μάρτιο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των αποστρατειών, αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα μπει φρένο στις μειώσεις των αποδοχών. Κατά κανόνα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που δηλώνουν αποστρατεία κατέχουν επιτελικές θέσεις. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι οι αυξημένες αποστρατείες δεν δημιουργούν κενά και δεν προκαλούν δυσλειτουργίες στην αμυντική ικανότητα της χώρας. Ωστόσο, όπως σημειώνουν επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «αν διογκωθεί το φαινόμενο τους επόμενους μήνες, δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα». Οι μαζικές αποστρατείες πάντως των στρατιωτικών θέτει και πάλι επί τάπητος το θέμα της εκ βάθρων αλλαγής τόσο του «συστήματος παραγωγής» μονίμων στελεχών όσο και της διαχείρισης τους, ως ανθρώπινο δυναμικό.

(ΚΟΣΜΟΣ 02/03/2013 – Σ.Λ.)