8.3.13

ΤΟ «ΤΥΡΑΚΙ» ΚΑΙ Η «ΦΑΚΑ»!



ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΟ «ΤΥΡΑΚΙ» ΚΑΙ ΤΗ «ΦΑΚΑ» ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ

«Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ»

Την απόφαση - τσεκούρι για την αγορά, της τρικομματικής  μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη για την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος υποβολής εμπρόθεσμων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, μέσω της αλλαγής του τρόπου καταβολής του φόρου με πληρωμή του 40% και του υπολοίπου σε δύο ισόποσες δόσεις, καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.


Τα περιθώρια  για εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες  στενεύουν ασφυκτικά, καθώς με τη νέα διάταξη οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα καταβάλλοντας τουλάχιστον 10 ευρώ, ενώ μετά από 10 εργάσιμες ημέρες, θα πρέπει να αποδώσουν το ΣΥΝΟΛΟ του φόρου ΧΩΡΙΣ ΔΟΣΕΙΣ.

Και εδώ παγιδεύονται, διότι εάν δεν  το κάνουν, το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται  και σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα πέσει ο πέλεκυς των αναγκαστικών μέτρων και δη των κατασχέσεων.

«Στη σκοτεινή περίοδο της ύφεσης που διανύουμε, αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι  να δοθεί ώθηση στην αγορά με τις  όποιες διευκολύνσεις καταβολής  φόρων, μιας και η στρόφιγγα χορήγησης δανείων έχει κλείσει για τα καλά», υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ και ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς και εν προκειμένω ειδικότερα τον Υπουργό Εργασίας για το εάν αντιλαμβάνονται ότι με την αντιαναπτυξιακή φορολογική τους πολιτική, δίνουν «τη χαριστική βολή στην αγορά της χώρας μας και αυξάνουν κατακόρυφα την ανεργία, ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων».

Ακολουθεί το κείμενο της  Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ ΚΑΙ  Η ΦΑΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΦΠΑ

Κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με πληροφορίες  το Υπουργείο σας προωθεί άμεσα  ειδική νομοθετική ρύθμιση που σκοπεύει να ανατρέψει το ισχύον καθεστώς υποβολής εμπρόθεσμων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ  και ιδιαίτερα τον τρόπο καταβολής  του φόρου με πληρωμή του 40% και  το υπόλοιπο σε δύο ισόποσες δόσεις.

Η τμηματική  αυτή καταβολή του φόρου θεσπίστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2009 από τον τότε Υπουργό Οικονομικών  κ. Παπαθανασίου (ΦΕΚ 181/Α’/16.09.2009), η  δυνατότητα αυτή καταργήθηκε από  τη μετέπειτα Κυβέρνηση σύμφωνα  με το άρθρο 63 Ν.3842/2010 και επανήλθε, λόγω των σοβαρών προβλημάτων της αγοράς, τον Ιούλιο του 2011 (Ν.3943/2011). 

Η κατάργηση  της τμηματικής καταβολής θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην αγορά σε ένα ήδη βεβαρυμμένο οικονομικό περιβάλλον που μαστίζεται από παρατεταμένη ύφεση. Ύφεση που ήδη έχει αποτυπωθεί από τον καταποντισμό των φορολογικών εσόδων στο α’ δίμηνο του 2013.

Με την νέα  διάταξη οι υπόχρεοι θα υποβάλλουν δήλωση στις 20 κάθε τρίτου μήνα καταβάλλοντας  τουλάχιστον 10 ευρώ. Αυτό είναι το δέλεαρ!! Μετά, μέσα σε 10 μέρες θα πρέπει να αποδώσουν το ΣΥΝΟΛΟ του φόρου ΧΩΡΙΣ ΔΟΣΕΙΣ. Και εδώ παγιδεύονται, διότι εάν δεν το κάνουν, το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται και σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής θα επιπέσει ο πέλεκυς των αναγκαστικών μέτρων και δη των κατασχέσεων.

Στη σκοτεινή περίοδο  της ύφεσης που διανύουμε, αυτό που  θα έπρεπε να γίνει είναι να δοθεί  ώθηση στην αγορά με όποιες διευκολύνσεις  καταβολής φόρων μιας και η  στρόφιγγα χορήγησης δανείων  έχει κλείσει για τα καλά.
Προφανώς  δεν ενημερώνεστε από τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου σας ότι τα έσοδα έχουν πάρει την κατιούσα. Η απόφαση που προωθείτε, δεν αποτελεί μόνο πισωγύρισμα αλλά και ένα ακόμη λάθος της μνημονιακής σας Κυβέρνησης, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ακολουθεί αντιαναπτυξιακή φορολογική πολιτική.


Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με το μέτρο αυτό, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, δεν θα υπάρχει πια αγορά στη χώρα μας;
2.Γνωρίζετε ότι μόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ;
3.Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε τα Δημόσια Έσοδα από τον ΦΠΑ μιας και  το υφιστάμενο καθεστώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα;
4.Κατανοείτε τις επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης στην ανεργία, ιδιαίτερα των νέων;



Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ